Τετάρτη 12 Απριλίου 2023

Τις απέρριψε χωρίς δεύτερη συζήτηση η κυβέρνηση

 

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

INTIME NEWS

Απέρριψε χωρίς δεύτερη κουβέντα η κυβέρνηση τις τροπολογίες που κατέθεσε το ΚΚΕ και αφορούσαν κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν εργαζόμενους σημαντικών κλάδων. Οι τροπολογίες του ΚΚΕ αφορούν: Τη δυνατότητα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος στους εργαζόμενους του τουρισμού στον τόπο όπου εργάζονται, το έκτακτο επίδομα στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ και την παροχή μηνιαίας οικονομικής ενίσχυσης στο προσωπικό του ΟΑΣΘ.

Ο Χρήστος Κατσώτης, βουλευτής του ΚΚΕ, κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει επί του θέματος της τροπολογίας για τους εργαζόμενους στον Τουρισμό, μιλώντας χτες στο πλαίσιο της συζήτησης για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τους ΟΤΑ Α' και Β' βαθμού, αναφέροντας ότι η κυβέρνηση την απορρίπτει γιατί δεν έχει να πάρει και πολλές ψήφους από αυτούς τους εργαζόμενους, στην πλειοψηφία τους νέοι, που έχουν γυρίσει την πλάτη τους στη ΝΔ. Ομως, ούτε φωνή ούτε ακρόαση από κανέναν...

Η τροπολογία για την παροχή μηνιαίας οικονομικής ενίσχυσης στο προσωπικό του ΟΑΣΘ, που κατέθεσε χτες το ΚΚΕ, αφορά την «παροχή μηνιαίας οικονομικής ενίσχυσης στο προσωπικό του ΟΑΣΘ, η οποία ανέρχεται καταρχήν σε ποσοστό δύο τοις εκατό (2%) επί του βασικού μισθού που λαμβάνει ο εργαζόμενος. Ειδικώς δε για το προσωπικό που απασχολείται σε βάρδιες σε ποσοστό τέσσερα τοις εκατό (4%) και κατά τούτο η διασφάλιση της θέσης των εργαζομένων και επέρχεται ισονομία μεταξύ των εργαζομένων με τους συγκοινωνιακούς φορείς ΣΤΑΣΥ ΜΑΕ και ΟΣΥ ΑΕ», αναφέρεται στην Αιτιολογική Εκθεση.

Οσον αφορά την τροπολογία για το κόμμα Κασιδιάρη, ο Χρ. Κατσώτης σημείωσε ότι αφήνει ορθάνοιχτη την πόρτα στην απαράδεκτη θεωρία των «δύο άκρων» με την οποία απαγορεύονται Κομμουνιστικά Κόμματα σε όλη την ΕΕ και το ΚΚΕ είναι αντίθετο σε όποιες νομοθετικές παρεμβάσεις στο πλαίσιο της ανιστόρητης εξίσωσης φασισμού - κομμουνισμού. Πρόσθεσε, επίσης, πως η τροπολογία με τον όρο της «πραγματικής ηγεσίας» ανοίγει ολόκληρη Κερκόπορτα για τον έλεγχο στα εσωτερικά των κομμάτων. Και πως το αστικό κράτος έχει το νομικό πλαίσιο για να αντιμετωπιστούν οι εγκληματικές ενέργειες της Χρυσής Αυγής, αλλά με ευθύνη της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ εδώ και 8 χρόνια συνεχίζεται η δίκη και δεν υπάρχει οριστική και αμετάκλητη απόφαση καταδίκης, που θα απέκλειε τη συμμετοχή του ναζιστικού μορφώματος στις εκλογές.

Ο ίδιος ο λαός με τον αγώνα του μπορεί να στείλει στον σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας τέτοια κόμματα, κατέληξε για το θέμα ο Χρήστος Κατσώτης.

Οσον αφορά το υπόλοιπο περιεχόμενο του νομοσχεδίου, ο κομμουνιστής βουλευτής τόνισε πως ενισχύει την κυβερνησιμότητα της Τοπικής Διοίκησης, ώστε να περνάει ανεμπόδιστα την αντιλαϊκή πολιτική της κεντρικής εξουσίας. Αυτόν τον στόχο διευκολύνουν οι ρυθμίσεις που δίνουν τη δυνατότητα στις Οικονομικές Επιτροπές των δήμων να αποφασίζουν για οικονομικούς προϋπολογισμούς και τεχνικά θέματα και όχι τα Δημοτικά Συμβούλια.

Σημείωσε ότι το ΚΚΕ είναι αντίθετο με όλες αυτές τις διατάξεις, τις οποίες και θα καταψηφίσει, ενώ κατήγγειλε ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα, που δεν αναφέρθηκαν συγκεκριμένα σε αυτές τις ρυθμίσεις, δίνοντας ανοχή στις κυβερνητικές προθέσεις. Για τον δήμο Ξάνθης, ζήτησε να παραμείνουν οι εργαζόμενοι στο δήμο, όπως και οι υπηρεσίες αποκομιδής που πρόκειται να ανατεθούν σε ιδιώτες.

Χρήσιμο εργαλείο του συστήματος οι χρυσαυγίτες

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα σημείωσε πως η κριτική του ΚΚΕ επιβεβαιώνεται και από την επίσημη γραμμή της ΕΕ, που με παρόμοιους νόμους και ασαφείς έννοιες, σε διάφορες χώρες, ποινικοποιούνται κόμματα και νεολαίες. Υπογράμμισε πως οι χρυσαυγίτες αποδεικνύονται, για άλλη μια φορά, χρήσιμο εργαλείο για το αστικό σύστημα, στο οποίο προσφέρει πολλαπλές υπηρεσίες.

Οσον αφορά τις υπόλοιπες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου του υπ. Εσωτερικών, η Μ. Κομνηνάκα κατήγγειλε ότι για άλλη μία φορά η κυβέρνηση, προκειμένου να προλάβει τις εκκρεμότητες που έχει, κατέθετε σειρά άσχετων τροπολογιών μέχρι τις 3 τα ξημερώματα, μετατρέποντας τελικά το πολυνομοσχέδιο σε σκούπα.

Αυτήν τη λογική, άλλωστε, σημείωσε η βουλευτής του ΚΚΕ, επιχειρεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση και στην Τοπική Διοίκηση, με τις ρυθμίσεις που προωθεί. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στη διάταξη που δίνει τη δυνατότητα στα Δημοτικά Συμβούλια να συνεδριάζουν κεκλεισμένων των θυρών, ώστε οι δημότες και ο λαός να μην ενημερώνονται και να μην αντιδρούν για σημαντικά θέματα.

Κατήγγειλε επίσης ότι το πολυνομοσχέδιο φτάνει στο σημείο να εμποδίζει τη μειοψηφία στα Δημοτικά Συμβούλια να εκφράζουν τη γνώμη τους, ενώ δίνει τη δυνατότητα διάφορα θέματα να παραπέμπονται στις Οικονομικές Επιτροπές για να λαμβάνουν τις αποφάσεις, μετατρέποντας τα Δημοτικά Συμβούλια σε φιλολογικούς ομίλους που απλά θα συζητούν. Με αυτόν τον τρόπο, τόνισε, γίνεται ένα ακόμα βήμα στη μετατροπή της Τοπικής Διοίκησης σε εκτελεστικό βραχίονα της εκτελεστικής εξουσίας για την προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής.

Αναφερόμενη στις διατάξεις για τα τέλη, σημείωσε πως στοχεύουν στη βελτίωση της εισπραξιμότητας εκ μέρους του δήμου κι ενώ τα λαϊκά νοικοκυριά στενάζουν κάτω από την πολιτική της ακρίβειας, της ενεργειακής φτώχειας, των πλειστηριασμών.

Σε ό,τι αφορά την τροπολογία της κυβέρνησης για την πενιχρή αύξηση στα αναπηρικά επιδόματα, η Μ. Κομνηνάκα σημείωσε ότι πρόκειται για εμπαιγμό, δεδομένου ότι όχι μόνο δεν καλύπτουν το άγριο πετσόκομμα που έχουν δεχτεί τα τελευταία χρόνια, αλλά ούτε καν τον πληθωρισμό.

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου