Παρασκευή 25 Αυγούστου 2023

Οίστρος

 

Με το που μπει ο Σεπτέμβρης, φτάνουν στη χώρα μας τα ευρωπαϊκά κλιμάκια για διαπραγματεύσεις με επίκεντρο τα νέα αντιλαϊκά «προαπαιτούμενα» του Ταμείου Ανάκαμψης. Εχοντας η κυβέρνηση νομοθετήσει ή δρομολογήσει πριν τις εκλογές τα 45 «ορόσημα» της τρίτης δόσης, σειρά παίρνουν τώρα τα επόμενα 33 της 4ης δόσης, μέχρι το τέλος του χρόνου. Πίσω από αυτά υπάρχουν μερικές εκατοντάδες «προαπαιτούμενα» που θα έρθουν με νομοσχέδια «κατά ριπάς» στη Βουλή τους επόμενους μήνες, σε τομείς που αφορούν κυρίως την Ενέργεια και την ψηφιακή οικονομία, όπου στήνεται το μεγάλο φαγοπότι για τα μονοπώλια. Μια ματιά στα «προαπαιτούμενα» είναι αποκαλυπτική για το τι περιμένει τον λαό: Προβλέπονται η ταχύτερη αξιοποίηση των εδαφών που «απελευθέρωσε» η απολιγνιτοποίηση στη Δυτική Μακεδονία και στην Πελοπόννησο, προς όφελος των μονοπωλίων στις ΑΠΕ, η σύσταση και λειτουργία της ειδικής ρυθμιστικής αρχής που θα ανοίξει τον δρόμο για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση του νερού και της διαχείρισης των αποβλήτων, η ενίσχυση του μηχανισμού φορολογικών ελέγχων, με στόχο κυρίως τη «μαρίδα», δηλαδή τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ, και άλλα. Είναι φανερό ότι οι επιχειρηματικοί όμιλοι στρώνουν το τραπέζι για να υποδεχτούν τις επόμενες δόσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, την ώρα που το κράτος γίνεται πιο επιθετικό απέναντι στα λαϊκά δικαιώματα και τις ανάγκες. Το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι ότι στα «προαπαιτούμενα» της 4ης δόσης είναι και η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της αναδάσωσης στην Πάρνηθα! Τέτοιος είναι ο οίστρος κυβέρνησης και κρατικού μηχανισμού να αξιοποιήσουν το Ταμείο Ανάκαμψης, που για μια ακόμα φορά άφησαν την Πάρνηθα να γίνει στάχτη...

Παντρολογήματα...

Ενας ένας, οι εκπρόσωποι όλων των αστικών κομμάτων στην Πάτρα παίρνουν τη θέση τους απέναντι στη δημοτική αρχή, μπροστά στις τοπικές εκλογές. Μετά τα «καλέσματα» του επικεφαλής της ΝΔ στην Αχαΐα - και μάλιστα πριν από τις βουλευτικές εκλογές του Μάη - για συμπαράταξη όλων στον β' γύρο, απέναντι στον κομμουνιστή δήμαρχο και εκ νέου υποψήφιο Κ. Πελετίδη (παρουσία των εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ τότε), έρχονται σήμερα οι «κοινές πορείες» των στελεχών τους για να δείξουν ποιος είναι ο πραγματικός τους αντίπαλος και ότι δεν τους χωρίζουν σινικά τείχη. Για παράδειγμα, συμπαράταξη με τον εκλεκτό της ΝΔ στον δήμο δήλωσαν γνωστά αντιδραστικά στοιχεία, που πολεμούσαν ακόμη και με εμετικές αναφορές τη δημοτική αρχή. Επίσης, με τον εκλεκτό του ΣΥΡΙΖΑ συμπαράταξη και στήριξη δήλωσε μερίδα του ΠΑΣΟΚ (περιμένοντας και την επίσημη στήριξη...), με επικεφαλής γνωστό στέλεχος του συγκεκριμένου κόμματος και νυν δημοτικό σύμβουλο. Δίπλα σ' αυτούς και διάφοροι άλλοι, που το παίζουν «απολιτίκ» και «ανεξάρτητοι», χωρίς να κρύβουν την επιδίωξή τους για ενιαία στάση απέναντι στη σημερινή δημοτική αρχή στον β' γύρο (...αν υπάρξει τέτοιος).


... και συγκολλήσεις

Το έδαφος βέβαια για τέτοιες συμπράξεις βρίσκεται στην κοινή αντιλαϊκή στρατηγική που υπηρετούν αυτά τα κόμματα και στηρίζουν οι δημοτικές τους παρατάξεις, είτε από θέση πλειοψηφίας είτε από θέση μειοψηφίας, με το βλέμμα στραμμένο στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, που «κάνουν παιχνίδι» και στους δήμους. Κι επειδή στην Πάτρα ο κομμουνιστής δήμαρχος τους χαλάει τη σούπα, παλεύοντας μαζί με τους εργαζόμενους και τον λαό για τα δικά τους συμφέροντα, με μέτωπο στην αντιλαϊκή πολιτική που όλοι οι άλλοι υπηρετούν, προσπαθούν να βρουν τρόπο να τον πετάξουν από τη δημοτική αρχή. Τέτοιες συμπράξεις και συγκολλήσεις κάνουν και σε άλλες περιοχές, όπου τους ενοχλεί η δυναμική που αναπτύσσει το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» (π.χ. Καισαριανή). Τέτοιοι είναι, τέτοια κάνουν... Αλλά ο λαός δεν πρόκειται να τους κάνει τη χάρη. Αντίθετα, η στάση τους και οι κολιγιές τους είναι ένας επιπλέον λόγος για τους δημότες της Πάτρας να στηρίξουν τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και να επανεκλέξουν από τον πρώτο γύρο τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στη δημοτική αρχή, ενισχύοντας παράλληλα το αγωνιστικό ψηφοδέλτιό της στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.


Μόνο βάρη

Η αύξηση των επιτοκίων σε Ευρώπη και Αμερική, για τον έλεγχο του πληθωρισμού, φορτώνει με νέα δυσβάσταχτα βάρη τους λαούς. Στην καπιταλιστική «μητρόπολη» των ΗΠΑ, η αύξηση των επιτοκίων, σε συνδυασμό με τη μόνιμη οικονομική ένδεια του λαού εδώ και πολλά χρόνια, έχουν οδηγήσει σε πρωτόγνωρα ύψη τα χρέη των λαϊκών νοικοκυριών, προκαλώντας σοβαρές ανησυχίες στα αστικά επιτελεία, όχι μόνο για την πορεία της οικονομίας αλλά και για τη δυσαρέσκεια που «βράζει» από κάτω. Να σημειωθεί ότι τα επιτόκια δανεισμού έχουν εκτοξευτεί σε 7,48%, το υψηλότερο επίπεδο από το 2000, και τα επιτόκια για τις πιστωτικές κάρτες σε 25%. Ως αποτέλεσμα, τα χρέη των νοικοκυριών έφτασαν στα επίπεδα - ρεκόρ των 17,1 τρισ. δολαρίων, τα στεγαστικά δάνεια ξεπέρασαν τα 12 τρισ. δολάρια, τα δάνεια αυτοκινήτων τα 1,6 τρισ. δολάρια και άλλα τόσα (1,65 τρισ.) τα φοιτητικά δάνεια. Γι' αυτά τα τελευταία, μάλιστα, το «πάγωμα» των πληρωμών κατά την περίοδο της πανδημίας δεν ισχύει από φέτος, και έτσι εκατομμύρια φοιτητές και οι οικογένειές τους θα βρεθούν ξανά αντιμέτωποι με τον εφιάλτη των δόσεων. Αλλά και τα χρέη των πιστωτικών καρτών ξεπέρασαν για πρώτη φορά το 1 τρισ. δολάρια, με το 36% των Αμερικανών να έχει περισσότερα χρέη πιστωτικών καρτών απ' ό,τι αποταμιεύσεις! Σε ανάπτυξη και κρίση της οικονομίας, με επεκτατική ή περιοριστική πολιτική, ο λαός πληρώνει τον λογαριασμό, επιβεβαιώνοντας παντού την ανάγκη να απαλλαγεί μια και καλή από τη βαρβαρότητα του καπιταλισμού, που τον φορτώνει μόνο αδιέξοδα και βάρη.

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου