Τετάρτη 5 Απριλίου 2023

ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ Πλειοδοσία ψεύτικων υποσχέσεων πάνω στις πλάτες των χρεωμένων νοικοκυριών

 

Eurokinissi

Σε πλειοδοσία προεκλογικών υποσχέσεων χωρίς κανένα αντίκρισμα, που μάλιστα παραπέμπουν κυριολεκτικά σε απάτη με στόχο να υφαρπάξουν την ψήφο των χρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών, επιδίδονται ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

- Ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε χτες το ...σχέδιό του για τα «κόκκινα» δάνεια και το ιδιωτικό χρέος, σχέδιο που αγγίζει τα όρια της πρόκλησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ουσιαστικά μίλησε για έναν νέο «νόμο Κατσέλη», τον οποίο ως κυβέρνηση είχε αλλάξει προς το χειρότερο, με το επιχείρημα ότι δεν προστάτευε την πρώτη κατοικία.

- Η ΝΔ λέει ότι θα διατηρήσει το περιβόητο σχέδιο «Ηρακλής», που είναι η χαρά των τραπεζών και των funds. Είναι χαρακτηριστικό ότι με αυτό το σχέδιο αναμένεται μέσα στο 2023 οι πλειστηριασμοί να αγγίξουν τις 700.000!

- Το ΠΑΣΟΚ μιλά για επαναφορά του νόμου Κατσέλη, που σε τελική ανάλυση δεν έδωσε καμία προστασία στην πρώτη κατοικία. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2021 το 1/3 των δανείων που είχαν ρυθυμιστεί «ξανακοκκίνισαν»...

Την ίδια στιγμή η αύξηση των επιτοκίων έχει φορτώσει με 2 και 3 δόσεις τον χρόνο τα χρεωμένα νοικοκυριά, κάτι που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει σε χιλιάδες νέα «κόκκινα» δάνεια. Το πρόβλημα αναμένεται να ενταθεί, αφού το επόμενο διάστημα επίκειται και νέα αύξηση των επιτοκίων.

Η ιστορία των «κόκκινων» δανείων είναι πραγματικά πονεμένη για εκατομμύρια νοικοκυριά. Η στρατηγική για τα «κόκκινα» δάνεια την οποία υλοποιούν διαχρονικά η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ είναι η αιτία για τα δεινά τόσων οικογενειών, που ζουν όλη τους τη ζωή με την απειλή όχι μόνο να μείνουν στον δρόμο αλλά και να χάσουν ό,τι έχουν και δεν έχουν. Μία στρατηγική που στις σημερινές συνθήκες συνδέεται άμεσα με τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα του υπερμνημονίου του Ταμείου Ανάκαμψης. Γιατί προϋπόθεση για την εκταμίευση των πακέτων για τους επιχειρηματικούς ομίλους είναι η συνέχιση της πολιτικής που θέλει να περάσουν τα «κόκκινα» δάνεια σε funds και να συνεχιστούν οι πλειστηριασμοί. Και αυτό είναι που κρύβουν επιμελώς ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Τα έργα και οι ημέρες τους...

Αλλωστε, η ΝΔ με τον Πτωχευτικό Κώδικα υλοποιεί ένα από αυτά τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα, και του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και της περιόδου Μεταπρογραμματικής Εποπτείας. Και γι' αυτόν τον λόγο προχώρησε στη ρύθμιση που προβλέπει ότι όσοι κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους, στην καλύτερη περίπτωση, υπό όρους και με τη «δαμόκλειο σπάθη» των πλειστηριασμών πάνω από το κεφάλι, θα πληρώνουν νοίκι για 12 χρόνια στα «κοράκια» για να ζουν μέσα στα ίδια τους τα σπίτια!

Ομως και στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου μιλούν για προστασία πρώτης κατοικίας, έχουν πολύ θράσος. Πριν ακριβώς 5 χρόνια, τότε στις δόξες του ΣΥΡΙΖΑ, που έκοβε τα ΕΚΑΣ, που δεν έκοβε τον ΕΝΦΙΑ αλλά έκοβε συντάξεις, που έβαζε κι άλλους νέους φόρους, τότε λοιπόν, στις μέρες δόξας, ήταν που κατέθεσε και ψήφισε μια τροπολογία που αφορούσε τους πλειστηριασμούς. Αυτή προέβλεπε: Την «αυτεπάγγελτη δίωξη όσων διαταράσσουν την απρόσκοπτη και εύρυθμη λειτουργία των πλειστηριασμών». Στόχος της τροπολογίας ήταν ο εξής, όπως περιγράφεται στην εισηγητική έκθεση: «Οι ανωτέρω νομοθετικές ρυθμίσεις υπαγορεύονται από λόγους υπέρτερου δημοσιονομικού και δημοσίου συμφέροντος, που αποσκοπούν αφενός στη στήριξη και προστασία της εθνικής οικονομίας μέσω της ακώλυτης διενέργειας πλειστηριασμών ως μέσων ενίσχυσης της ρευστότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και αποφυγής ανάγκης νέας κεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αφετέρου στην εξασφάλιση της έννομης προστασίας των συμβολαιογράφων που διενεργούν πλειστηριασμούς ως υπάλληλοι αυτών».

Και δεν είναι μόνο αυτό. Ο ΣΥΡΙΖΑ όσο ήταν στην κυβέρνηση:

- Οχι μόνο δεν παράτεινε την - έτσι κι αλλιώς τσεκουρωμένη - οριζόντια προστασία της πρώτης κατοικίας, που ίσχυε μέχρι τότε, αλλά τροποποίησε το καθεστώς προς το πολύ χειρότερο. Επειτα έβαλαν στο παιχνίδι νέες έννοιες, τις «ελάχιστες δαπάνες διαβίωσης», δηλαδή τα όρια της εξαθλίωσης, αλλά και αυτή του «συνεργάσιμου δανειολήπτη». Είναι η διάταξη που προβλέπει ότι για την προστασία της κύριας κατοικίας ο οφειλέτης θα πρέπει να καταβάλλει ποσό «τέτοιο ώστε οι πιστωτές του δεν θα βρεθούν, χωρίς τη συναίνεσή τους, σε χειρότερη οικονομική θέση από αυτήν στην οποία θα βρίσκονταν σε περίπτωση αναγκαστικής εκτέλεσης». Με λίγα λόγια, ο όποιος διακανονισμός θα πρέπει να εξασφαλίζει στα «κοράκια» όσα θα έβγαζαν αν έκαναν τον πλειστηριασμό.

- Ψήφισε τον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, που διευκολύνει τις μαζικές κατασχέσεις και πλειστηριασμούς κάθε είδους, και καθιέρωσε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Μάλιστα, το σκεπτικό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί μπορούσαν να λύσουν ένα μεγάλο πρόβλημα των ημερών: Οτι το ΠΑΜΕ και άλλοι φορείς μπλοκάριζαν τους πλειστηριασμούς που γίνονταν live σε συμβολαιογραφεία, εισπρακτικές εταιρείες και αλλού!

- Ψήφισε την πώληση των «κόκκινων» δανείων στα funds (νόμοι 4354/2015 και 4389/2016), σύμφωνα με τις σχετικές μνημονιακές δεσμεύσεις.

Τώρα, 6 χρόνια μετά, ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι από την κυβέρνησή του τέθηκαν «αυστηροί όροι ελέγχου και κανόνων λειτουργίας των funds» «ώστε να διασφαλιστεί η προστασία των δανειοληπτών». Παραμύθια. Δικαιολογίες για να μαζέψει τα ασυμμάζευτα.

Ο νόμος Κατσέλη, που κάποτε δεν άρεσε, σήμερα είναι ευαγγέλιο...

Το ρεσιτάλ κυνισμού του ΣΥΡΙΖΑ δεν σταματά εδώ. Σήμερα, το 2023, χαρακτηρίζει «σωτήριο» τον νόμο Κατσέλη, που «χάρη σε αυτόν σώθηκαν» πρώτες κατοικίες και «εμείς τον επεκτείναμε». Μόνο που για τον νόμο Κατσέλη ο Σταθάκης, υπουργός Οικονομίας επί ΣΥΡΙΖΑ το 2015, όταν παρουσίαζε τον δικό τους νόμο, που καθιερώθηκε να λέγεται νόμος Κατσέλη - Σταθάκη, έλεγε:

«Θα υπενθυμίσω ότι τα "κόκκινα" δάνεια είναι 430.000 σήμερα, στον παλιό νόμο Κατσέλη έχουν προσφύγει τα 170.000. Γιατί δεν έχουν προσφύγει τα υπόλοιπα; Γιατί ο νόμος προέβλεπε ότι για να στηρίξεις την πρώτη κατοικία σου θα έπρεπε, αν είχες συμπληρωματικά περιουσιακά στοιχεία, να εκποιήσεις τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία προκειμένου να στηρίξεις την κύρια κατοικία σου». Αυτό είναι το σημερινό «ευαγγέλιο» του ΣΥΡΙΖΑ και έτσι λέει ότι θα σώσει τα σπίτια του λαού. Θυμίζουμε λοιπόν ότι όντως ο ΣΥΡΙΖΑ επέκτεινε τον νόμο Κατσέλη, τον έκανε πολύ χειρότερο και μάλιστα παρέδωσε τα δάνεια των νοικοκυριών στα funds και στους Πάτσηδες...

Αν κάτι επιβεβαιώνεται από όλα αυτά, είναι το εξής: Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε τους πλειστηριασμούς και η ΝΔ κάνει τις εξώσεις.

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου