Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2023

Προοδευτικός μεσαίωνας


Φωτό αρχείου
Φωτό αρχείου
Πηγή: Eurokinissi

 

«Η έλλειψη εργατών γης κοστίζει πανάκριβα στην παραγωγική διαδικασία. Σύμφωνα μάλιστα με τους νόμους της αγοράς, η υψηλή ζήτηση αυτού του εργατικού δυναμικού και η μειωμένη προσφορά οδηγούν κατ' ανάγκη σε αύξηση του κόστους απασχόλησής τους». Αυτά έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για τη συμφωνία κυβέρνησης - Αιγύπτου, ανησυχώντας για το αυξανόμενο εργασιακό «κόστος» στον αγροτοδιατροφικό τομέα, που αφορά βέβαια μεγάλες εκμεταλλεύσεις και επιχειρήσεις με πολύ προσωπικό.

Η συμφωνία προβλέπει πάμφθηνο εργατικό δυναμικό χωρίς δικαιώματα, με όρους που θυμίζουν πραγματικό μεσαίωνα και μεταξύ άλλων κάνουν τους μετανάστες εργάτες γης έρμαιο των δουλεμπορικών κυκλωμάτων. Κάθε άλλο παρά «έτυχε» λοιπόν η τοποθέτηση Τσίπρα πριν από μερικούς μήνες στη ΔΕΘ, που έθετε το δίλημμα «απέλαση ή στυγνή εκμετάλλευση» για τους χιλιάδες ξεριζωμένους. Τους προειδοποιούσε μάλιστα επί λέξει ότι «εάν έρθετε εδώ θα ξέρετε ότι έχετε δύο επιλογές: ή να γυρίσετε πίσω ή να ενταχθείτε με τους όρους που το ελληνικό κράτος προβλέπει να ενταχθείτε. Που σημαίνει να μπείτε σε μία παραγωγική διαδικασία, που σημαίνει η ερειπωμένη ύπαιθρος να αποκτήσει εργάτες γης, που σημαίνει ότι δεν θα κάθεστε για να σας δίνουμε επιδόματα».

Βεβαίως, όλες αυτές οι τοποθετήσεις δεν έπεσαν από τον ουρανό. Εχουν ως «μπούσουλα» την πολιτική της ΕΕ και των άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών στο Μεταναστευτικό, που γίνεται ολοένα και πιο αντιδραστική, στη σκιά της «κανονικότητας» των πολέμων και των οικονομικών κρίσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι την ίδια μέρα που η κυβέρνηση έφερνε στη Βουλή τη δουλεμπορική συμφωνία με την Αίγυπτο, ο πρωθυπουργός εγκαινίαζε κέντρο του ΟΟΣΑ στην Κρήτη για να μελετήσει τη «δυναμική της μετανάστευσης», αφού «τα δεδομένα του Οργανισμού δείχνουν ότι οι μετανάστες συνεισφέρουν περισσότερο στους φόρους και στις κοινωνικές εισφορές από ό,τι λαμβάνουν σε ατομικά επιδόματα».

Όλα αυτά στη λογική του «κόστους - οφέλους», με θύματα πάντα τους εργαζόμενους, Ελληνες και ξένους. Απέναντι στέκεται μόνο το ΚΚΕ, που πρωτοστατεί στον αγώνα ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και στην εμπλοκή, απέναντι στην απάνθρωπη πολιτική της ΕΕ και όλων διαδοχικά των κυβερνήσεων που την υλοποιούν. Εκεί έχουν συμφέρον να ακουμπήσουν οι μετανάστες, στον κοινό αγώνα με τους Ελληνες εργάτες.

 

902gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου