Παρασκευή 22 Ιουλίου 2022

Ψηφιακές μπίζνες, φακέλωμα χωρίς όρια και απολύσεις με ... αλγόριθμους

 

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Στην Ολομέλεια της Βουλής ψηφίζεται την ερχόμενη Δευτέρα το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τίτλο «Αναδυόμενες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης και άλλες διατάξεις», με το οποίο η κυβέρνηση προωθεί τη χρήση και την αξιοποίηση διαφόρων «ψηφιακών τεχνολογιών» για την προώθηση της «πράσινης και ψηφιακής μετάβασης», σύμφωνα με τους γενικότερους σχεδιασμούς της ΕΕ και του κεφαλαίου για την εξασφάλιση νέων πεδίων κερδοφορίας και την κερδοφόρα διέξοδο υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων των μεγάλων ομίλων.

Οπως ανέδειξε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, στη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή που ολοκληρώθηκε χτες, στο πρώτο μέρος, από τα άρθρα 5 ως 9, περιγράφεται ένα πλαίσιο που τάχα ρυθμίζει την εφαρμογή συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης, σε εφαρμογές διαχείρισης προσωπικού, δηλαδή πότε, ποιοι και πόσοι απολύονται ή προσλαμβάνονται, με βάση έναν αλγόριθμο ο οποίος όμως θα επεξεργάζεται και θα έχει κριτήρια πολιτικά, φυλετικά, θρησκευτικά, κ.λπ. Δεν υπάρχει καμία διασφάλιση προσωπικών δεδομένων, ιδιωτικότητας και θεμελιωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Μάλιστα, τα υπουργεία Εθνικής Αμυνας, Προστασίας του Πολίτη και η ΕΥΠ εξαιρούνται από κάθε διάταξη που αφορά ακόμα και αυτές τις αναφορές για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Δηλαδή, τους λύνουν τα χέρια για να εφαρμόζουν συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που αφορούν από την αναγνώριση προσώπου μέχρι αλγοριθμική εκτίμηση απειλών κατά το δοκούν.

Στο άρθρο 24, για την ασφάλεια δικτύων και υπηρεσιών στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, εισάγονται διατάξεις που παραπέμπουν σε «εμπόλεμα» μέτρα στον εμπορικό ανταγωνισμό ΗΠΑ - Κίνας και αποκλείουν τους Κινέζους από τεχνολογίες 5G στην ΕΕ.

Το δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου αναφέρεται σε μέτρα διασφάλισης της κυβερνοασφάλειας και της προστασίας δεδομένων ειδικά του κράτους, μέτρα που αποτελούν κοροϊδία, αφού είναι πασίγνωστο ότι τα προσωπικά δεδομένα ήδη βρίσκονται στα χέρια των εταιρειών. Επιπλέον, στο σημείο αυτό ο Μ. Συντυχάκης αναφέρθηκε «στο ζήτημα των κρουσμάτων συνακροάσεων, σε βάρος του ΚΚΕ», αλλά και στο γεγονός ότι «οι αποκαλύψεις για καταγραφή των επικοινωνιών και της δραστηριότητας του λαού και της νεολαίας είναι συνεχείς».

Ο Μ. Συντυχάκης ανέδειξε ότι η τεχνητή νοημοσύνη, η χρήση τεχνολογιών διαδικτύου των πραγμάτων κ.λπ. μπορούν να βελτιώσουν τη ζωή των ανθρώπων έτσι ώστε να δουλεύουν λιγότερο, να αξιοποιούν περισσότερο ελεύθερο χρόνο και διακοπές, να αμείβονται καλύτερα. Ομως, το πρόβλημα που επιμελώς κρύβουν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και τα άλλα αστικά κόμματα είναι πως αυτά τα ανθρώπινα επιτεύγματα βρίσκονται στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων και τίθενται στην υπηρεσία των σύγχρονων αναγκών της καπιταλιστικής ανάπτυξης, στις νέες μάλιστα συνθήκες της «πράσινης μετάβασης» που είναι εχθρική απέναντι στα συμφέροντα των εργαζομένων, συνολικά του λαού.

Αλλωστε, σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης το όλο πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ και από κοντά των υπόλοιπων αστικών κομμάτων ήταν αν η κυβέρνηση νομοθετεί σύμφωνα με το πλαίσιο της ΕΕ. Μάλιστα, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Μ. Κάτσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση για το ότι δεν ζήτησε τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ όταν γνωμοδοτήσεις ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης «υπερψηφίστηκαν και από τη σοσιαλδημοκρατία και μεγάλο τμήμα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος», δείχνοντας τη στρατηγική τους σύμπλευση.

Βέβαια, ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυρ. Πιερρακάκης, καθησύχασε τον ΣΥΡΙΖΑ πως «η παρέμβαση η οποία κάνουμε είναι πλήρως εναρμονισμένη με το κείμενο του κανονισμού» της ΕΕ. Πρόσθεσε μάλιστα πως ο προσανατολισμός του κανονισμού της ΕΕ, στη διαμόρφωση του οποίου έχουν συμβάλει οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, «είναι "b to b", business to business (σ.σ. εταιρεία προς εταιρεία)»...

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου