Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2022

Πίσω από τη βιομηχανία ψηφισμάτων για τα «ανθρώπινα δικαιώματα»

 

Στο επίκεντρο του σκανδάλου χρηματισμού από το Κατάρ, που το Ευρωκοινοβούλιο χαρακτήρισε χτες ...«μεμονωμένο περιστατικό», βρίσκονται ευρωβουλευτές και στελέχη της Ευρωβουλής που διαπρέπουν στην «υπεράσπιση» των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και η ΜΚΟ, στην οποία είχαν πρωταγωνιστικούς ρόλους οι δύο που φέρονται ως εγκέφαλοι της «μπίζνας» με τους Καταριανούς, είχε ως αντικείμενο την πάταξη της ατιμωρησίας (!) «υπερασπιζόμενη» με πάθος - και με μπόλικες μίζες όπως αποδείχτηκε - τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Από την άλλη, η βιομηχανία παραγωγής ψηφισμάτων σκοπιμότητας σχετικά με την «υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» είναι κοινό μυστικό στο Ευρωκοινοβούλιο, που μόνο η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ αποκάλυπτε κι αντιτάχθηκε σταθερά όλα αυτά τα χρόνια.

* * *

Ειδικά για την υπόθεση του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου στο Κατάρ, ένα χρόνο πριν, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα σημείωνε (στις 23/11/2021) μεταξύ άλλων στην αιτιολόγηση καταψήφισης σχετικής έκθεσης με εισηγητή τον ευρωβουλευτή Tomasz Frankowski και με τίτλο «Η πολιτική της ΕΕ στον τομέα του αθλητισμού: Αξιολόγηση και πιθανή μελλοντική πορεία»:

«Η έκθεση επικαλείται τα ανθρώπινα δικαιώματα ως εργαλείο για τα ευρωπαϊκά μονοπώλια στον διεθνή καπιταλιστικό ανταγωνισμό που συνδέεται με την ανάληψη διοργανώσεων, τις χορηγίες κι άλλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Την ίδια στιγμή που γίνονται αυτές οι διαπιστώσεις, δεν συμπεριλαμβάνεται ούτε μία αναφορά στις συνεχόμενες καταγγελίες και διαμαρτυρίες για τους πάνω από 6.500 νεκρούς, αλλά και χιλιάδες αναπήρους και τραυματίες στα έργα υποδομής στο Κατάρ για τις ανάγκες του Μουντιάλ που θα γίνει σε λίγους μήνες. Αποδεικνύεται ξανά το μέγεθος της υποκρισίας των αναφορών στον "αθλητισμό και τα ανθρώπινα δικαιώματα" που εντάσσονται στην προσπάθεια της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων να προωθήσουν την ανάμειξή τους εξυπηρετώντας τις γεωπολιτικές επιδιώξεις τους στα πλαίσια των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, όπως σταθερά κάνει με τη βιομηχανία εκθέσεων περί "παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων"».

* * *

Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ και με άλλες ευκαιρίες αναδείκνυαν ότι οι «ανησυχίες» της ΕΕ εκφράζουν οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα, οι κυρώσεις αποτελούν «εργαλεία» των Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών στον ανταγωνισμό τους με μονοπωλιακούς ομίλους των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Κίνας.

Σε αντίστοιχη έκθεση, τον Γενάρη του 2021, με εισηγήτρια την Isabel Santos, που ανήκει στους σοσιαλδημοκράτες, οι ευρωβουλευτές του Κόμματος τόνιζαν ότι «το ΚΚΕ καταψηφίζει την έκθεση, γιατί αποτελεί άλλη μια προσπάθεια να παρουσιαστεί η ιμπεριαλιστική λυκοσυμμαχία σαν "τοποτηρητής" των δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Για άλλη μια φορά, οι ελευθερίες και τα δικαιώματα αξιοποιούνται ως πρόσχημα για να δικαιολογηθεί η ωμή ιμπεριαλιστική παρέμβαση της ΕΕ με πολέμους και επεμβάσεις σε κάθε χώρα του κόσμου».

Σε άλλη έκθεση «για τα ανθρώπινα δικαιώματα στον κόσμο», η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σημείωνε: «Οι "ρήτρες ανθρωπίνων δικαιωμάτων" στις σχέσεις της ΕΕ - ιδίως τις εμπορικές - με τρίτες χώρες, αλλά και παχυλές χρηματοδοτήσεις, κυρίως το Ευρωπαϊκό Μέσο για τη Δημοκρατία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, χρήματα από τη βαριά φορολογία των εργαζομένων, ευνοούν την κυριαρχία των μονοπωλίων της στις νέες αγορές, ισχυριζόμενη μάλιστα ότι "η επιχειρηματική κοινότητα μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο... για την προαγωγή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων"».

* * *

Είναι ενδεικτικό επίσης το παρακάτω απόσπασμα από την αιτιολόγηση ψήφου της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, τον Ιούλη του 2021, σχετικά με το ψήφισμα για «το παγκόσμιο καθεστώς κυρώσεων της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα (νόμος Magnitsky της ΕΕ)»: «Η έκθεση καλεί την ΕΕ να ακολουθήσει πιο σκληρή πολιτική μέσω των λεγόμενων "στοχευμένων κυρώσεων", στις χώρες με τις οποίες ανταγωνίζεται, προς όφελος των ευρωπαϊκών μονοπωλίων. Αξιοποιεί τη λεγόμενη "κοινωνία των πολιτών" ως συμπλήρωμα στις επιδιώξεις του κεφαλαίου. ΜΚΟ που χρηματοδοτούνται αδρά από την ΕΕ και κυβερνήσεις για να λειτουργούν ως "πλυντήριο" της ιμπεριαλιστικής πολιτικής τους, εργαλείο άσκησης πίεσης στο όνομα της δήθεν υπεράσπισης των "ανθρωπίνων δικαιωμάτων" σε τρίτες χώρες για την αποτελεσματική διείσδυση των ευρωενωσιακών ομίλων σε νέες αγορές που έχουν ιεραρχήσει».

Ανάλογα και σε μια ακόμα έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στις 16/2/2022 σημείωνε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: «(Η έκθεση) επαινεί το έργο του λεγόμενου "Ευρωπαϊκού Ταμείου για τη Δημοκρατία" για τη στήριξη της "κοινωνίας των πολιτών και των ελεύθερων μέσων ενημέρωσης" σε ολόκληρη τη Νότια και Ανατολική Γειτονία της ΕΕ, καθώς και στα Δυτικά Βαλκάνια, δηλαδή όλου του πλέγματος των μηχανισμών της ΕΕ για την ανάπτυξη και δράση διαφόρων "οργανώσεων" που εμφανίζονται με τον μανδύα των ΜΚΟ και των "οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών" και επιδιώκουν την αύξηση της γεωπολιτικής επιρροής της ΕΕ, στα πλαίσια του ανταγωνισμού με άλλες ισχυρές ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και αστικές τάξεις, όπως της Ρωσίας και της Κίνας».

* * *

Υπό το φως των εξελίξεων και των τελευταίων αποκαλύψεων, η υποκρισία της ΕΕ των μονοπωλίων για τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι οικονομικές - πολιτικές - γεωπολιτικές σκοπιμότητες που εξυπηρετούνται «εξ ονόματός» τους, αποκτούν άλλες διαστάσεις. Οπως και η αποκάλυψη αυτής της βάρβαρης και αδίστακτης πολιτικής από το ΚΚΕ, που με συνέπεια υπερασπίζεται τα λαϊκά συμφέροντα παντού, «επιστρέφοντας» πολλαπλάσια στον λαό τη δύναμη και την εμπιστοσύνη που του δίνει παντού!


Ε. Ο.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου