Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2021

Στη σύγκρουση με τις αποφάσεις ΕΕ- κυβέρνησης βρίσκεται η διέξοδος για το προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα

 

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ

 

Από το πρόσφατο ναυάγιο στη Χίο 
Από το πρόσφατο ναυάγιο στη Χίο
Πηγή: Eurokinissi

 

Το πρόσφατο τραγικό ναυάγιο με τέσσερις νεκρούς και έναν αγνοούμενο στα ανατολικά της Χίου υπογραμμίζει την οξύτητα του προσφυγικού-μεταναστευτικού προβλήματος διαψεύδοντας τους προκλητικούς πανηγυρισμούς της κυβέρνησης της ΝΔ για την δήθεν επιτυχημένη διαχείρισή του, αναφέρει σε δελτίο τύπου η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Συγκεκριμένα, επισημαίνει: 

«Οι νεκροί πρόσφυγες στο Αιγαίο αποτελούν άμεση και τραγική συνέπεια των αποφάσεων και της πολιτικής άγριας καταστολής στα σύνορα, την οποία η ΕΕ κι η κυβερνήσεις ονομάζουν «πολιτική ευθύνης» κι έχει ως αναπόσπαστο κομμάτι της την Frontex, τις απελάσεις,τις επαναπροωθήσεις.

Η απαράδεκτη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας κι ο Κανονισμός του Δουβλίνου έχουν όλα αυτά τα χρόνια ως άμεση συνέπειά τους τον μαζικό εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών σε άθλια κολαστήρια τύπου Μόριας που εγκαινιάστηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ. με την κυβέρνηση της ΝΔ να παίρνει τη σκυτάλη χτίζοντας υπερδομές-φυλακές στα ελληνικά νησιά και τον Εβρο και επιβάλλοντας τον δραστικό περιορισμό των δικαιωμάτων των προσφύγων. Προκλητικά φτάνει να ισχυρίζεται σήμερα ότι ο πρόσφυγας που εγκαταλείπει γειτονική χώρα της πατρίδας του παύει να είναι πρόσφυγας.

Οι δε αλλεπάλληλες καταγγελίες για επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο πέρα από τις προφανείς μεγάλες ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης σημαδεύουν και το επικίνδυνο ρόλο της ΕΕ και της Frontex. Αποκαλύπτουν ότι αυτός ο ευρωενωσιακός στρατιωτικοαστυνομικος μηχανισμός όχι μόνο δεν είναι δύναμη αποτροπής επαναπροωθήσεων στα σύνορα, αλλά παράγοντας κλιμάκωσής τους.

Η κυβέρνηση της ΝΔ ακολουθώντας το δρόμο που άνοιξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με την παραχώρηση του Αιγαίου στο ΝΑΤΟ, πάλι στο όνομα δήθεν της αντιμετώπισης του προσφυγικού, έχει παραχωρήσει στην Frontex το κυριαρχικό δικαίωμα φύλαξης των συνόρων. Όσον αναφορά μάλιστα την επίκληση της λεγόμενης «καταπολέμησης των κυκλωμάτων διακινητών» προκειμένου να επιστρατευθεί η Frontex και η πολιτική καταστολής της ΕΕ και των κυβερνήσεων, αυτή τελικά όλα αυτά τα χρόνια γιγαντώθηκε αντί να περιοριστεί.

Αυτήν την περίοδο μάλιστα Κομισιόν, ευρωκοινοβούλιο, ΜΚΟ και οι δυνάμεις της λεγόμενης «Αριστεράς» επιχειρούν ενορχηστρωμένα να ξεπλύνουν τη Frontex και τις ευθύνες της επικίνδυνης στρατηγικής της ΕΕ, επικαλούμενες «επιχειρησιακή ανικανότητα» και «κενά», προτείνοντας διάφορες επιτροπές «αυτοκάθαρσης», αλλαγές στον κανονισμό λειτουργίας ή στον επικεφαλής της κ.α.

Πολύ περισσότερο η ΕΕ γιγαντώνει το προσφυγικό μεταναστευτικό πρόβλημα διεκδικώντας πρωταγωνιστικό ρόλο στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Προετοιμάζει τη λεγόμενη «Στρατηγική Πυξίδα» της προωθώντας νέους επιθετικούς σχεδιασμούς κι επεμβάσεις με χώρο δράσης της όλη την υδρόγειο. Απεργάζεται την συγκρότηση νέου ευρωστρατού, την επιτάχυνση στρατιωτικών σχηματισμών τύπου PESCO, καθώς και συμπράξεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, προκειμένου τα ευρωπαϊκά μονοπώλια σε ανταγωνισμό με εκείνα των ΗΠΑ, Κίνας, Ρωσίας, να ελέγξουν ενεργειακές πηγές και δρόμους μεταφοράς ενέργειας, νέες αναδυόμενες αγορές, στον «ενεργειακό πόλεμο» για την εξασφάλιση κερδοφορίας, που οι λαοί πληρώνουν με όλους τους τρόπους πανάκριβα.

Για να επιτύχει αυτά τα επικίνδυνα σχέδιά της επιστρατεύει και το «πολυεργαλείο» του προσφυγικού-μεταναστευτικού μέσα από το αντιδραστικό «νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο», που ήδη υλοποιείται κατά τμήματα ανεξάρτητα από τους ανταγωνισμούς στο εσωτερικό της ΕΕ για τη συνολική εφαρμογή του.

Μεθοδεύει συστηματικά τη διείσδυσή της με ευρωενωσιακές επιδοτήσεις σε τρίτες χώρες γεωστρατηγικής σημασίας, όπως το Αφγανιστάν κι η ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, Βόρειας Αφρικής κι ειδικά του Σαχέλ, με πρόσχημα την αποτροπή του προσφυγικού και δήθεν την προστασία των «ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Η άλλη όψη της ίδιας αντιδραστικής πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων είναι το κυνήγι "εξειδικευμένων ταλέντων" από τρίτες χώρες που προωθεί το σύστημα της «μπλε κάρτας εισόδου» με συμβόλαια ορισμένου χρόνου, περιπλάνηση στο όνομα της κινητικότητας, της "κυκλικής μετανάστευσης" κ.α. Προωθεί δηλαδή την άγρια ταξική εκμετάλλευση για να εξυπηρετηθεί η κερδοφορία των ευρωπαϊκών ομίλων.

Πάει πολύ η ΕΕ να αυτοπροβάλλεται ως «αλληλέγγυα» στους πρόσφυγες τη στιγμή που κράτη μέλη της όπως πχ η Δανία απελαύνουν ακόμα και Σύρους πρόσφυγες πίσω στην κόλαση των πολεμικών πεδίων ή επινοικιάζουν στρατόπεδα «υποδοχής» προσφύγων στη Ρουάντα. Τα κροκοδείλια δάκρυά της για τους «ευάλωτους πρόσφυγες», τα ασυνόδευτα ανήλικα και τις γυναίκες στοχεύουν να περιορίσουν δραστικά την ίδια την έννοια του πρόσφυγα μόνο σε αυτούς, με πολλά μάλιστα «αν» κι «εφόσον».

Απαιτούμε να καταργηθούν τόσο η απαράδεκτη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, όπως κι ο Κανονισμός του Δουβλίνου, που τηρεί πιστά η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ όπως και πριν αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, απαγορεύοντας τις λεγόμενες “δευτερογενείς μετακινήσεις”. Τα κυκλώματα των διακινητών δεν θα είχαν ρόλο και θέση εάν υπήρχε η πραγματική προστασία των δικαιωμάτων των προσφύγων στο άσυλο και στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους, με παράλληλη διασφάλιση όλων των δικαιωμάτων τους για αξιοπρεπή στέγαση, εργασία, παιδεία, κοινωνική πρόνοια, χωρίς απελάσεις και υπερδομές – φυλακές.

Αντί η κυβέρνηση να εγκαινιάζει φυλακές της ΕΕ στα νησιά, να πιέσει για Επιτροπές Ασύλου μέσα στην Τουρκία, με ευθύνη της ΕΕ και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και από κει να ταξιδεύουν απευθείας για τις χώρες προορισμού τους. Έτσι οι πρόσφυγες και μετανάστες μετά την ταυτοποίησή τους να παίρνουν ταξιδιωτικά έγγραφα για τις χώρες που επιθυμούν, να ταξιδεύουν ως εκεί με ευθύνη του κράτους και της ΕΕ και να υποβάλουν εκεί την αίτηση ασύλου, με πλήρη δικαιώματα σε στέγαση, υγεία, παιδεία κι εργασία. Σε σύγκρουση με τις αποφάσεις της ΕΕ και της κυβέρνησης να ενισχυθεί η αλληλεγγύη και η πάλη για τα δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών».

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου