Παρασκευή 28 Απριλίου 2023

ΜέΡΑ25: Ντράπηκε και η ... «ρήξη»

 


Eurokinissi

Το κόλπο παλιό και Βαρουφάκικο, ίδιο κι απαράλλαχτο από το 2015: Πιάνει τη «Ρήξη», της κοτσάρει και διάφορους επιθετικούς προσδιορισμούς, τη βάζει μέσα σε εισαγωγικά, πετάει κι ένα πυροτέχνημα για τις τράπεζες.

Μετά έρχεται η σειρά των γνωστών παπαγάλων: Παίρνουν την «πάσα», τον βαφτίζουν «επικίνδυνα αντισυστημικό», κι έτσι μ' έναν σμπάρο, όλοι τους μαζί πετυχαίνουν ...κάμποσα τρυγόνια:

Και την έννοια της πραγματικής ρήξης χτυπάνε αλύπητα, και ένα κόμμα βαθιά συστημικό, που υπερασπίζεται τις στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου (π,χ. την «πράσινη ανάπτυξη»), το προμοτάρουν σαν το αντίθετό του. Και καλλιεργούν την αγωνία για το «πώς θα κυβερνηθεί ο τόπος», και επιχειρούν να σπείρουν σύγχυση στον λαό σχετικά με το τι πραγματικά διακυβεύεται στις εκλογές.

* * *
Ολο αυτό το «πακέτο» εμπλουτίστηκε την τελευταία βδομάδα με το «σχέδιο Δήμητρα», για το οποίο όσο περισσότερο μιλούν τα στελέχη του ΜέΡΑ25, τόσο αποκαλύπτεται ότι ήταν ένα ακόμα επεισόδιο στο σίριαλ της μούφα αντισυστημικότητας που κληρονόμησε από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Για το πόσο ...ρηξικέλευθη είναι η παραπάνω πρόταση, για την οποία έγινε τόση βαβούρα, χαρακτηριστικά είναι τα όσα λέει ο Δ. Στρατούλης, πρωτοκλασάτο στέλεχος της ΛΑΕ, που συνεργάζεται με το ΜέΡΑ25, και που μαζί με τον Γ. Βαρουφάκη μοιράζονταν τα υπουργικά έδρανα με τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ το 2015. Ο ίδιος συστήνει: «να το απομυθοποιήσουμε (το "σχέδιο Δήμητρα")»: «Είναι ένα απλό σύστημα δωρεάν ψηφιακών συναλλαγών που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην περίπτωση που υπάρχει τραπεζική κρίση (...) Είναι μια εφαρμογή στο taxisnet που διευκολύνει και την κοινωνία και την οικονομία».

* * *
Εξίσου αποκαλυπτικά για τις ...άγριες διαθέσεις «ρήξης» είναι και όσα επίσημα διακινεί το ΜέΡΑ25. Εκεί λοιπόν επαναλαμβάνεται ότι το «Δήμητρα» είναι ένα «Δημόσιο Δωρεάν σύστημα Ηλεκτρονικών Συναλλαγών». Απαντώντας στο ερώτημα «σε τι θα ωφελήσει» το «σχέδιο Δήμητρα», το ΜέΡΑ25 αναφέρει: «Θα γλιτώσεις το χαράτσι των τραπεζών κάθε φορά που αγοράζεις κάτι, οτιδήποτε, με πλαστικό χρήμα και κάθε φορά που κάνεις μια ηλεκτρονική πληρωμή, όπως για το ρεύμα, την ύδρευση, τις τηλεπικοινωνίες, κ.λπ.».

Δηλαδή, ο σαματάς εδώ και πέντε μέρες γίνεται για το καπέλο με το οποίο οι τραπεζικοί όμιλοι χαρατσώνουν τα εκατομμύρια συναλλαγών και πληρωμών.

* * *
Σε άλλο σημείο, το ΜέΡΑ25 ξεκαθαρίζει ότι το σχέδιό του είναι τόσο ...ανατρεπτικό όσο και τα διάφορα «pass» της ΝΔ. Λέει επί λέξει: «Οι συναλλαγές θα γίνονται σε ευρώ. Οπως ακριβώς με τις πλατφόρμες της ΝΔ (π.χ. market pass) (!) που σου εξασφαλίζουν ένα ποσό σε ευρώ το οποίο μεταφέρεις σε κάποιον». Αρα, το πιο ριζοσπαστικό που σκέφθηκε να προτείνει το κόμμα Βαρουφάκη παραμονές των εκλογών είναι να δώσει εναλλακτικό όνομα στο «μετράρι» της φτώχειας του λαού. Εκτός από τα «καλάθια καπαμά» της ΝΔ, να υπάρχει και το ...«Δήμητρα καπαμά».

Κατά τ' άλλα, «δυνατό χαρτί» του σχεδίου του Βαρουφάκη είναι το ότι θα «ενισχύσει την εγχώρια παραγωγή», «θα συμπιέσει το εμπορικό έλλειμμα», «θα ανασάνει το κράτος».

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει πιλοτικό πρόγραμμα για ψηφιακό ευρώ που θα παρακάμπτει τους τραπεζίτες. Κάποια στιγμή θα γίνει, γιατί δεν θα μπορεί η ΕΚΤ να ανταγωνιστεί την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας», είναι άλλο ένα επιχείρημα που διατύπωσε ο Γ. Βαρουφάκης για το «ριζοσπαστικό» του σχέδιο, που ...αντιγράφει μέχρι και η ΕΚΤ.

* * *
Ουδέν ...νεώτερον λοιπόν από το μέτωπο των αυταπατών και της ξινισμένης σούπας μιας «ρήξης», η οποία ντρέπεται ακόμα και να βγαίνει από χείλη όπως τα παραπάνω.

Τι σόι «ριζοσπαστικές προτάσεις» είναι αυτές που θέλουν να πείσουν ότι υπάρχει δυνατότητα να λειτουργούν το κράτος, οι τράπεζές του, η ίδια η ΕΕ και το βάρβαρο αυτό σύστημα για το καλό του λαού; Πόσο «επικίνδυνες» είναι για το κατεστημένο κάτι τέτοιες προτάσεις και «σχέδια» για τη διάσωση του τραπεζικού συστήματος από «καταρρεύσεις» και «οικονομικές επιθέσεις»;

* * *
Στις εκλογές, ο λαός έχει μια μεγάλη ευκαιρία, να στείλει ένα πραγματικά ανατρεπτικό μήνυμα. Να μη «σκορπίσουν» σε κάτι τέτοιες απατεωνιές η γνήσια ανησυχία, ο προβληματισμός που εκφράζουν ευρύτερα εργατικά - λαϊκά στρώματα, το «κάτι πρέπει να γίνει» που όλο και περισσότεροι λένε, αναζητώντας πραγματικά μια εναλλακτική διέξοδο από τη σημερινή βαρβαρότητα και τις παραλλαγές της. Να απορριφθούν οι δρόμοι που οδηγούν σε νέες απογοητεύσεις, σε περισσότερο χαμένο χρόνο, που τον κερδίζουν το κεφάλαιο και οι δυνάστες του λαού.

Πραγματική ρήξη είναι αυτή που λέει και μάχεται το ΚΚΕ: Απέναντι στην ΕΕ, απέναντι στο κεφάλαιο και την εξουσία του, στο πλάι του λαού και του αγώνα του για το σήμερα και το αύριό του, τις σύγχρονες ανάγκες του.


Δ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου