Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης // 

Intrum AB, λέγεται η Σουηδική επιχείρηση από το 2017, μετά την συγχώνευση της Intrum Justitia AB με την εταιρία Lindorff Group AB.
Είναι ιδιωτική εταιρία είσπραξης χρεών, χρηματοπιστωτικών κινήσεων καθώς και τιμολογήσεων.

Με τίτλο: Χιλιάδες Σουηδοί κατέληξαν στον «Τειρεσία»- η καινούργια συμφωνία με την Intrum είναι ο λόγος της αύξησης,
δημοσιεύονται στην ηλεκτρονική σελίδα της Σουηδικής τηλεόρασης στις 30 Ιανουαρίου του 2019 στοιχεία για την πολιτική είσπραξης της επιχείρησης.

Η εκπομπή «Εντολή Ελέγχου» της Σουηδικής Τηλεόρασης αποκαλύπτει πως πίσω από την δραματική αύξηση αποστολών χρεωστών στον Σουηδικό «Τειρεσία» βρίσκεται η καινούργια συμφωνία του Συνδέσμου Δήμων και Νομαρχιών/Περιφερειών που περιλαμβάνει μέχρι στιγμής 60 Δήμους και Νομαρχίες με την εταιρεία Intrum.


Τον Αύγουστο του 2018 οι υπηρεσίες του «Τειρεσία» χτύπησαν συναγερμό.
Οι καταγγελίες για απλήρωτα χρέη από περίπου 5.000 τον μήνα άρχισαν από την αρχή του χρόνου να ξεπερνούν τις 13.000!

Αφορούσαν απλήρωτους λογαριασμούς για νοσήλια, μεταφορές με ασθενοφόρα, καθαριότητα, παιδικούς σταθμούς ακόμη και για καθυστέρηση επιστροφής βιβλίων στις βιβλιοθήκες. 

Λογαριασμούς που τελούσαν υπό καθυστέρηση και γιαυτό στάλθηκαν στον «Τειρεσία». Ποτέ στην ιστορία της υπηρεσίας δεν υπήρξε παρόμοιος φόρτος εργασίας.

Καινούργιοι όροι της συμφωνίας

 

Κάθε φορά που ένας λογαριασμός πληρώνεται μετά την πρώτη υπενθύμιση τότε η Intrum χάνει λεφτά.

Όταν όμως αποσταλεί ο λογαριασμός στον «Τειρεσία» χρεώνει η εταιρία 38 ευρώ έξτρα για διοικητικά έξοδα.

Αυτό είναι το κίνητρο του κέρδους που αύξησε δραματικά τον αριθμό των αιτημάτων.

Οι Δήμοι άρχισαν να αντιδρούν. Παράδειγμα ο Δήμος Νάκα στην Στοκχόλμη.

-Περιμέναμε και δίναμε και μια και δυό φορές την ευκαιρία στους δημότες μας μετά την καθυστέρηση κατανοώντας ότι πρόκειται και για γέρους ανθρώπους που ξεχνούν ή δεν πλήρωσαν από μια προσωρινή αδυναμία.

Μετά την συμφωνία έχουν στείλει για πληρωμή ανθρώπους 90 χρονών και σε μία περίπτωση και μια γυναίκα 75 χρονών που πάσχει από Αλτσχάιμερ. 

-Πιστεύαμε πως αποκτήσαμε ένα καλύτερο τρόπο χειρισμό των απλήρωτων λιγαριασμών αλλά όχι και έτσι, δηλώνει η διευθύντρια του Δήμου Isabell Landström.

Στην Νομαρχία Västra Götaland μέσα σε έντεκα μήνες το 2018 στάλθηκαν 4311 περιπτώσεις απλήρωτων λογαριασμών κάτω από 20 ευρώ (!) μια αύξηση κατά 1324% από το 2017.

Οι υπηρεσίες του «Τειρεσία» είναι αρνητικές για αυτή την εξέλιξη.
-Θα θέλαμε να δούμε κάποια άλλη λύση δηλώνει η Andrea Gleerup στέλεχος της αρχής.

-Πρέπει να το ξαναδούμε, δηλώνει ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Δήμων και Νομαρχιών Olof Molander.

-Αισθανόμαστε σίγουροι για αυτά που υπογράψαμε. Βλέπουμε όλη την εικόνα στα συμφωνητικά μας. Δεν πρέπει να ανασύρεται μόνο ένα ζήτημα.

Το πως θα μαζευτούν τα χρήματα είναι δική μας υπόθεση, δηλώνει ο Fredrik Backman Γενικός Διευθυντής της Intrum.

Ο τζίρος της εταιρείας ανέρχεται σε 1 δισεκατομμύριο ευρώ το 2017 και παρουσιάζει ζημία 300 εκατομμύρια ευρώ.

Κι ας είναι από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη.

Αυτή η συγκεκριμένη εταιρεία με τα συγκεκριμένα οικονομικά στοιχεία έκλεισε συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς στις 3 Ιουνίου μετά από συνομιλίες περίπου ενός χρόνου να αναλάβει την είσπραξη των δανείων και τα κόκκινα δάνεια.

Μια συμφωνία που προβλέπει την ίδρυση κοινής εταιρείας με την Πειραιώς με 1200-1300 υπαλλήλους όπου η Intrum θα έχει το 80%, θα καταβάλει 296 εκατομμύρια ευρώ άμεσα και τα υπόλοιπα 40 περίπου στο τέλος του 2022.
Μια συμφωνία με αντικείμενο 28 δισεκατομμύρια ευρώ! 

Τα περιουσιακά της στοιχεία ανέρχονται σε 6 δις ευρώ και το ίδιο κεφάλαιο είναι 2 δισεκατομμύριο ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία έχει 2351 εργαζόμενους στην Σουηδία και άλλους 5000 περίπου σε διάφορες χώρες.

Το σλόγαν της εταιρείας είναι «Βελτιώστε τις ταμειακές ροές και την μακροπρόθεσμη κερδοφορία».

-Η Ελλάδα είναι η αγορά με τα περισσότερα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην ΕΕ δηλώνει ο Mikael Ericson ΓΔ της εταιρείας. Έχει προτεραιότητα για μας αλλά χρειαζόμασταν και έναν δημιουργικό συνεργάτη να συνεργαστούμε, εννοώντας την Διοίκηση της Πειραιώς..

Σημειώνουμε εδώ πως το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην ΕΕ ανέρχεται σε 90 δις ευρώ.

Την συμφωνία την χαιρέτησε και η διοίκηση της ΟΤΟΕ σαν ευνοϊκή για τους εργαζόμενους.

Αυτή είναι η εταιρεία που επέλεξε η Πειραιώς να πουλήσει τα καθυστερούμενα ή τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της ύψους 28 δις με τιμή 38 εκατομμύρια! Φυσικά εδώ δεν γίνεται κάποια αξιολόγηση καλής ή κακής εταιρείας. Είναι απαράδεκτη η ενέργεια της Πειραιώς όποιον συνεταίρο και να είχε επιλέξει.

Η εικόνα όμως που παίρνουμε από την συγκεκριμένη εταιρεία μας δείχνει και ποιά θα είναι η πορεία των δανειοληπτών και των υπαλλήλων της τράπεζας αν αποσχιστούν στην καινούργια κοινή εταιρεία είσπραξης των χρεών.