Δευτέρα 8 Απριλίου 2024

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Κινητοποίηση ενάντια σε πλειστηριασμό της κύριας κατοικίας δύο αυτοαπασχολούμενων (VIDEO - ΦΩΤΟ)

 

 
 

Σε κινητοποίηση για να μην επιτραπεί η έξωση δύο οικογενειών από ακίνητο που αποτελεί την κύρια κατοικία τους προχώρησαν το πρωί της Δευτέρας σύλλογοι αυτοαπασχολούμενων και άλλοι φορείς της Θεσσαλονίκης,  στα γραφεία της Τράπεζας Πειραιώς (Εθνικής Αμύνης 5-7). 

Την κινητοποίηση διοργάνωσαν ο Σύλλογος Μικρών Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων Θεσσαλονίκης, ο Σύνδεσμος Κατασκευαστών Δερμάτινων - Γουναρικών Θεσσαλονίκης, το Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Θεσσαλονίκης, ο Σύλλογος Γυναικών Δήμου Χαλκηδόνας και το Σωματείο Επαγγελματιών και Εμπόρων Διαβατών και Νέας Μαγνησίας.

Φωνάζοντας τα συνθήματα «Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» και «Μόνο ο λαός σώζει τον λαό, κανένας μόνος, παντού ξεσηκωμός», απαίτησαν «εδώ και τώρα προστασία της πρώτης κατοικίας.

Δύο αδέλφια ο Ν.Σ. και ο Σ.Σ., που κατοικούν στον Δήμο Χαλκηδόνας και είναι μικροί αυτοαπασχολούμενοι (αρτοποιοί), το 2006 πήραν ένα στεγαστικό δάνειο από την Τράπεζα Πειραιώς προκειμένου να χτίσουν δύο κατοικίες για να στεγάσουν τις οικογένειές τους. Το 2018 λόγω οικονομικών δυσκολιών προχώρησαν σε αναδιάρθρωση του δανείου τους και συμφωνήθηκε να καταβάλουν μηνιαία δόση 300 ευρώ. Ενώ τηρούσαν την ρύθμιση και κατέβαλαν τις μηνιαίες δόσεις, το δάνειό τους μεταβιβάστηκε σε εταιρεία διαχείρισης ιδιωτικού χρέους.

Τον Ιούνιο του 2022 πήγαν στο κατάστημα της Πειραιώς που τους εξυπηρετούσε ως τότε για να καταβάλουν την μηνιαία δόση. Ομως υπάλληλος του καταστήματος τους είπε ότι ο λογαριασμός του δανείου έχει κλείσει λόγω της μεταβίβασης στο fund και δεν μπορούν να βάλουν εκεί τα χρήματα. Στην ερώτηση: «πού να κάνουν τις καταβολές» η απάντηση ήταν να απευθυνθούν στην εταιρεία που διαχειρίζεται την οφειλή. Ομως κάθε προσπάθεια επικοινωνίας ήταν άκαρπη, με αποτέλεσμα να χάσουν την ευνοϊκή ρύθμιση. Στην προσπάθεια να ρυθμίσουν εκ νέου την οφειλή, η οποία έφτασε στο ποσό των 106.000 ευρώ, η εταιρεία τους ζητούσε μηνιαία δόση 1.000 ευρώ! Ποσό που ήταν αδύνατο να καταβάλουν. Τελικά η εταιρεία προχώρησε σε κατάσχεση του ακινήτου που αποτελεί την κύρια κατοικία των δύο οικογενειών και ετοιμάζεται να την βγάλει σε πλειστηριασμό την Τετάρτη 10 Απρίλη.

«Πρόκειται για ακόμα ένα περιστατικό αρπαγής της πρώτης κατοικίας, που, παρά τις επικλήσεις της κυβέρνησης, αποδεικνύει με εκκωφαντικό τρόπο την παντελή έλλειψη προστασίας της εργατικής - λαϊκής κατοικίας, καθώς και την ουσία της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων για την δήθεν προστασία των δανειοληπτών - εργαζομένων», καταγγέλλουν ο Σύλλογος Μικρών Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων Ν. Θεσσαλονίκης, ο Σύνδεσμος Κατασκευαστών Δερμάτινων - Γουναρικών Ν. Θεσσαλονίκης, το Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Ν. Θεσσαλονίκης, ο Σύλλογος Γυναικών Δήμου Χαλκηδόνας, το Σωματείο Επαγγελματιών και Εμπόρων Διαβατών Μαγνησίας και ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Θεσσαλονίκης «Η ΕΝΟΤΗΤΑ».

Με τη μαχητική κινητοποίηση, σωματεία και φορείς απαίτησαν να ακυρωθεί η διαδικασία του πλειστηριασμού, να γίνουν ρυθμίσεις δόσεων που να μπορούν να ανταποκριθούν οι οφειλέτες, διαγραφή όλων των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου, χωρίς προκαταβολές και εκβιασμούς. Και διαμήνυσαν ότι ο λαός οργανωμένος, θα αποτελέσει ασπίδα προστασίας της λαϊκής κατοικίας.

 


902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου