Τετάρτη 5 Ιουλίου 2023

Νερό στον μύλο

 

«Υπογραμμίστηκε η σημασία της στρατηγικής αμυντικής σχέσεως Ελλάδας και Ισραήλ για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή (...) αναδείχθηκε επίσης το εξαιρετικό επίπεδο της συνεργασίας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των χωρών μας». Αυτά έγραψε ο νέος υπουργός Αμυνας Ν. Δένδιας για την επικοινωνία του με τον Ισραηλινό ομόλογό του, ενημερώνοντας παράλληλα ότι θα επισκεφτεί το Ισραήλ «το συντομότερο δυνατόν». Φανταζόμαστε ότι είναι λίγο απασχολημένοι αυτές τις μέρες οι Ισραηλινοί μακελάρηδες, με τη δολοφονική επέμβαση στην Τζενίν, και γι' αυτό η επίσκεψη πάει για αργότερα. Αυτού του είδους την «ασφάλεια και σταθερότητα» ενάντια στους λαούς όλης της περιοχής εγγυώνται οι «στρατηγικές» σχέσεις της αστικής τάξης με το Ισραήλ, με τη «βούλα» όλων των κομμάτων και υπό την ομπρέλα των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Αυτού του είδους την «ασφάλεια και σταθερότητα» υπερασπίζονται και όλα τα αστικά επιτελεία, παρουσιάζοντας τη νέα εγκληματική επιδρομή στη Δυτική Οχθη ως «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» και έτσι ρίχνοντας νερό στον μύλο της κρατικής βίας και καταστολής ενάντια σε δίκαιους αγώνες και λαϊκές διεκδίκησης. Ο ελληνικός λαός κανένα συμφέρον δεν έχει από τις συμμαχίες και τα σχέδια της αστικής τάξης, της κυβέρνησης και της συμπολιτευόμενης αντιπολίτευσης. Αντίθετα, έχει κάθε λόγο να δυναμώσει την πάλη εναντίον τους, την αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό και στους άλλους λαούς.

Αυτό ακριβώς

«Και, στο τέλος της ημέρας, έχουν εκλεγεί απ' τον ελληνικό λαό και κάτι εκπροσωπούν». Αυτό ήταν το «διά ταύτα» του γνωστού κυβερνητικού μεγαλοδημοσιογράφου Οικονόμου, χτες, σχετικά με το φασιστομόρφωμα των «Σπαρτιατών», των μπροστινών του ναζιστή Κασιδιάρη. Μετά τις συνεντεύξεις και την ακατάσχετη προβολή από τα ΜΜΕ «για να τους γνωρίσουμε», μετά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο που «δεν ήξερε» για τις σχέσεις του Κασιδιάρη με το μόρφωμα, μετά και τα χτεσινά «χάδια» της βουλευτή της Πλεύσης Ελευθερίας Τζ. Κεφαλά, η οποία είπε ότι τα ορφανά της Χρυσής Αυγής «αντιπροσωπεύουν ένα κομμάτι της κοινωνίας το οποίο θέλει να προχωρήσει λίγο πιο δυναμικά» και με τους οποίους «δεν συμφωνεί σε όλα» (!), δεν μένουν και πολλές αμφιβολίες: Καμία άβυσσος δεν χωρίζει τα ορφανά των ναζί με τα υπόλοιπα συστημικά κόμματα και μορφώματα. Αλλωστε είναι γνωστή και πολλαπλή η αποστολή τους: «Φόβητρο» για το εργατικό - λαϊκό κίνημα, λύση στο μανίκι των κάθε είδους αντιλαϊκών σεναρίων και βολικός αντίπαλος για τους «φιλελεύθερους» και «δημοκράτες». Εξ ου και η μπουγάδα στους «90 βαθμούς», εξ ου και οι προσπάθειες όλων των μηχανισμών του συστήματος να παρουσιάσουν ότι «δεν είναι αυτό που νομίζουμε» και ότι θα αντιμετωπιστούν τάχα, με το αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο που τους άνοιξε τον δρόμο και έμεινε «πεσκέσι» για άλλες αποστολές. Αυτό ακριβώς που νομίζουμε είναι το φασιστομόρφωμα, και το εργατικό - λαϊκό κίνημα έχει μπόλικη πείρα για να τους απομονώσει παντού, σε κάθε χώρο δουλειάς και γειτονιά.


Πεδίον δόξης

Σχεδόν 12.000 είναι οι υγειονομικοί που παραιτήθηκαν τα τελευταία χρόνια από τα δημόσια νοσοκομεία, μην αντέχοντας την εξοντωτική δουλειά, τα χιλιάδες χρωστούμενα ρεπό και άδειες, τους εξευτελιστικούς μισθούς. Παραιτήσεις που προστέθηκαν στα μεγάλα κενά, κάνοντας επικίνδυνη ή και αδύνατη τη λειτουργία μιας σειράς τμημάτων νοσοκομείων, ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές. Οι ελλείψεις αυτές προστίθενται στα 30.000 κενά, με βάση τα οργανογράμματα των δημόσιων νοσοκομείων, πολλά από τα οποία είναι έτσι κι αλλιώς παρωχημένα. Μπροστά σ' αυτό το χάλι, η κυβέρνηση (ξανα)δεσμεύεται για τις περιβόητες 10.000 προσλήψεις στην Υγεία, μια εξαγγελία που τη γυροφέρνει κάθε τόσο τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, η δέσμευση αυτή περνάει μέσα και από τον «κόφτη» της «μίας πρόσληψης για κάθε αποχώρηση», που αποτελεί ...μεταμνημονιακό «συμβόλαιο» για κάθε κυβέρνηση. Επομένως, ακόμα κι αν γίνουν αυτοί οι διορισμοί, το προσωπικό στο δημόσιο σύστημα Υγείας θα παραμένει πολύ πίσω από τις ανάγκες, λιγότερο απ' όσο ήταν ακόμα και πριν από μερικά χρόνια, χωρίς να υπολογίζονται πιθανές νέες αποχωρήσεις, συνταξιοδοτήσεις κ.ο.κ. Να λοιπόν πώς ανοίγεται «πεδίον δόξης λαμπρό» για την ένταση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία! Και να πώς εννοεί η κυβέρνηση την «προτεραιότητα» στο δημόσιο σύστημα Υγείας, «φωτογραφίζοντας» το «νέο ΕΣΥ» των λουκέτων και των συγχωνεύσεων. Με αυτήν την τραγική κατάσταση θα έχουν να αναμετρηθούν οι υγειονομικοί και όλος ο λαός τα επόμενα χρόνια, με τα «καμπανάκια» να βαράνε ήδη, όπως αναδεικνύεται και από τις αγωνιστικές παρεμβάσεις σε μια σειρά νοσοκομεία και άλλες υγειονομικές δομές της χώρας.


Πέναλτι

Σαν ...«καλός Σαμαρείτης» για τους συνταξιούχους επιχειρεί να παρουσιαστεί η κυβέρνηση, με τον νέο υπουργό Εργασίας να προαναγγέλλει νομοσχέδιο με το οποίο θα μειωθεί το πέναλτι του 30% επί των συντάξεων σε όσους «απόμαχους» αναγκάζονται να δουλεύουν. Η κυβέρνηση υπόσχεται να το «εξορθολογίσει», ώστε η παρακράτηση να μειωθεί και η σύνταξη να αυξηθεί. Η υποκρισία και ο εμπαιγμός δεν έχουν όρια! Ούτε λίγο ούτε πολύ, παρουσιάζεται σαν «κανονικότητα» το να κρέμεται από τη σκαλωσιά ένας οικοδόμος στα 70 του χρόνια και να ψάχνει για μεροκάματο ένας συνταξιούχος, και ενώ τα όρια ηλικίας έχουν εκτοξευθεί. Φρόντισαν γι' αυτό όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις, με τις περικοπές στις «παλιές» συντάξεις και τις εξευτελιστικές «νέες» συντάξεις που δίνει ο νόμος Κατρούγκαλου, εξαναγκάζοντας τους συνταξιούχους να συνεχίσουν να δουλεύουν για να βγάλουν τον μήνα. Τώρα λοιπόν, λες και τους κάνουν χάρη, υπόσχονται να μειώσουν το πέναλτι στις συντάξεις! Οι συνταξιούχοι όμως δεν αγωνιούν αν το κράτος θα τους στήσει στα 8 ή στα 9 μέτρα για να ...σκοράρει στο «πλεχτό» των «αντοχών της οικονομίας» και της «δημοσιονομικής σταθερότητας», προς χάριν των ομίλων. Παλεύουν για να ζουν με αξιοπρέπεια και γι' αυτό διεκδικούν πραγματικές αυξήσεις, επαναφορά της 13ης και της 14ης σύνταξης για τις οποίες έχουν καταβάλει εισφορές, κατάργηση της επαίσχυντης «προσωπικής διαφοράς». Απ' αυτό το μετερίζι θα απαντήσουν και στη νέα επίθεση που ετοιμάζει η κυβέρνηση στις συντάξεις, με καμουφλάζ εξαγγελίες όπως αυτή για το πέναλτι.

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου