Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2022

Ελπιδοφόρο ότι οι σημερινοί και αυριανοί καλλιτέχνες επιλέγουν τον δρόμο του αγώνα

 

 

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ χαιρετίζει τους εκατοντάδες καλλιτέχνες και σπουδαστές καλλιτεχνικών σχολών που κινητοποιήθηκαν χθες ενάντια στην εξίσωση των πτυχίων τους με το απολυτήριο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Συγκεκριμένα, αναφέρει:  

«Χαιρετίζουμε τους εκατοντάδες καλλιτέχνες και σπουδαστές των καλλιτεχνικών σχολών που συμμετείχαν στη μεγάλη κινητοποίηση ενάντια στην εξίσωση των πτυχίων τους με το απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Είναι ιδιαίτερα αισιόδοξο και ελπιδοφόρο ότι οι σημερινοί σπουδαστές και αυριανοί καλλιτέχνες, έχοντας την πιο μαζική και δυναμική παρουσία στην κινητοποίηση, επιλέγουν τον δρόμο του αγώνα για τη δικαίωση των αιτημάτων τους.

Η κυβέρνηση, κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων και τη γενική κατακραυγή, υποχρεώθηκε να πραγματοποιήσει συνάντηση των εκπροσώπων της από τα τρία Υπουργεία -Εσωτερικών, Πολιτισμού και Παιδείας- με αντιπροσωπεία των καλλιτεχνικών σωματείων και του συλλόγου σπουδαστών. Στη μαραθώνια συζήτηση που επακολούθησε και σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τη δίκαιη οργή καλλιτεχνών και σπουδαστών η κυβέρνηση εμφανίστηκε σαν να ακούει για πρώτη φορά τα εδώ και χρόνια διατυπωμένα και κατατεθειμένα αιτήματα των φορέων τους.

Στην ουσία επιβεβαίωσε την επιμονή της να προσθέσει κι άλλο ένα βάρος στο φορτίο που σηκώνουν οι καλλιτέχνες από την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων. Μια πολιτική που α) διαιωνίζει το αίσχος της εμπορευματοποιημένης καλλιτεχνικής εκπαίδευσης με τα δυσβάστακτα δίδακτρα και το ανομοιογενές περιεχόμενο και β) διασφαλίζει, αντί για τα εργασιακά δικαιώματα των καλλιτεχνών, τα συμφέροντα εκείνων που εκμεταλλεύονται την εργατική τους δύναμη. Αυτοί είναι οι μόνοι ωφελημένοι από τα υποβαθμισμένα πτυχία και την κακοπληρωμένη εργασία των καλλιτεχνών.

Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει το συμπέρασμα πως η μόνη γλώσσα που ακούει η κυβέρνηση είναι η γλώσσα των αγώνων.

Οι καλλιτέχνες και οι σπουδαστές των καλλιτεχνικών σχολών χρειάζεται τώρα πιο μαζικά, πιο αποφασιστικά, πιο δυναμικά να συνεχίσουν τον συλλογικό αγώνα τους διεκδικώντας:

  • Άμεση απόσυρση του κατάπτυστου Προεδρικού Διατάγματος 85/22. Καμία χειροτέρευση των εργασιακών δικαιωμάτων των αποφοίτων καλλιτεχνικών σχολών σε κατηγορία Δ.Ε. από την Τ.Ε. που είναι σήμερα.

  • Ουσιαστικά μέτρα για την αναβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών και της αξίας των πτυχίων τους, όπως και των καλλιτεχνικών μαθημάτων στο σχολείο. Ανάπτυξη συστήματος δημόσιας και δωρεάν καλλιτεχνικής εκπαίδευσης από τα σχολικά χρόνια ως και το Πανεπιστήμιο.

  • Συγκρότηση δημόσιων και δωρεάν Ανώτατων Καλλιτεχνικών Σχολών στα πανεπιστήμια, που να καλύπτουν τα αντικείμενα των ηθοποιών, των χορευτών, των σκηνοθετών, των μουσικών. Η μεταδευτεροβάθμια καλλιτεχνική εκπαίδευση δεν μπορεί να υπάγεται ούτε στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ούτε στα ΙΕΚ. Σύγχρονη και υπερώριμη απαίτηση είναι να γίνει αποκλειστικά Ανώτατη.»

     

    902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου