Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2021

Το πραγματικό «οχυρό ζωής»

 

Το κυβερνητικό «αφήγημα» πως «κάναμε ό,τι ήταν δυνατό» για την αντιμετώπιση της πανδημίας, που αναμασούν με κάθε αφορμή τα στελέχη της, «σκοντάφτει»: Στους 5.500 νεκρούς (άγνωστο πόσοι απ' αυτούς πέθαναν εκτός ΜΕΘ και θα μπορούσαν ίσως να σωθούν). Στους εξουθενωμένους, «δαρμένους και γδαρμένους» υγειονομικούς. Στο κυνηγητό που εξαπολύεται κάθε τρεις και λίγο σε βάρος του δαχτυλοδειχτούμενου λαού, ο οποίος τηρεί τα αναγκαία μέτρα για να προφυλάξει την υγεία του, «λούζεται» όμως καθημερινά την απουσία κάθε κρατικής ευθύνης για τη θωράκιση του συστήματος Υγείας, για τη λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας εκεί που εντοπίζεται η εστία του προβλήματος, στους μεγάλους χώρους δουλειάς.

Σε λίγες μέρες κλείνει ένας χρόνος από την έναρξη της πανδημίας στη χώρα μας, που «είναι θωρακισμένη, το ίδιο και το δημόσιο σύστημα Υγείας», όπως προπαγάνδιζε από πέρυσι το Φλεβάρη η κυβέρνηση. Ομως, η άθλια κατάσταση στο σύστημα Υγείας και οι οξυμένες συνέπειες της διαχρονικής πολιτικής που αντιμετωπίζει ως «κόστος» την προστασία της υγείας, ακόμα και της ζωής του λαού, δεν άργησαν να φανερωθούν σε όλη τους την έκταση. Κι αντί η κυβέρνηση να πάρει ουσιαστικά μέτρα, όπως διεκδικούσαν υγειονομικοί, συνδικάτα και φορείς, επικαλούνταν μονότονα και προκλητικά την ατομική ευθύνη, για να κρύψει τις δικές της τεράστιες και εγκληματικές ευθύνες.

* * *

Ακόμη και σήμερα, μπροστά στον κίνδυνο ενός τρίτου κύματος, με το μέτρημα των ελλείψεων στα νοσοκομεία να έχει χαθεί, τις ΜΕΘ να παραμένουν στην ...εντατική, το lockdown να αποφασίζεται ως «φιλί της ζωής» στο φρακαρισμένο δημόσιο σύστημα Υγείας, ο εμβολιασμός να γίνεται με το σταγονόμετρο και η φαρμακοεπαγρύπνηση να διαρκεί όσο και το τσίμπημα της βελόνας, η κυβέρνηση αναμασά τα ίδια ξεθωριασμένα ψέματα.

Μιλάει για «7.000 προσλήψεις», όταν στα δημόσια νοσοκομεία λείπουν πάνω από 30.000 μόνιμοι γιατροί και νοσηλευτές. Οταν με «εντέλλεσθε» υγειονομικοί μετακινούνται εν μια νυκτί στην άλλη άκρη της χώρας για να μπαλώσουν τρύπες, ανοίγοντας νέες στα νοσοκομεία προέλευσής τους. Οταν οι ΜΕΘ στελεχώνονται όπως όπως με προσωπικό που δεν έχει καν την απαραίτητη ειδίκευση. Οταν το 80% των τακτικών χειρουργείων έχει ανασταλεί εδώ και μήνες. Οταν από το δημόσιο σύστημα Υγείας έχουν εξοστρακιστεί όλες οι υπόλοιπες ασθένειες πλην της Covid, λες και έπαψαν να υπάρχουν! Οταν οι προσλήψεις των τελευταίων ετών δεν επαρκούν ούτε για να αντικαταστήσουν όσους συνταξιοδοτήθηκαν.

Διαφημίζει μερικές εκατοντάδες μονιμοποιήσεις υγειονομικών, όταν χιλιάδες συμβασιούχοι, μαζί με τους μόνιμους, έχουν βάλει το κεφάλι τους στον ντορβά, χωρίς τεστ και ΜΑΠ, στοχοποιήθηκαν επειδή νόσησαν ή αντέδρασαν για τις ελλείψεις, ενώ αναμένεται να απολυθούν τους επόμενους μήνες, με πολύτιμη επιστημονική εμπειρία να καταλήγει στα αζήτητα. Οταν το 25% του συνόλου των συμβάσεων των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία έχουν ημερομηνία λήξης.

* * *

Μιλάει για τη «θεαματική» αύξηση των κλινών ΜΕΘ, που έπιασαν πλέον τον «ευρωπαϊκό μέσο όρο των 1.200 κρεβατιών», χωρίς τον απαιτούμενο εξοπλισμό, στερώντας κρεβάτια ΜΕΘ απ' όλες τις υπόλοιπες νόσους, με την πληρότητα στη Βόρεια Ελλάδα να βρίσκεται επί δύο μήνες στο 100%. Οταν ο ασθενής που χρήζει εντατικής θεραπείας πρέπει να νοσηλεύεται άμεσα, διότι κάθε ώρα καθυστέρησης καθιστά ολοένα και πιο δύσκολη τη θετική έκβαση της πορείας του και όλοι έχουν δικαίωμα να δώσουν μάχη για τη ζωή τους, όποια κι αν είναι η ηλικία τους.

Οταν πριν από την πανδημία η χώρα είχε ανάγκη 3.500 δημόσιες κλίνες ΜΕΘ. Οταν όλες οι κυβερνήσεις επί 15 χρόνια κρατούσαν κλειστό το 1/4 των υπαρχουσών κλινών και πλασάρουν ως «κανονικότητα» την επικίνδυνη «αναθεώρηση των κριτηρίων διασωλήνωσης και εισαγωγής σε ΜΕΘ», που σήμερα αξιοποιείται ως επιστημονικοφανές άλλοθι στις τραγικές ελλείψεις και στην αντικατάσταση επιστημονικών δεδομένων με το εγκληματικό κριτήριο του «κόστους - οφέλους».

Εδώ κι ένα χρόνο η κυβέρνηση δεν πήρε ούτε ένα μέτρο για να γίνει το σύστημα Υγείας «οχυρό ζωής», όπως αυθαίρετα το παρουσιάζει. Αντίθετα, έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για να στηρίξει τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, ανάμεσά τους και αυτών της Υγείας. Γι' αυτό από το Μάρτη του 2020 διπλασίασε την αποζημίωση που παίρνουν οι κλινικάρχες για τη διάθεση κρεβατιών ΜΕΘ στον ΕΟΠΥΥ, από τα 800 ευρώ στα 1.600 τη μέρα, δίνοντάς τους επιπλέον τη δυνατότητα να επεκτείνουν μέχρι και 40% τις κλίνες ΜΕΘ, χωρίς κρατικό έλεγχο. Τον ίδιο μήνα έδωσε 30 εκατ. ευρώ «ζεστό» κρατικό χρήμα στα ιδιωτικά εργαστήρια για τον διαγνωστικό έλεγχο για τον κορονοϊό, όταν η έκτακτη κρατική επιχορήγηση στα νοσοκομεία ήταν μόλις 75 εκατ. ευρώ! Και το παζάρι με τους εμπόρους Υγείας συνεχίστηκε, κάνοντας πλάτες στην αισχροκέρδεια από τα τεστ, στέλνοντας πελατεία όσους χρειάζονταν οποιαδήποτε ιατρική πράξη. Ακόμη κι όταν η Βόρεια Ελλάδα φλεγόταν, οι κλινικάρχες «επιτάχτηκαν» με το αζημίωτο και τζάμπα μετακινούμενο προσωπικό από τα δημόσια νοσοκομεία.

* * *

«Μόνο με το κεφάλι ψηλά μπορούμε να ανασάνουμε πραγματικά», ήταν ένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν το προηγούμενο διάστημα από υγειονομικούς, εργαζόμενους, μαθητές, γονείς κι εκπαιδευτικούς. Κι έγινε πράξη σε δεκάδες αγωνιστικές κινητοποιήσεις, που διεκδικούσαν ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας του λαού, άμεση ενίσχυση του συστήματος Υγείας, επίταξη των ιδιωτικών ομίλων, δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους.

Το σύνθημα αυτό δείχνει ταυτόχρονα την προοπτική. Γιατί μόνο η πάλη του λαού ενάντια στο γερασμένο, σάπιο σύστημα που συνθλίβει τις ανάγκες του για τα κέρδη, μπορεί να αποτελέσει σήμερα πραγματικό «οχυρό ζωής»!


Ε. Τζ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου