Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2022

Ο λαός πληρώνει από την άλλη τσέπη τα ... pass της κοροϊδίας

 

ΓΕΝΑΡΗΣ - ΝΟΕΜΒΡΗΣ 2022
 
Φοροληστεία δεκάδων δισ. στον λαό, πακέτα με «ουρά» στους ομίλους
 

Πάνω από 26 δισ. ΦΠΑ και ειδικοί φόροι... και η κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ τσακώνονται για το πόσες πενταροδεκάρες πρέπει να δοθούν εντός των «κατώτατων επιτρεπτών ορίων της ΕΕ»

 

Η φοροεπέλαση συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και τα λαϊκά νοικοκυριά έχουν πληρώσει το υπέρογκο ποσό των 50,1 δισ. ευρώ, για το 11μηνο Γενάρη - Νοέμβρη 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, που δημοσιοποίησε χτες το υπουργείο Οικονομικών.

Τα βάσανα των οικογενειών, που αυτές τις μέρες προσπαθούν να κάνουν γιορτές ψάχνοντας να εξοικονομήσουν μερικά ευρώ για να μπορέσουν να καλύψουν όσο το δυνατόν περισσότερες ανάγκες, δεν έχουν τελειωμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το σύνολο των εσόδων του προϋπολογισμού, που φτάνουν τα 53 δισ. ευρώ, τα 50 προέρχονται από άμεσους και έμμεσους φόρους!

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση της ΝΔ κοροϊδεύει ασύστολα με τα διάφορα pass που συνεχίζει να παρουσιάζει ως ...λύση για την ακρίβεια, ενώ και ο ΣΥΡΙΖΑ, από την πλευρά του, εμπαίζει έχοντας στην προμετωπίδα της πολιτικής του πρότασης τα δικά του «voucher» διαχείρισης της φτώχειας «στα όρια της δημοσιονομικής προσαρμογής» και για φόρους «στα κατώτατα επιτρεπτά όρια της ΕΕ».

Αυτοί που είναι κερδισμένοι είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι που στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης - για το ίδιο διάστημα - έχουν λάβει περίπου 9 δισ. ευρώ, χρήματα που έχουν εκταμιευθεί αφού προηγουμένως έχουν υλοποιηθεί μια σειρά από αντιλαϊκά προαπαιτούμενα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το διάστημα Γενάρη - Νοέμβρη 2022:

- Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 53,4 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 288 εκατ. ευρώ ή 0,5% έναντι της εκτίμησης για το αντίστοιχο διάστημα που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2023.

- Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 50,17 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 444 εκατ. ευρώ ή 0,9% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2023.

- Τα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε 19,8 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 135 εκατ. ευρώ. Κατά τ' άλλα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ δεν θέλουν «ούτε να ακούνε» για τις τροπολογίες του ΚΚΕ που προβλέπουν κατάργηση του ΦΠΑ, ειδικών φόρων και χαρατσιών.

- Τα έσοδα των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης ανήλθαν σε 6,34 δισ. ευρώ και είναι μειωμένα έναντι του στόχου κατά 52 εκατ. ευρώ.

- Τα έσοδα των φόρων ακίνητης περιουσίας ανήλθαν σε 2,5 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 100 εκατ. ευρώ.

- Τα έσοδα των φόρων εισοδήματος ανήλθαν σε 15,43 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 154 εκατ. ευρώ.

Για τον μήνα Νοέμβρη 2022:

- Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 4,6 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 395 εκατ. ευρώ ή 9,3% έναντι του στόχου.

- Τα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε 1,9 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 122 εκατ. ευρώ.

- Τα έσοδα των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης ανήλθαν σε 595 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 12 εκατ. ευρώ.

- Τα έσοδα των φόρων ακίνητης περιουσίας ανήλθαν σε 146 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 55 εκατ. ευρώ.

- Τα έσοδα των φόρων εισοδήματος ανήλθαν σε 1,49 δισ. ευρώ, και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 148 εκατ. ευρώ.

Πάνω από 9 δισ. «ζεστό» χρήμα στους ομίλους

Οι δαπάνες του προϋπολογισμού για την περίοδο Γενάρη - Νοέμβρη 2022 ανήλθαν στα 59 δισ. ευρώ. Οι πληρωμές στο σκέλος των επενδυτικών δαπανών ανήλθαν στα 8,8 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας τον στόχο κατά 1 εκατ. ευρώ, λόγω της βελτιωμένης εκτέλεσης των δαπανών του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Και ενώ τα ταμεία των ομίλων γεμίζουν με «ζεστό» χρήμα, μέσα στους 11 μήνες του 2022 η κυβέρνηση θωρακίζει την κερδοφορία τους «και από την άλλη μπάντα», με μέτρα που παρουσιάζει ότι είναι για τους καταναλωτές ενώ όμως καμία ουσιαστικά ανάσα δεν δίνουν στον λαό, αντίθετα θωρακίζουν τους «τζίρους» των ομίλων.

Τέτοια είναι π.χ.:

-- Τα κονδύλια με σκοπό την αντιμετώπιση της αύξησης του κόστους των καυσίμων κίνησης (fuel pass) ύψους 302 εκατ. ευρώ και για την ενίσχυση λόγω αυξημένων λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος (power pass) ύψους 296 εκατ. ευρώ. Και αυτά βέβαια είναι χρήματα από την άγρια φορολόγηση των νοικοκυριών που καταλήγουν στα ταμεία των ομίλων της Ενέργειας.

-- Η επιδότηση του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (diesel) κίνησης ύψους 217 εκατ. ευρώ, που σε καμία περίπτωση δεν είναι ικανή να κρατήσει σε χαμηλά επίπεδα την τιμή, κάτι που έχει αποτέλεσμα η αύξηση στο πετρέλαιο κίνησης να μετακυλίεται στα καταναλωτικά προϊόντα.

-- Η ενίσχυση του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης κατά 1 δισ. ευρώ. Και αυτά καταλήγουν στα ταμεία των ομίλων μέσω των επιδοτήσεων, αφού προέρχονται είτε από τον κρατικό προϋπολογισμό είτε από τα χρήματα που πληρώνουν για ρεύμα στους προμηθευτές τα νοικοκυριά.

Τέλος, σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο του Γενάρη - Νοέμβρη 2022, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 5.648 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 6.760 εκατ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2022 στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2023 και ελλείμματος 12.267 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2021, λόγω της «υπεραπόδοσης» της φοροληστείας σε βάρος του λαού.

Να δεις τι σου 'χω για μετά...

Ολα αυτά αποτελούν την «κανονικότητα» της καπιταλιστικής οικονομίας και του «κοινού προγράμματος» ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, που θα εφαρμόσει η όποια επόμενη κυβέρνηση, όπως φαίνεται άλλωστε και στον προϋπολογισμό του 2023 που ψηφίστηκε πριν από μερικές μέρες στη Βουλή.

Σε αυτόν προβλέπεται πως το σύνολο των φόρων και των χαρατσιών τα οποία θα επιβαρύνουν τα νοικοκυριά θα φτάσει το 2023 αισίως τα 56,7 δισ. ευρώ, με τα φορολογικά έσοδα να αυξάνονται κατά άλλα 2 δισ. ευρώ, ενώ, με δεδομένο ότι τα στοιχεία δείχνουν μείωση στη συνολική κατανάλωση και οριακούς ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ, προκύπτει ότι εντέλει τα λαϊκά νοικοκυριά θα κληθούν να καταβάλουν επιπλέον 3,2 δισ. ευρώ. Και, βέβαια, διατηρείται η βαθιά αντιλαϊκή αναλογία άμεσων και έμμεσων φόρων: Πάνω από 95% των φορολογικών εσόδων το πληρώνει ο λαός, και τα νομικά πρόσωπα, δηλαδή οι επιχειρηματικοί όμιλοι, που φέτος έσπασαν νέα ρεκόρ κερδοφορίας, πληρώνουν λιγότερο και από το 5%...

Αλλωστε, ένας ακόμα προϋπολογισμός, την ώρα που εκτοξεύει παραπέρα τη φοροληστεία του λαού, διατηρεί την «εθελοντική» φορολογία των εφοπλιστών, που ψηφίζουν και εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, τον «αναβαλλόμενο φόρο» που από κοινού ψήφισαν (το 2014 η ΝΔ, το 2017 ο ΣΥΡΙΖΑ) και εξασφαλίζει τη φοροασυλία των τραπεζών, την ώρα που εκείνες μόνο τη φετινή χρονιά κατέγραψαν κέρδη 3 δισ. ευρώ και μέσα στο 2023 ετοιμάζονται να ξεσπιτώσουν δεκάδες χιλιάδες λαϊκές οικογένειες, το καθεστώς των άδικων ειδικών φόρων κατανάλωσης στο ηλεκτρικό ρεύμα και στα «ενεργειακά προϊόντα», που από κοινού ψήφισαν ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Ιούλη, ενσωματώνοντας τη σχετική Οδηγία της ΕΕ κ.ο.κ.

Για να συνεχιστεί άλλωστε η «έκρηξη επενδύσεων», ο κρατικός προϋπολογισμός, αφού γδέρνει τον λαό στη φορολογία, εξασφαλίζει στους επιχειρηματικούς ομίλους 15,3 δισ. ευρώ «ζεστό» χρήμα. Απ' αυτά, τα 8,3 δισ. προέρχονται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και τα υπόλοιπα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου