Παρασκευή 22 Ιουλίου 2022

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Τίμησαν τους 14 εκτελεσθέντες από τους συνεργάτες των ναζί της Ευκαρπίας

 

Εκδήλωση τιμής και μνήμης των 14 «παλικαριών της Ευκαρπίας» όπως έχουν μείνει χαραγμένοι στη συλλογική μνήμη του λαού της περιοχής, πραγματοποίησαν το απόγευμα της Τετάρτης το ΚΚΕ, η ΚΝΕ και το παράρτημα Θεσσαλονίκης της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγινε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των 14 εκτελεσμένων τον Ιούλη του 1944, 3 μήνες πριν από την αποχώρηση των Γερμανών από τους συνεργάτες των ναζί κατακτητών, τη συμμορία του διαβόητου Δάγκουλα, ενώ ακολούθησε ομιλία από τον Μάριο Παλάντζα, μέλος της ΕΠ της Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και δημοτικό σύμβουλο Παύλου Μελά με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και προβολή ταινίας στην πλατεία των εργατικών κατοικιών του οικισμού «Μακεδονία» στην Ευκαρπία.

Στο μνημείο, χαιρετισμό απηύθυνε η Βέτα Παπαδοπούλου, ανιψιά του Κωνσταντίνου Μίλκογλου, που επιβίωσε από το εκτελεστικό απόσπασμα και κοινοτική σύμβουλος Ευκαρπίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Μεταξύ άλλων, η ίδια ανέφερε πως αυτές τις μέρες «πολλά θα ακουστούν για τη θυσία αυτών των αγωνιστών, όπως κάθε χρόνο. Ποτέ όμως δεν ακούστηκε ότι ετούτοι οι 14 άνθρωποι ήταν ΕΑΜίτες, ήταν κομμουνιστές ή φίλοι κομμουνιστών.

Αποκρύπτεται έως και διαστρεβλώνεται συνειδητά η ιστορική αλήθεια για το ποιος έκανε τη συγκεκριμένη μαζική εκτέλεση. (...) Είναι γεγονός ότι η συγκεκριμένη εκτέλεση έγινε από Ελληνες φασίστες, ντόπιους συνεργάτες του κατακτητή και της αστικής τάξης εκείνης της περιόδου, που έτρεμε στην ιδέα ότι ο λαός όχι μόνο θα τους διώξει αλλά θα πάρει την εξουσία στα χέρια του».


Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων, ενώ οι συγκεντρωμένοι, κρατώντας σε πικέτες τα ονόματα των εκτελεσμένων κινήθηκαν με πορεία στους δρόμους της Ευκαρπίας προς τη πλατεία όπου συνεχίστηκε η εκδήλωση.

Στην ομιλία του, ο Μάριος Παλάτζας, σημείωσε μεταξύ άλλων πως η εκδήλωση «αποκτά επίκαιρο, διδακτικό χαρακτήρα στο φόντο των θρασύδειλων φασιστικών επιθέσεων που έλαβαν χώρα στη δυτική Θεσσαλονίκη, στα ΕΠΑΛ της Σταυρούπολης, του Ευόσμου και αλλού. «Τότε, όπως και τώρα στέλνουμε μήνυμα: Οτι ο λαός και η νεολαία της δυτικής Θεσσαλονίκης σηκώνει ανάστημα, δεν τρομοκρατείται, με τους αγώνες τους απομονώνει τους φασίστες σε κάθε γειτονιά, σε κάθε σχολείο, στους χώρους δουλειάς, παντού.

(...) Σε αυτό τον αγώνα ήταν, είναι και θα είναι εγγύηση το ΚΚΕ, η ΚΝΕ μέχρι να εξαλειφθεί το σύστημα που τους γεννά, τους συντηρεί και τους βάζει μπροστά για να βγουν λάδι τα αφεντικά», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου