Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ Στρώνεται το έδαφος για κλιμάκωση της επέμβασης κατά του λαού της χώρας


Το μπλόκο που έχει στήσει ο στρατός της Βενεζουέλας στα σύνορα με την Κολομβία 
Το μπλόκο που έχει στήσει ο στρατός της Βενεζουέλας στα σύνορα με την Κολομβία
Πηγή: Associated Press 
 
Το παιχνίδι της «ανθρωπιστικής κρίσης» παίζουν τώρα οι ΗΠΑ και η μαριονέτα τους, ο αυτοανακηρυχθείς μεταβατικός «πρόεδρος» της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουαϊδό, προκειμένου να στρώσουν το έδαφος για κάθε είδους επέμβαση κατά του λαού της χώρας.

Νέα διαμαρτυρία πραγματοποίησε χτες η αντιδραστική αντιπολίτευση στο Καράκας, με μικρή συμμετοχή, προβάλλοντας το ζήτημα της «ανθρωπιστικής βοήθειας», που η εκλεγμένη κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο χαρακτηρίζει προκάλυμμα για τη στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ.

Νέες απειλές Τραμπ 

Άλλωστε, αυτό το συντηρεί και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που χτες επανέλαβε ότι «όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι», μετά τη συνάντησή του με τον Κολομβιανό ομόλογό του Ιβάν Ντούκε. «Προσπαθούμε να περάσουμε τρόφιμα στους ανθρώπους που πεινάνε», τόνισε, χαρακτηρίζοντας «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» την «παρεμπόδιση εισόδου της βοήθειας» στη Βενεζουέλα.

Όταν ρωτήθηκε αν οι ΗΠΑ θα στείλουν 5.000 στρατιώτες στην Κολομβία, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε: «Θα δείτε».


Παράλληλα, τα μέσα ενημέρωσης που ελέγχει η αντιδραστική αντιπολίτευση, «βομβαρδίζουν» καθημερινά ότι «έρχεται το τέλος του Μαδούρο», ότι «η βοήθεια θα περάσει με το καλό ή με το κακό» και ότι «η μάχη των μαχών προετοιμάζεται για τις 23 Φλεβάρη».

Επίσης, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μ. Πενς, προειδοποίησε με νόημα ότι «ο στρατός είναι πανέτοιμος να επέμβει οπουδήποτε, όποτε απαιτηθεί».

Δεν είναι πάντως τυχαίο ότι τη Δευτέρα ο Τραμπ, αναμένεται να μιλήσει σε εκδήλωση στο Μαϊάμι, τη σφηκοφωλιά των αντεπαναστατών και της κουβανικής μαφίας, προκειμένου να διατρανώσει την υποστήριξή του προς τον Χουάν Γκουαϊδό

Καταγγελίες της Κούβας 

Μέσα σε αυτό το κλίμα αίσθηση έχει προκαλέσει η χθεσινή ανακοίνωση της Κούβας ότι στρατιωτικές μονάδες των ΗΠΑ έχουν μεταβεί σε νησιά της Καραϊβικής προκειμένου να προετοιμάσουν «μια επίθεση» εναντίον της Βενεζουέλας, «υπό το προκάλυμμα μιας ανθρωπιστικής επέμβασης».

Από τις 6 ως τις 10 Φλεβάρη υπήρξαν «κινήσεις των δυνάμεων ειδικών αποστολών των ΗΠΑ προς το αεροδρόμιο του Πουέρτο Ρίκο, τη Δομινικανή Δημοκρατία και άλλα νησιά της Καραϊβικής, χωρίς να έχουν ενημερωθεί σχετικά οι κυβερνήσεις τους», ανακοίνωσε το κουβανικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Συνεχίζεται η προετοιμασία μιας στρατιωτικής επέμβασης στη Βενεζουέλα υπό ένα ανθρωπιστικό προκάλυμμα», πρόσθεσε στην ανακοίνωσή του στο Twitter το υπουργείο.

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν το οικονομικό στραγγαλισμό του λαού 

Την ίδια ώρα συνεχίζεται η απόπειρα οικονομικού στραγγαλισμού του λαού της Βενεζουέλας.

Ο Χούαν Γκουαϊδο, στο πλαίσιο του σφετερισμού των προεδρικών αρμοδιοτήτων, έσπευσε να ανακοινώσει το διορισμό νέας διοίκησης στη Citgo, τη θυγατρική στις ΗΠΑ της εθνικής εταιρείας πετρελαίου. Καθώς το πετρέλαιο της Βενεζουέλας είναι βαρύ διυλίζεται εν μέρει στις ΗΠΑ από τη Citgo, θυγατρική της PdVSA.

Οι ΗΠΑ, με τις οποίες το Καράκας έχει διακόψει τις διπλωματικές του σχέσεις μετά την αναγνώριση του Γκουαϊδό, έχουν ήδη δώσει επισήμως τον έλεγχο των τραπεζικών καταθέσεων της Βενεζουέλας στις ΗΠΑ στη μαριονέτα τους. Από τις 28 Απρίλη η Ουάσινγκτον σκοπεύει επίσης να επιβάλει εμπάργκο στις εξαγωγές αργού πετρελαίου από τη Βενεζουέλα προς την αμερικανική αγορά.

Το Καράκας εκτίμησε ότι η ζημιά που προκαλεί στην οικονομία της Βενεζουέλας το αμερικανικό εμπάργκο ανέρχεται στα 30 δισεκατομμύρια δολάρια.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», AFP, DPA)

902.gr

1 σχόλιο: