Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019

Κρίσιμο


Ο ένας υπόσχεται αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ σε μια διετία, εφαρμόζοντας το νόμο Βρούτση που προβλέπει σύνδεση του μισθού με τους ρυθμούς ανάπτυξης και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Ο άλλος υπόσχεται επίσης αύξηση του κατώτατου στα 751 μέχρι το 2021, με την προϋπόθεση ότι τα δύο επόμενα χρόνια η οικονομία θα «τρέχει» με ανάπτυξη 4%. Ο ένας διαφημίζει τα επιδόματα που θέσπισε την τελευταία τετραετία για τη διαχείριση της φτώχειας και τα παρουσιάζει προκλητικά ως «κοινωνική πολιτική». Ο άλλος δεσμεύεται να διατηρήσει όλα αυτά τα επιδόματα και να προσθέσει μερικά ακόμα, για όσους τα επόμενα χρόνια θα δουν το έδαφος να χάνεται κάτω από τα πόδια τους, αφού θα συνεχίζεται η ίδια αντιλαϊκή πολιτική. Ο ένας κομπάζει ότι αποκατέστησε τις Συμβάσεις και πανηγυρίζει για όσες έχουν υπογραφεί με εκβιαστικούς όρους, απογειώνοντας την εκμετάλλευση, ενώ στις διαμαρτυρίες των εργαζομένων απαντάει με «παραπεμπτικό» στους ...εργατολόγους. Ο άλλος αποθεώνει τις «ελεύθερες διαπραγματεύσεις», που σε καθεστώς εκβιασμών και στο έδαφος της εργασιακής ζούγκλας θα ξεγράφουν ακόμα και τα ελάχιστα που έχουν απομείνει για τους εργαζόμενους. Ο ένας προειδοποιεί για «δύσκολες μέρες» μετά τις εκλογές και ο άλλος πλειοδοτεί ότι «δεν θα είναι εύκολα τα πράγματα». Ο ένας θα είναι κυβέρνηση την επομένη των εκλογών και ο άλλος αντιπολίτευση. Είναι φανερό από τις «προγραμματικές» τους θέσεις ότι και οι δύο θα συνεχίσουν να βρίσκονται απέναντι στο λαό, νίβοντας ο ένας το χέρι του άλλου και οι δυο την αντιλαϊκή πολιτική που θα συνεχίζεται. Γι' αυτό είναι κρίσιμο την επόμενη μέρα ο λαός να έχει στο πλευρό του ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ.

Διαβεβαιώσεις
 
«Βροχή» πέφτουν τα μηνύματα της ΝΔ στην άλλη μεριά του Ατλαντικού ότι την «επόμενη μέρα» δεν θα υπάρξει ούτε εκατοστό απόκλισης από όσα έχουν συμφωνηθεί ανάμεσα στις ΗΠΑ και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και πιο ειδικά για τους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στην περιοχή μας, όπου η Ελλάδα παίζει ρόλο «μεντεσέ». Για όσους δεν το έχουν παρατηρήσει, το τελευταίο διάστημα πυκνώνουν οι επαφές του Πάιατ με στελέχη της ΝΔ και οι δηλώσεις από πλευράς ΗΠΑ ότι θα συνεχίσουν να «συνεργάζονται» ομαλά και με την επόμενη κυβέρνηση. Την ίδια ώρα, και πέρα από τις ανάγκες της προεκλογικής αντιπαράθεσης, η ΝΔ συντονίζεται πλήρως με την προσπάθεια της κυβέρνησης να καλλιεργήσει εφησυχασμό για τα Ελληνοτουρκικά και το ρόλο των «συμμάχων», ενώ και στο ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών έχει λειάνει τις εθνικιστικές κορόνες με τις οποίες διεκδικούσε ψήφο στις ευρωεκλογές, δηλώνοντας ότι θα «παρακολουθεί» την εφαρμογή της συμφωνίας, ώστε να αλλάξει κάτι «αν χρειαστεί». Είναι φανερό ότι και ο ξένος παράγοντας προετοιμάζεται για την κυβερνητική εναλλαγή. Γι' αυτό η ΝΔ δεν χάνει ευκαιρία να επιβεβαιώνει ότι «το κράτος έχει συνέχεια» και στην εξωτερική πολιτική, πυλώνας της οποίας είναι η βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τους ανταγωνισμούς, βυθίζοντας το λαό σε νέους μεγάλους κινδύνους.

«Πατρίδα» τους... 
 
«Να ανταποκριθούν στο κάλεσμα "δημιουργικού πατριωτισμού"» κάλεσε τους βιομηχάνους ο πρόεδρος της ΝΔ, μιλώντας στην προχτεσινή Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ, όπου τους ζήτησε μεταξύ άλλων να επαναπατρίσουν κάτι από τα 10 δισ. που έχουν σε τράπεζες του εξωτερικού, «για να στηρίξουν το τραπεζικό σύστημα, να τονώσουν τη ρευστότητά του, να τροφοδοτήσουν νέες επενδύσεις». Για να κερδίσουν δηλαδή ακόμα περισσότερα, πάνω στο «κόκκινο χαλί» που τους έστρωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ ετοιμάζεται να ξεδιπλώσει ακόμα παραπέρα. Αλλωστε, δεν πέρασε ούτε ένας μήνας απ' όταν τα περί «πατριωτισμού» τα έλεγε ο Αλ. Τσίπρας, με ύμνους στους εφοπλιστές για το ότι καταδέχτηκαν να δώσουν ...εθελοντικά ένα φορολογικό φιλοδώρημα της τάξης των 20 ευρώ ανά πλοίο, ενώ στα «άπαντα» του ΣΥΡΙΖΑ έχει καταγραφεί και η περιβόητη ρήση ότι αποτελεί «πατριωτικό καθήκον» του λαού να πληρώνει αδιαμαρτύρητα τα βάρη της φοροληστείας που του φόρτωσε για τα ματωμένα πλεονάσματα του κεφαλαίου.

... τα κέρδη
 
Ο ...πατριωτισμός του κεφαλαίου, όπως και να 'χει, είναι δοκιμασμένος και οι εργαζόμενοι γνωρίζουν καλά ότι η μόνη πατρίδα των καπιταλιστών είναι όπου βγάζουν περισσότερα κέρδη, μέσα από τη μεγαλύτερη εκμετάλλευση, τις φοροαπαλλαγές και τα προνόμια. Επομένως, η επίκληση στον κάλπικο «πατριωτισμό» των καπιταλιστών δείχνει ότι για το λαό τα δύσκολα είναι μπροστά. Γι' αυτό χρειάζεται ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ την επόμενη μέρα. Για να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, αλλά και η ελπίδα και η προοπτική της πατρίδας όπου ο ίδιος ο λαός θα κάνει κουμάντο στον πλούτο που παράγει.


 

Ριζοσπάστης  Παρασκευή 21 Ιούνη 2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου