Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023

«Διάλεξε πώς θα χάσεις... »

 

Οποια κυβέρνηση κι αν εκλεγεί, θα ταράξει τον λαό στους φόρους και στα χαράτσια, αλλά και σε νέες περικοπές κρατικών δαπανών που αφορούν στοιχειώδεις λαϊκές ανάγκες, προκειμένου να πιάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Γι' αυτό ο λαός χρειάζεται ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ, που πρωταγωνιστεί στους αγώνες για αυξήσεις στους μισθούς, μείωση των φόρων, κατάργηση των χαρατσιών και σύγχρονα δικαιώματα στη δουλειά, στην Υγεία, στην Πρόνοια, στην Παιδεία. Που με την πολιτική και τη δράση του μπαίνει μπροστά και συγκρούεται με τη στρατηγική της ΕΕ και των κομμάτων της, τους νόμους που στηρίζουν τα κέρδη των ομίλων. Που ανοίγει δρόμο για τα λαϊκά συμφέροντα, με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες.

Οι δεσμεύσεις των ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ απέναντι στο κεφάλαιο, στους διεθνείς οργανισμούς και συμμάχους του για «αποπληθωρισμό» και «δημοσιονομική σταθερότητα», με κοινό στόχο όλων την «επενδυτική βαθμίδα», το μόνο που εγγυούνται είναι η κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής, είτε υπερισχύσει στην κάλπη η «σταθερότητα» της ΝΔ είτε η λογική του «μικρότερου κακού», που κάνει σημαία του ο ΣΥΡΙΖΑ. Η διαφορά τους είναι από ποια τσέπη θα πληρώσει ο λαός.

* * *

Τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το 2022 δίνουν μια αποκαλυπτική εικόνα για τις θυσίες που επέβαλαν στα λαϊκά στρώματα τη χρονιά που πέρασε. Αλλά και μια ...γεύση από το μέλλον, τη χρονιά που μόλις άρχισε, χωρίς να υπολογίζονται οι πολύ μεγάλες αβεβαιότητες της οικονομίας, στη σκιά του ιμπεριαλιστικού πολέμου και μιας νέας κρίσης, που θα φορτωθούν κι αυτές στον λαό.

Τα συνολικά έσοδα ανήλθαν σε 65,775 δισ. ευρώ και η πλειοψηφία τους (55,217 δισ. ευρώ) προέρχονται από φόρους που βαραίνουν τα λαϊκά στρώματα: 21,422 δισ. ευρώ από ΦΠΑ, τον πιο άδικο φόρο πάνω στη λαϊκή κατανάλωση. 6,984 δισ. ευρώ από Ειδικούς Φόρους Καυσίμων, που επίσης βαραίνουν κατά κανόνα τα νοικοκυριά. 2,692 δισ. ευρώ από φόρους ακίνητης περιουσίας, ανάμεσά τους ο ΕΝΦΙΑ. Από τον φόρο εισοδήματος εισπράχτηκαν 17,012 δισ. ευρώ, κατά συντριπτική πλειοψηφία από μισθωτούς και άλλους βιοπαλαιστές.

Από τις κρατικές δαπάνες (71,279 δισ. ευρώ στο σύνολο), τα 11,025 δισ. ευρώ αφορούν τη στήριξη των επενδύσεων, απευθείας δηλαδή για τις ανάγκες του κεφαλαίου. Για το 2023 προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στο 2% του ΑΕΠ, από έλλειμμα 6,65 δισ. ευρώ το 2022. Αυτό σημαίνει κάλυψη του σημερινού πρωτογενούς ελλείμματος και επιπλέον έσοδα για το κράτος από τις τσέπες του λαού.

* * *

Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ για όλα αυτά; Την απάντηση δίνει μια δήλωση του ευρωβουλευτή του Δ. Παπαδημούλη: «Οι πολίτες δεν περιμένουν λαγούς με πετραχήλια από εμάς, αλλά ένα ρεαλιστικό, κοστολογημένο, εφικτό πρόγραμμα (...) Στις επικείμενες εκλογές ισχυρό κριτήριο ψήφου, πέρα από την οικονομία, είναι η ειλικρίνεια, το ήθος και η εντιμότητα στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος».

Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ είναι από τα ίδια υλικά με αυτή της ΝΔ: «Κοστολογημένη», «ρεαλιστική» και «εφικτή» με κριτήριο τις ζωτικές ανάγκες του κεφαλαίου, σε βάρος των πραγματικών αναγκών του λαού. Υπόσχεται όμως και «έντιμη» διαχείριση του δημόσιου χρήματος, που σημαίνει μεγαλύτερη ...διαφάνεια στη στήριξη των ομίλων και κλείσιμο του ματιού στους «ριγμένους».

Το «διάλεξε πώς θα χάσεις», όπως τον καλούν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, απορρίπτεται ως κριτήριο ψήφου από τον λαό. Μόνο αυτός μπορεί να γίνει το αντίπαλο δέος στη βαρβαρότητα, μ' ένα πιο δυνατό ΚΚΕ παντού!


Κ. Μ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου