Τρίτη 9 Ιουλίου 2024

ΙΣΠΑΝΙΑ Διαδήλωση στη Βαρκελώνη κατά του υπερτουρισμού

 

«Η Βαρκελώνη δεν πωλείται», ήταν ένα από τα συνθήματα στη μεγάλη διαδήλωση κατά της βιομηχανίας του τουρισμού και του φαινομένου του υπερτουρισμού, που έγινε στην καταλανική πρωτεύουσα το απόγευμα του Σαββάτου. Οι αρχές κάνουν λόγο για περίπου 3.000 διαδηλωτές στον πεζόδρομο Λας Ράμπλας, τον πιο δημοφιλή δρόμο της πόλης.

Σήμερα η Ισπανία είναι ο δημοφιλέστερος τουριστικός προορισμός παγκοσμίως, μετά τη Γαλλία. Το 2023, έτος - ρεκόρ για τον τουρισμό της χώρας, είχε προσελκύσει 85 εκατ. επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Μόνο η Βαρκελώνη υποδέχεται κάθε χρόνο 12 εκατ. επισκέπτες, ενώ οι μόνιμοι κάτοικοι δεν ξεπερνούν τα 1,6 εκατ. Διαδηλώσεις εναντίον του υπερτουρισμού γίνονται τους τελευταίους μήνες και στην Ανδαλουσία, στις Βαλεαρίδες (14,4 εκατ.) και τις Κανάριες Νήσους (13,9 εκατ).

«Εμείς εστιάζουμε στην τουριστική βιομηχανία, η οποία επωφελείται από αυτή την κατάσταση και λεηλατεί τις ζωές των κατοίκων αυτής της πόλης. Αλλά και στη δημόσια διοίκηση, η οποία συνεργάζεται μαζί της», δήλωσε διαδηλωτής στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Μερικά από τα συνθήματα των διαδηλωτών που εμφανίστηκαν σε πλακάτ διαμαρτυρίας στη διαδήλωση του Σαββάτου: «Tourists go home», «Ο μαζικός τουρισμός σκοτώνει την πόλη μας», «Βάλτε όρια στον τουρισμό», «Οχι στην επέκταση του αεροδρομίου», «Θέλουμε κανονικά ωράρια εργασίας». Σε μία συμβολική ένδειξη διαμαρτυρίας, πολλά εστιατόρια και μπαρ στο κέντρο της πόλης παρέμειναν κλειστά.

Ενας από τους βασικούς λόγους διαμαρτυρίας είναι οι τιμές των ενοικίων, που εκτοξεύθηκαν, με αποτέλεσμα οι μόνιμοι κάτοικοι, εργαζόμενοι, φοιτητές, οικογένειες να έχουν εκτοπιστεί εκτός πόλης. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, τα τελευταία δέκα χρόνια οι τιμές των ενοικίων στην πόλη έχουν αυξηθεί κατά 68% και οι τιμές για αγορά νέας κατοικίας κατά 40%, ενώ εκτιμάται ότι 6.000 διαμερίσματα ενοικιάζονται παράνομα.

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου