Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2022

Ολοι στους δρόμους!

 

 

Δεν υπάρχει εργαζόμενος, λαϊκός άνθρωπος, νέος και νέα που να μην περισσεύουν οι λόγοι για να βρεθεί σήμερα και αύριο στα συλλαλητήρια που οργανώνουν εκατοντάδες εργατικά σωματεία και μαζικοί φορείς σε όλη τη χώρα, ενάντια στον προϋπολογισμό - καρμανιόλα, που συζητιέται και ψηφίζεται αύριο Σάββατο στη Βουλή, κάνοντας το ποτήρι να ξεχειλίσει για τα εργατικά - λαϊκά στρώματα.

Ενας ακόμα προϋπολογισμός που μοιράζει χαράτσια και φτώχεια στον λαό, για να δίνει απλόχερα «ζεστό» χρήμα με επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά από μια χρονιά που το λαϊκό εισόδημα λεηλατήθηκε από τους υπέρογκους λογαριασμούς κάθε είδους και την ακρίβεια σε όλα τα βασικά αγαθά, και ενώ προμηνύεται νέα επίθεση το 2023, ο κρατικός προϋπολογισμός φορτώνει στους εργαζόμενους άλλα 2 δισ. ευρώ φόρους.

Αντίστροφα, το μεγάλο κεφάλαιο θα εισπράξει πάνω από 370 εκατ. ευρώ μέσω φοροαπαλλαγών στο πετρέλαιο, θα κερδίσει άλλο 1 δισ. από τις μειώσεις των εργοδοτικών εισφορών, κι αυτά θα προστεθούν στα 15 δισ. που θα τσεπώσει από το Ταμείο Ανάκαμψης!

Εκτός από το «ξάφρισμα» στον λαό, προβλέπονται και νέες περικοπές ή στην καλύτερη περίπτωση «πάγωμα» στην - πενιχρή ούτως ή άλλως - χρηματοδότηση νοσοκομείων και άλλων δομών Υγείας, των σχολείων και των ΑΕΙ, ώστε να δοθεί επιπλέον χώρος στην επιχειρηματική δράση, που πληρώνει πολλαπλά ο λαός.

Νέα πλήγματα δέχεται η προστασία των ανέργων, η όποια στήριξη των βιοπαλαιστών αγροτών που είναι σε αδιέξοδο λόγω της εκτόξευσης του κόστους παραγωγής, αλλά και των μικρών ΕΒΕ, που εκτός από τις ανατιμήσεις σε πρώτες ύλες και Ενέργεια φορτώνονται και την αύξηση ασφαλιστικών εισφορών κ.ο.κ

Επομένως, το αυριανό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα δεν είναι «μια ακόμα κινητοποίηση», αλλά ένας μεγάλος αγωνιστικός σταθμός για το εργατικό - λαϊκό κίνημα, που μπορεί να επιδράσει καθοριστικά στην πορεία κλιμάκωσης της πάλης. Ηδη, μια σειρά σωματεία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα προτείνουν την οργάνωση απεργίας μέσα στον Γενάρη, πιάνοντας το «νήμα» από τη μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση της 9ης Νοέμβρη.

Στα συλλαλητήρια θα συναντηθούν οι εργαζόμενοι από μια σειρά κλάδους και χώρους δουλειάς, που εδώ και καιρό δίνουν τη μάχη για ουσιαστικές αυξήσεις με υπογραφή ΣΣΕ. Οι εκπαιδευτικοί που παλεύουν για ασφαλή σχολεία και χτες χτυπήθηκαν απρόκλητα από τις δυνάμεις καταστολής. Οι υγειονομικοί που παλεύουν ενάντια στο «νέο ΕΣΥ» της επιχειρηματικής δράσης και των αυξημένων πληρωμών.

Οι μικροί ΕΒΕ που δίνουν μάχη επιβίωσης κόντρα στα χρέη που συσσωρεύονται. Τα λαϊκά νοικοκυριά που έρχονται αντιμέτωπα με όλα τα παραπάνω και αντιμετωπίζουν επιπλέον το τσουνάμι των πλειστηριασμών ή ετοιμάζονται για τα ακόμα πιο δύσκολα μέσα από τις ληστρικές αυξήσεις των δανείων που αποφασίζουν κυβερνήσεις και τραπεζίτες.

Τα συλλαλητήρια ενώνουν στον αγώνα την πλατιά λαϊκή πλειοψηφία που βλέπει τον μισθό και τη σύνταξη να εξανεμίζεται το πρώτο 10ήμερο του μήνα και έχει κάνει πια κανονικότητα τις περικοπές ακόμα και στα πιο στοιχειώδη για την επιβίωση.

Το κάλεσμα κλιμάκωσης του αγώνα από εκατοντάδες συνδικάτα και φορείς απευθύνεται σε όσους δεν ανέχονται ούτε τον εμπαιγμό της κυβέρνησης με τα «καλάθια της κοροϊδίας», ούτε την ψιχουλομαχία της με τον ΣΥΡΙΖΑ, έναν καβγά για το πώς θα «ξεγελαστεί» η πείνα του εργαζόμενου ώστε να υπηρετούνται οι «δημοσιονομικοί στόχοι», να μένει δηλαδή άθικτο το «καρβέλι» του κεφαλαίου.

Οσους νιώθουν αηδιασμένοι από την μπόχα των σκανδάλων και της καπιταλιστικής σαπίλας, που αναδίδεται ξανά αυτές τις μέρες. Οσους βλέπουν ότι η άλλη όψη της φτώχειας τους είναι τα «νόμιμα» κέρδη μιας χούφτας μετόχων στους επιχειρηματικούς ομίλους και τα «παράνομα» ...τούβλα στις βαλίτσες των πολιτικών εκπροσώπων τους. Οσους δεν συμβιβάζονται με την άγρια καταστολή, τα εγκλήματα της κρατικής βίας.

Η μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια θα στείλει μήνυμα για την αποφασιστικότητα των εργαζομένων να οργανωθούν και να παλέψουν συλλογικά, να μην αφήσουν άλλο τους παλιούς και νέους «σωτήρες» να παίζουν με τις ανάγκες τους. Ολοι στους δρόμους λοιπόν! Ολοι στον αγώνα, γιατί δεν αξίζει στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα αυτός ο βίος - αβίωτος, αλλά μια ζωή με βάση τον πλούτο που παράγουν.

Αναδημοσιευεται από την στήλη «Η Άποψή μας» του «Ριζοσπάστη» της Παρασκευής 16 Δεκέμβρη 2022

 

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου