Σάββατο 28 Μαρτίου 2020

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑΤΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ»


SARS-COV-2 ημέρα 28: Ζώντας το θέατρο του παραλόγου - Και τα καλυμμένα στόματα έχουν φωνή…



Φωτό αρχείου 
Φωτό αρχείου

Θα ξεκινήσω με μία αναδρομή στο παρελθόν.

Τα λόγια του πρωθυπουργού για τους ήρωες με τις λευκές και πράσινες μπλούζες και τα χειροκροτήματα από τους θύτες της δημόσιας υγείας και όχι τον λαό, μοιάζουν το λιγότερο υποκριτικά και ειρωνικά, όταν στις 11 Δεκεμβρίου 2019 μαζί με άλλους εκπροσώπους της ΟΕΝΓΕ ( Ομοσπονδία νοσοκομειακών Ιατρών Ελλάδος) φάγαμε ξύλο και δακρυγόνα από τα ΜΑΤ, αντιδρώντας στην ημερίδα που διοργάνωνε το προεδρείο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου μαζί με επιχειρηματίες της υγείας, τραπεζίτες και βουλευτές της κυβέρνησης, θέλοντας να ξεπουλήσουν την δημόσια υγεία στους ιδιώτες για ένα κομμάτι ψωμί με την δημιουργία των επονομαζόμενων ΣΔΙΤ. *

Κανένας δεν είχε συγκινηθεί από όλες τις κυβερνήσεις όταν ουρλιάζαμε για την εντατικοποίηση της εργασίας μας, ότι δεν παίρνουμε ρεπό και αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε ακόμα και 32 ώρες συνεχόμενα κάποιες φορές και περισσότερο (24ωρη εφημερία και κανονικά 8ώρες + την επόμενη).


Μας κλείνει το μάτι ο πρωθυπουργός για 800 ευρώ και ξεχνάει ότι μας έχει απλήρωτες τις εφημερίες 4 μηνών χωρίς να υπολογίζουμε τις υπεράριθμες λόγω έλλειψης προσωπικού.

Όπως καταλαβαίνετε αναφέρω ορισμένα από αυτά που γίνονται τα τελευταία χρόνια.

-Ας έρθουμε όμως στο σήμερα και στο COVID-19. Δεν είναι μόνο ατομικό το θέμα είναι τραγικές οι ελλείψεις.

Μιλάνε για ένα θωρακισμένο σύστημα υγείας και έτοιμο να λειτουργήσει και να σταθεί όταν:

Υπάρχουν 30.000 κενά στα δημόσια νοσοκομεία και το 45-50% των οργανικών θέσεων είναι κενές- λείπουν χιλιάδες γιατροί και υγειονομικοί. Το 25% των ΜΕΘ είναι κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού και λειτουργούν 650 αντί για 3.500 που θα έπρεπε να λειτουργούν σύμφωνα με τον ΠΟΥ.**

Στην αρχή ακόμα της Πανδημίας έχουμε τρομερές ελλείψεις μέσων προστασίας του ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού των νοσοκομείων, ενώ παράλληλα ο ΕΟΔΥ βγάζει ανακοίνωση για το πώς θα πλένουμε τα χέρια μας όταν δεν θα έχουμε γάντια και θα φοράμε απλή χειρουργική μάσκα σε επιβεβαιωμένα περιστατικά όταν τελειώσουν και οι ελάχιστες μάσκες υψηλής προστασίας που έχουν απομείνει. Αν κοιτάξουμε τα νούμερα που τόσο αγαπάνε, το 10%των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι υγειονομικοί και αρκετοί βρίσκονται σε καραντίνα λόγω της έκθεσης τους. Όλα αυτά μέχρι πρότινος αφού και να εκτεθείς, πολλές φορές θα δουλέψεις μέχρι να εκδηλώσεις την νόσο λόγω έλλειψης προσωπικού.

Παράλληλα στην γενική εφημερία πολλές φορές γίνεται ανάμειξη ύποπτων κρουσμάτων και συγγενών τους με άλλους μη-covid ασθενείς. Απευθύνουμε συνεχώς έκκληση να μην αφήσουμε τα νοσοκομεία από χώρους περίθαλψης και ίασης να γίνουν χώροι μετάδοσης.

Και η υποκρισία συνεχίζεται… Χθες ανακοινώθηκε κρατική επιχορήγηση 75 εκατ. ευρώ στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων όταν τα δύο προηγούμενα έτη είχαν περικόψει 100 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τα μνημόνια τους.

Πρέπει λοιπόν να γίνει άμεσα πρόσληψη μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και λοιπού υγειονομικού προσωπικού.

Να έχουμε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, ώστε να μην νοσούμε και να μπορούμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας σε περισσότερους ασθενείς.

Επίταξη κλινών ΜΕΘ και ιδιωτικών θεραπευτηρίων ΤΩΡΑ.

Επίταξη των test SARS-COV-2 που γίνονται σε ιδιωτικά θεραπευτικά κέντρα που κερδοσκοπούν χρεώνοντας το ακόμα και 400 ευρώ όταν στοιχίζει 70.

ΥΓ1: Κύριε Τσιόδρα με το τεράστιο επιστημονικό και διεθνώς καταξιωμένο κύρος σας, ως νοσοκομειακός ιατρός να αναδείξτε στον κόσμο τις τρομερές ελλείψεις και να προστατέψετε τους συναδέλφους σας υγειονομικούς. Όπως είναι η κατάσταση πολλοί από εμάς θα νοσήσουμε. Κάντε κάτι ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης να μειώσετε αυτόν τον αριθμό.

ΥΓ2: Χθες πηγαίνοντας στην εφημερία είδα πολλούς στο δρόμο με αυτοκίνητα και γεμάτα τα πεζοδρόμια. Όντως το καινούριο φύλλο πορείας σου δίνει πολλές επιλογές να κυκλοφορείς…

Είμαι ειδικευόμενος 2,5 έτη και έχω έρθει πολλές φορές αντιμέτωπος με τον θάνατο. Στα πρώτα σου περιστατικά λυγίζεις, δεν ξέρεις πώς να τον αντιμετωπίσεις, καμία σχολή δεν σε δίδαξε πώς να ανακοινώνεις ένα θάνατο στη σύζυγο, την μάνα, τα παιδιά κάποιου. Μετά απλά μαθαίνεις να συνεχίζεις και να μην το βάζεις μέσα σου όπως λένε. Οι ιατροί στην Ιταλία κάνουν χρήση μορφίνης στους ασθενείς. Σας λέω λοιπόν αυτό, όταν φτάσουμε να μην μπορούμε να διασωληνώνουμε λόγω αναπνευστικής ανεπάρκειας (να κοιμίζουμε τον ασθενή ώστε να μην έχει αυτό το αίσθημα για να το πω λαϊκά ότι πνίγεται στη θάλασσα) και θα έχει αυτό το φόβο του επερχόμενου θανάτου και θα σε κοιτάει βαθιά στα μάτια και εσύ δεν θα έχεις τίποτα άλλο να του προσφέρεις ιατρικά παρά μόνο λίγο μορφίνη για να απαλύνεις πρόσκαιρα τον πόνο του, νιώθεις αδύναμος και επιστημονικά και ανθρώπινα. Αυτό δεν ξέρουμε αν ξεπερνιέται όπως και η απερισκεψία πολλών.

*Σημείωση 1: Τα ιδιωτικά θεραπευτήρια δεν νοσηλεύουν κρούσματα COVID. Μεγαλομέτοχοι ιδιωτικών θεραπευτηρίων και λοιπές διασημότητες νοσηλεύονται στο ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΣΥ το οποίο και κάνει το χρέος του απέναντι σε όλους, σε αντίθεση με ό,τι προσπαθεί η κυβέρνηση να προωθήσει για υγεία πολλών ταχυτήτων.

**Σημείωση 2:Οι ελλείψεις υπάρχουν όλα αυτά τα χρόνια όταν αρκετοί διασωληνωμένοι έμεναν στους ορόφους, όπου και κατέληγαν επειδή λόγω έλλειψης κρεβατιών δεν μπορούσαν να «απορροφηθούν» από τις ΜΕΘ.

Αθανασίου Νικόλαος

Ειδικευόμενος Πνευμονολογίας
ΓΝΑ «Ο Ευαγγελισμός»

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου