Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2019

ΤΟ ΥΓΕΙΑΣ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ


«Οχι» στο κλείσιμο του Κέντρου Υγείας Πύλης Αξιού
 
 

Την αντίθεσή της στο κλείσιμο του Κέντρου Υγείας Πύλης Αξιού διατυπώνει η Τομεακή Επιτροπή Υγείας Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, με αφορμή την έντονη συζήτηση που διεξάγεται το τελευταίο διάστημα σε σχέση με τη μετακίνηση - κλείσιμό του.

Με ανακοίνωσή της, η Κομματική Οργάνωση σημειώνει:

«Το ΚΥ Πύλης Αξιού είναι ένα από τα δύο ΚΥ του Δήμου Θεσσαλονίκης που λειτουργούν σε 2 βάρδιες, αλλά το μόνο που διαθέτει απογευματινά εργαστήρια (μικροβιολογικά, ακτινολογικά). Εξυπηρετεί ασθενείς από όλη την πόλη, ιδιαίτερα από τις δυτικές συνοικίες, ενώ για το 2018 είχε επισκεψιμότητα κοντά στους 100.000 ασθενείς. Στο ίδιο κτίριο, λειτουργούν υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, αλλά και το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) που εξυπηρετεί περίπου 140.000 - 150.000 άτομα ετησίως.


Η κατάσταση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στην περιοχή είναι ήδη άσχημη. Στην Ανατολική Θεσσαλονίκη λειτουργούν 5 Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) και στη Δυτική 7. Το μοναδικό ΚΥ Αστικού Τύπου είναι του Ευόσμου, όπου υπάρχει ακτινολογικό και μικροβιολογικό εργαστήριο, λειτουργεί όλο το 24ωρο με πολλές ελλείψεις σε προσωπικό. Το προσωπικό στην ΠΦΥ είναι κυρίως αποσπασμένο από άλλες δομές και οι γιατροί επίσης μετακινούνται από νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της περιφέρειας, για να καλύψουν τις εφημερίες. Το μόνιμο προσωπικό είναι ηλικιακά επιβαρυμένο, όπως και το ιατρικό, όπου οι περισσότεροι γιατροί είναι κοντά στη σύνταξη. Το υπόλοιπο προσωπικό είναι επικουρικοί με 8μηνες συμβάσεις.

Για τις ανάγκες διάγνωσης, για όλη την πόλη αλλά και τα περίχωρα, λειτουργούν μόλις 3 μικροβιολογικά εργαστήρια (Πύλη Αξιού, Τούμπα και Βότση), με πολλές ελλείψεις σε αντιδραστήρια. Για ακτινογραφίες υπάρχουν μόνο 6 ιατρεία και για μαστογραφίες μόλις 2. Συνέπεια των παραπάνω είναι πολλοί άνθρωποι να ωθούνται να πάνε σε ιδιώτες.

Η κατάσταση αυτή είναι συνέπεια της πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων (ΝΔ σήμερα, ΣΥΡΙΖΑ πριν) που βασίζεται στη λογική του κόστους - οφέλους, προκειμένου να μειωθούν παραπέρα οι κρατικές και ασφαλιστικές δαπάνες για την ανάπτυξη, στελέχωση και τις παροχές των δημόσιων μονάδων ΠΦΥ και που οδηγούν σε υποβαθμισμένες παροχές υγείας για τα λαϊκά στρώματα, στα όρια ενός ελάχιστου πακέτου κάλυψης (βλ. Κανονισμός Παροχών ΕΟΠΥΥ).

Το κλείσιμο του ΚΥ Πύλης Αξιού θα επιδεινώσει την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση. Θα δημιουργήσει ακόμα περισσότερες δυσκολίες σε όσους έχουν ανάγκη για δωρεάν παροχές υγείας. Θα οδηγήσει ακόμα περισσότερους ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα της Υγείας.

Ο τομέας της Πρόληψης σαν βασικό στοιχείο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την προστασία της υγείας του λαού».
Η Κομματική Οργάνωση τονίζει ότι ο αγώνας για ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, χωρίς καμία επιχειρηματική δραστηριότητα, είναι αγώνας για την ίδια τη ζωή και καλεί το εργατικό - λαϊκό κίνημα, απέναντι σε αυτήν την επικίνδυνη κατάσταση στην Υγεία, να απαντήσει διεκδικώντας από το κράτος όλα όσα χρειάζονται, χωρίς πλαφόν και περικοπές, χωρίς καμία πληρωμή, για να έχει ο λαός όλες τις σύγχρονες υπηρεσίες Υγείας. Με προσλήψεις υγειονομικού και άλλου προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, με επαρκή και σύγχρονο εξοπλισμό σε μηχανήματα, με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Απαιτώντας να μην κλείσει το Κέντρο Υγείας Πύλης Αξιού, το ΚΚΕ κατέθεσε αντίστοιχη Ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Υγείας.

Ριζοσπάστης  Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη 2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου