Τετάρτη 12 Απριλίου 2023

Απόρρητα

 

Δύο πακέτα απόρρητων εγγράφων των ΗΠΑ σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία διέρρευσαν την προηγούμενη βδομάδα στο διαδίκτυο, με θέμα την εξέλιξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων και σχεδιασμών στην Ουκρανία. Το «παράξενο» είναι ότι στους στόχους των αμερικανικών υπηρεσιών βρίσκονται και σύμμαχοι των ΗΠΑ, όπως η Ουκρανία, το Ισραήλ, η Βουλγαρία, τα ΗΑΕ και η Νότια Κορέα. Βασικό στοιχείο της παρακολούθησης είναι η διαθεσιμότητά τους να παρέχουν επιπλέον στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, ενώ σε άλλες περιπτώσεις οι ΗΠΑ αξιολογούν τις πολιτικές των συμμάχων τους και πώς μπορούν να ασκήσουν επιρροή για να τις αλλάξουν. Θυμίζουμε ότι τον Μάη του 2021 αποκαλύφθηκε πως οι ΗΠΑ παρακολουθούσαν την καγκελάριο της Γερμανίας και τον Πρόεδρο της Γαλλίας από το 2012 έως το 2014, σε μια περίοδο δηλαδή που μαινόταν η οικονομική κρίση στην Ευρωζώνη και οι σχέσεις κυρίως Γερμανίας - ΗΠΑ ήταν πολύ τεταμένες. Ο νέος γύρος παρακολουθήσεων που αποκαλύπτεται είναι κι αυτός δηλωτικός των ανταγωνισμών που οξύνονται στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο, αλλά και με τους συμμάχους των ΗΠΑ εκτός ΝΑΤΟ, με αφορμή τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και τη στάση πολλών απ' αυτών απέναντι στη Ρωσία και την Κίνα. Είναι φανερό ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να φυλάξουν ...τα νώτα τους από οποιεσδήποτε εξελίξεις γεννά ο αδυσώπητος ανταγωνισμός για την πρωτοκαθεδρία στο ιμπεριαλιστικό σύστημα. Και αυτό δεν αφορά μόνο τις κινήσεις των αντίπαλων κέντρων, αλλά και τη στάση των συμμάχων τους.

Διάτρητα

«Η μάχη κατά του φασισμού δίνεται στον δρόμο και όχι με διάτρητες τροπολογίες», είπε χτες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν εξήγησε πάντως γιατί και η δική τους τροπολογία έχει τόσες κι άλλες τόσες «τρύπες» και «παράθυρα» στην κατάπτυστη θεωρία των «δύο άκρων», με την οποία διώκονται Κομμουνιστικά Κόμματα σε όλη την ΕΕ και «βγαίνει λάδι» ο φασισμός - ναζισμός. «Απορίας άξιο» είναι επίσης γιατί, με ευθύνη και του ΣΥΡΙΖΑ, η δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης «τραβάει» πάνω από 8 χρόνια. Για να μην αναφέρουμε τα τρυφερά «ενσταντανέ» με τους ναζί εγκληματίες στο Καστελόριζο, ή τις φράσεις ότι «όλες οι ψήφοι έχουν το ίδιο χρώμα» στη Βουλή. Οσο για τους «δρόμους», ας το αφήσει καλύτερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί εκεί, σε κάποιον δρόμο, αλλά και πίσω από κλειστές πόρτες, συναντούσε προ εβδομάδων τους «κομμουνιστοφάγους» της Ενωσης Αποστράτων στην Καστοριά, που κάνουν τις γιορτές μίσους σε Γράμμο και Βίτσι. Εκεί συναντιούνται και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με εκείνα της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, αλλά και των καταδικασμένων χρυσαυγιτών, όπως π.χ. στο Εργατικό Κέντρο Πύργου, όπου κατεβάζουν κοινά ψηφοδέλτια απέναντι στις ταξικές δυνάμεις. Ας αφήσουν λοιπόν τα παχιά λόγια και τα διάτρητα παραμύθια: Στην κοπριά του καπιταλιστικού συστήματος, που όλοι μαζί σκαλίζουν, φυτρώνουν και τα «φυντάνια» των διαφόρων φασιστικών μορφωμάτων, που τα μαζεύουν και τα αμολάνε κατά το δοκούν.


Εκρηξη κερδών...

«Εκρηκτική» χαρακτηρίζεται η αύξηση των κερδών για έναν ακόμα κολοσσό καυσίμων της χώρας μας, τη «Μότορ Οϊλ». Ετσι, μετά τα ΕΛΠΕ, που κατέγραψαν ρεκόρ κερδοφορίας, με πάνω από 1 δισ. ευρώ μέσα στο 2022, η «Μότορ Οϊλ» παίρνει το ...μερτικό της και καταγράφει καθαρά κέρδη 967.200 ευρώ (από 202.000 ευρώ το 2021), με κύκλο εργασιών αυξημένο κατά 62%! Τι έχει αλλάξει τον τελευταίο χρόνο και όλοι οι βιομήχανοι των καυσίμων χάσανε το μέτρημα; Πώς γίνεται, ενώ όλοι μιλούν για «αβεβαιότητες», «δυσκολίες» και «σφίξιμο του ζωναριού», οι παραπάνω να σπάνε το ένα ρεκόρ κερδοφορίας μετά το άλλο; Η απάντηση είναι απλή: Εκεί που ο λαός βλέπει καταστροφή και φτώχεια, το κεφάλαιο «μυρίζεται» ευκαιρίες και κέρδη.


... και φτώχειας

Οι ενεργειακοί ανταγωνισμοί, η ακρίβεια στα καύσιμα, η στρατηγική «διαφοροποίησης» των πηγών εφοδιασμού της ΕΕ και «στο καπάκι» ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος βύθισαν τους λαούς σε ακόμα μεγαλύτερη ενεργειακή φτώχεια, απογείωσαν όμως τα κέρδη για τους ομίλους που μεταφέρουν ή διυλίζουν ορυκτά καύσιμα. Φροντίζουν άλλωστε γι' αυτό όλα τα αστικά κόμματα, που στο κοινό αντιλαϊκό τους πρόγραμμα έχουν για προτεραιότητα τη θωράκιση της κερδοφορίας των ομίλων μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης, σε βάρος ακόμα και των πιο στοιχειωδών αναγκών του λαού σε φτηνά καύσιμα και Ενέργεια. Ετσι, οι ίδιοι που ρημάζουν τον λαό με τις τιμές - φωτιά στα καύσιμα, χρηματοδοτούνται αδρά - και προπάντων τζάμπα - για να επενδύουν στην «πράσινη» Ενέργεια, ώστε από χρονιά σε χρονιά να μη χαλάει το σερί των ρεκόρ στα κέρδη. Οσο για τον λαό που υποφέρει, κάνα «pοwer pass» ακόμα και πολύ του είναι...

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου