Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023

Τα κέρδη τους η (ενεργειακή) φτώχεια μας

 

Στόχο για κέρδη προ φόρων 1,2 δισ. ευρώ για το 2023 ανακοίνωσε η ΔΕΗ ΑΕ, προαναγγέλλοντας «γενναίο» μέρισμα στους μετόχους την επόμενη χρονιά. Σύμφωνα μάλιστα με στελέχη της, το σχέδιο είναι να γίνει η ΔΕΗ ΑΕ «κορυφαία εταιρεία καθαρής ενέργειας στη ΝΑ Ευρώπη», με τεράστιες επενδύσεις στις ΑΠΕ και συνέχιση της απόσυρσης από τον λιγνίτη. Προσανατολισμένη στην «πράσινη» ανάπτυξη, ανταγωνίζεται άλλους ισχυρούς ενεργειακούς ομίλους και στην απορρόφηση κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, που πληρώνει απ' όλες τις τσέπες και με όλους τους τρόπους ο λαός.

Η επαναφορά της «ρήτρας αναπροσαρμογής» από 1η Οκτώβρη, σε συνδυασμό με την απόσυρση των όποιων κρατικών επιδοτήσεων στη λιανική τιμή του ρεύματος, θα την επαναφέρει σε πολύ υψηλά επίπεδα, αφού όλοι οι μηχανισμοί της «απελευθερωμένης» αγοράς θα συνεχίσουν να δουλεύουν ρολόι, με πρώτο και καλύτερο το Χρηματιστήριο Ενέργειας. Την ίδια ώρα λοιπόν που οι μέτοχοι της ΔΕΗ και των άλλων ομίλων θα μετράνε μέρες για να τσεπώσουν το μέρισμά τους - όλο πληρωμένο από τον λαό - τα εργατικά, λαϊκά στρώματα θα μετράνε και το τελευταίο δεκαράκι του ευρώ για να πληρώσουν τον λογαριασμό του ρεύματος.

* * *

Η κυβέρνηση όμως ετοιμάζει με το «καλημέρα» και μια ακόμα «νάρκη» για τα λαϊκά νοικοκυριά, αυξάνοντας τις χρεώσεις ΥΚΩ (Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας) κατ' απαίτηση του Ελληνικού Συνδέσμου Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ), ώστε να αναπληρωθεί το ελλειμματικό αποθεματικό του Ειδικού Λογαριασμού Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΕΛΥΚΩ), που έφτασε τα 525 εκατ. ευρώ. Τι είναι ακριβώς αυτός ο λογαριασμός; Πρόκειται για κουμπαρά που τον γεμίζουν τα λαϊκά νοικοκυριά, για να χρηματοδοτεί το κράτος τα «κοινωνικά τιμολόγια», όπως και να εξισορροπείται το κόστος κατανάλωσης στα νησιά που δεν είναι ακόμα διασυνδεδεμένα με το ηπειρωτικό δίκτυο της ηλεκτρικής ενέργειας.

Το ...παράδοξο είναι ότι ο κουμπαράς άδειασε επειδή η κυβέρνηση χρηματοδότησε απ' αυτόν ένα μεγάλο μέρος των επιδοτήσεων για τη λιανική τιμή του ρεύματος. Αποκαλύπτεται δηλαδή κατόπιν εορτής ότι τα λεφτά που παρουσίαζε ως «στήριξη» τάχα στα λαϊκά νοικοκυριά, προέρχονταν από τον κουμπαρά που γεμίζουν τα ίδια με άγριο χαράτσωμα, ενώ κατέληξαν στα ταμεία των εταιρειών Ενέργειας, που σε αντίθετη περίπτωση θα είχαν σοβαρό πρόβλημα να εισπράξουν τους υπέρογκους λογαριασμούς. Κι όχι μόνο αυτό: Η κυβέρνηση χάρισε στις ενεργοβόρες βιομηχανίες την εισφορά τους στον Ειδικό Λογαριασμό Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, με αποτέλεσμα αυτός να επιβαρυνθεί τον προηγούμενο χρόνο με 65 εκατ. επιπλέον, που δεν εισπράχτηκαν ποτέ!

* * *

Η ερώτηση βέβαια για το ποιος θα πληρώσει τώρα το έλλειμμα, είναι ρητορική... Κι επειδή το κράτος ...βλέπει μπροστά και προνοεί για το καλό των ομίλων, η προηγούμενη κυβέρνηση έχει ήδη φορτώσει με μια επιπλέον αύξηση της ΥΚΩ στα τιμολόγια, που στοιχίζει στα νοικοκυριά περί τα 300 εκατ. ετησίως. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας «αποθεματικός λογαριασμός ασφαλείας για την αντιμετώπιση μελλοντικών ενεργειακών κρίσεων», δηλαδή ένας ακόμα μηχανισμός στήριξης της κερδοφορίας των ενεργειακών ομίλων σε συνθήκες που το ρεύμα θα παραμένει πανάκριβο, τα νοικοκυριά θα αγκομαχούν να το πληρώσουν και οι εταιρείες θα καίγονται για ρευστό.

Κι ενώ το κράτος δημιουργεί «αποθεματικό» για τις «δύσκολες ώρες» των επιχειρήσεων, ο νέος υπουργός Ενέργειας ανακοίνωσε τις προάλλες ότι τυχόν επιδοτήσεις θα δίνονται πλέον μόνο στα πιο ευάλωτα νοικοκυριά, σ' αυτά δηλαδή που σύμφωνα με τα στατιστικά κριτήρια της ΕΕ είναι ήδη εγκλωβισμένα στον βάλτο της ενεργειακής εξαθλίωσης. Οποιο γρανάζι κι αν δει κανείς στην καλοκουρδισμένη μηχανή της «απελευθερωμένης» αγοράς Ενέργειας, θα διαπιστώσει ότι δουλεύει προς όφελος των ενεργειακών ομίλων και σε βάρος του λαού, ο οποίος πληρώνει τα σπασμένα κάτω απ' όλες τις συνθήκες. Επιβεβαιώνεται ότι μέσα στο αντιλαϊκό πλαίσιο της καπιταλιστικής αγοράς, όπου το ρεύμα πουλιέται κι αγοράζεται σαν εμπόρευμα, δεν υπάρχει λύση, μέτρο και πολιτική που να διασφαλίζει ηλεκτρική ενέργεια φτηνή για τον λαό, είτε με κρατική παρέμβαση, είτε χωρίς. Αντίθετα, η επιβάρυνση γίνεται ολοένα πιο μεγάλη, με τα νοικοκυριά να δέχονται και τα απόνερα των vouchers και pass, που υποτίθεται ότι δόθηκαν για την ανακούφισή τους!

***

Τον δρόμο αυτόν, που είναι στρωμένος με «πράσινα» κέρδη για τους επιχειρηματικούς ομίλους και αγκάθια με χαράτσια για τον λαό, τον έχει βαδίσει όλα αυτά τα χρόνια. Ξέρει καλά την πορεία του και το πού καταλήγει. Ηρθε λοιπόν η ώρα να δοκιμάσει ο λαός με αποφασιστικότητα και τον άλλο δρόμο που του προτείνει το ΚΚΕ: Τον αγώνα για ρεύμα φτηνό, με την αξιοποίηση όλων των πηγών Ενέργειας με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες και την προστασία του περιβάλλοντος και όχι την προστασία της κερδοφορίας των ενεργειακών μονοπωλίων. Τον δρόμο της αντεπίθεσης για να πάψει η Ενέργεια να είναι εμπόρευμα, να γίνει πραγματικά κοινωνικό αγαθό στην υπηρεσία της λαϊκής ευημερίας και της ικανοποίησης όλων των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων, του λαού και της νεολαίας.

 

Μ.


Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου