Κυριακή 12 Μαρτίου 2023

ΠΟΤΑΜΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΛΑΟΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ «Το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί» - Να πλημμυρίσει και πάλι η πόλη στην απεργία στις 16 Μάρτη (VIDEO - ΦΩΤΟ)

 

Ποτάμι και σήμερα ο λαός της Θεσσαλονίκης, στέλνοντας μήνυμα ότι «τώρα η οργή να γίνει ανατροπή. Το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί». Παράλληλα διαμήνυσαν ότι η πόλη θα «πλημμυρίσει» με απεργούς στην απεργιακή συγκέντρωση, την Πέμπτη 16 Μάρτη, στις 11 π.μ., στο Άγαλμα Βενιζέλου, για να μη συγκαλυφθούν οι ευθύνες και για να αποδοθεί πραγματική δικαιοσύνη για το έγκλημα στα Τέμπη.

Χαρακτηριστικό της σημερινής μαζικότητας του συλλαλητηρίου ήταν ότι η πορεία κάλυπτε όλη τη λεωφόρο Νίκης, χωρίς να έχει μπει όλη η πορεία από την Αριστοτέλους.

Το ποτάμι των χιλιάδων διαδηλωτών έφτασε στο Άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όπου έγινε η συγκέντρωση, φωνάζοντας «Δεν είναι ατυχία ούτε κακιά στιγμή, είναι το κέρδος πάνω απ' τη ζωή». 

«Τώρα η οργή να γίνει ανατροπή. Το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί», ανέγραφε το πανό των εργατικών σωματείων και των Φοιτητικών Συλλόγων. 

«Εσείς μετράτε κέρδη και ζημιές, εμείς μετράμε ανθρώπινες ζωές»

 
 

Στη συγκέντρωση στο Άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου μίλησαν ο Νίκος Τσακλίδης, μέλος της Επιτροπής Αγώνα στη «Hellenic Train», ο Χρήστος Ιγνατιάδης, πρόεδρος του  Φοιτητικού Συλλόγου Ιατρικής, ο Γρηγόρης Παύλος, ειδικός γραμματέας της ΕΔΟΘ, ενώ η κεντρική ομιλία έγινε από τον Χάρη Κυριαζίδη, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. (Διαβάστε παρακάτω).

Οι διαδηλωτές έφτασαν με πορεία που ξεκίνησε νωρίτερα από την συμβολή Εγνατίας και Αριστοτέλους όπου αρχικά συγκεντρώθηκαν. Στη συνέχεια, με πορεία η οποία πέρασε από τον Λευκό Πύργο, κατέληξε στην πλατεία όπου βρίσκεται το Άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου.

«Εσείς μετράτε κέρδη και ζημιές, εμείς μετράμε ανθρώπινες ζωές», βροντοφώναξαν επίσης μαζικά οι διαδηλωτές.

 

«Τώρα η οργή να γίνει ανατροπή. Το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί»

 
 

Μιλώντας στο συλλαλητήριο, ο Νίκος Τσακλίδης, μέλος της Επιτροπής Αγώνα στη «Hellenic Train», σημείωσε πως θεωρούμε ότι τα αυτά τα συλλαλητήρια αποτελούν το νέο ελπιδοφόρο στοιχείο μέσα στη θλίψη και στην οργή που προκάλεσε η τραγωδία στα Τέμπη. Χρέος, συνέχισε, απέναντι σε όλους τους νεκρούς, αλλά και απέναντι σε όλους τους ζωντανούς είναι αυτός ο αγώνας να δυναμώσει ακόμα πιο πολύ. Έχουμε τεράστια δύναμη και θα τους αναγκάσουμε όλους αυτούς που νοιάζονται για την κερδοφορία τους και τις κυβερνήσεις που τους υπηρετούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να φτιάξουν σιδηρόδρομο σύγχρονο και ασφαλή.

Ακολούθως μίλησε ο Χρήστος Ιγνατιάδης, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Ιατρικής, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι «"ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ - Νέα Δημοκρατία, το έγκλημα αυτό έχει ιστορία", βροντοφώναξαν αυτές τις μέρες χιλιάδες φοιτητές σε όλη την Ελλάδα! Όλες οι έως τώρα κυβερνήσεις και η σημερινή προώθησαν βήμα-βήμα τη στρατηγική της απελευθέρωσης των Μεταφορών, της ιδιωτικοποίησης, το κομμάτιασμα το σιδηρόδρομου για να πουληθεί σε εταιρείες, την τραγική υποχρηματοδότηση στις υποδομές, που διαμόρφωσε τις απάνθρωπες συνθήκες δουλειάς χωρίς σταθερή εργασία, με ελαστικές σχέσεις, με εντατικοποίηση, με τεράστια υποστελέχωση. Άλλωστε, σαν φοιτητές γνωρίζουμε πολύ καλά αυτήν την πολιτική. Είναι η πολιτική η οποία στον βωμό του κέρδους χτυπά συνεχώς τις σπουδές και τα πτυχία μας, υποβαθμίζει τα μορφωτικά μας δικαιώματα. Είναι η πολιτική της σημερινής και όλων των κυβερνήσεων, των κατευθύνσεων της ΕΕ που υποτάσσονται στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων! Τέτοια είναι και η εξέλιξη που σχετίζεται με την επαναφορά της συζήτησης για την αναθεώρηση του άρθρου 16 από την κυβέρνηση της ΝΔ, σε συνέχεια και του νόμου για την ισοτίμηση των πτυχίων μας με τα ιδιωτικά κολέγια που θέσπισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ενάντια, λοιπόν, σε αυτήν την πολιτική δίνουμε τη μάχη το επόμενο διάστημα. Είναι ο μόνος τρόπος για να δικαιωθούν οι νεκροί, για να μη μείνει το έγκλημα ατιμώρητο και πάνω απ' όλα για να σταματήσουν οι ανθρωποθυσίες στον βωμό του κέρδους».

Στη συνέχεια μίλησε ο Γρηγόρης Παύλος, ειδικός γραμματέας της ΕΔΟΘ, ο οποίος ανέφερε ότι δεν επαρκούν οι γενικόλογες υποσχέσεις για την αναζήτηση των ευθυνών. Πρέπει, πρόσθεσε, να δοθεί προτεραιότητα στις λαϊκές ανάγκες και όχι στα κέρδη των εταιρειών που λυμαίνονται τον δημόσιο πλούτο. Συνεχίζουμε με νέα μεγάλη απεργία την Πέμπτη 16 Μάρτη, κατέληξε.

 

Να πλημμυρίσει με απεργούς η συγκέντρωση την Πέμπτη 16 Μάρτη, στις 11 π.μ., στο Αγ. Βενιζέλου

Ο κεντρικός ομιλητής του συλλαλητηρίου, Χάρης Κυριαζίδης, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, ανάμεσα σε άλλα επισήμανε ότι «συνεχίζουμε και σήμερα αυτό τον αγώνα, πιο πολλοί, πιο δυνατοί, πιο αποφασισμένοι! ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΟΣΤΟΣ - ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΑΞΙΑ! Διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει, ζωή με σύγχρονα δικαιώματα με βάση την εποχή μας, καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας». Συνεχίζοντας κάλεσε «όλους όσοι έκαναν τον θρήνο τους οργή, να μετατρέψουν την οργή τους σε αγώνα για να προστατευτεί η ζωή, η υγεία του λαού, των παιδιών μας». Παράλληλα κάλεσε «όλους τους εργαζόμενους να οργανωθούν τώρα στα σωματεία».

Όπως ανέφερε, «μεγάλος σταθμός στη δράση μας είναι η Πέμπτη, 16 Μάρτη, μέρα πανεργατικής απεργίας, να νεκρώσουν εργοστάσια, γραφεία, αποθήκες. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να οργανώσουν την απεργιακή τους απάντηση με συνελεύσεις μέσα στους χώρους δουλειάς, με συζήτηση σε όσους ακόμα και τώρα φοβούνται να εκφράσουν τη συσσωρευμένη οργή, τον θυμό, με τη συμμετοχή τους στον αγώνα. Σε κάθε τόπο εργασίας, με τα πανό μας, με τις αφίσες μας, με τα συνθήματα μας μεταφέρουμε το μήνυμα της μάχης για την ίδια μας τη ζωή.

Καλούμε όλα τα σωματεία να πάρουν απόφαση συμμετοχής, να δουλέψουν για να πλημμυρίσει με απεργούς η απεργιακή συγκέντρωση, την Πέμπτη, 16 Μάρτη, στις 11 π.μ., στο Αγ. Βενιζέλου.

Είναι ο μόνος τρόπος για να μη συγκαλυφθούν οι ευθύνες, ο μόνος τρόπος για να αποδοθεί πραγματική δικαιοσύνη!

Μόνο ο δικός τους οργανωμένος αγώνας έχει τη δύναμη να πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων απαγορεύσεις και απεργοκτόνους νόμους, να στριμώξει κυβερνήσεις, να "κοιτάξει τα μάτια" το θηρίο, το κεφάλαιο και όσους το υπηρετούν. Κι όταν πιστέψει στη δύναμή του "να 'ρθει ανάποδα ο ντουνιάς".

Μόνο έτσι θα γίνουμε η φωνή των 57 στα Τέμπη, η φωνή όλων των νεκρών μας, που χάθηκαν για τα κέρδη των λίγων!».

 



902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου