Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Γελάνε (πικρά) και οι πέτρες του Κακάβου, κύριε Υπουργέ



Συγκινηθήκαμε πραγματικά με τη δήλωση του Υπουργού Αναπληρωτή ΠΕΚΑ Σταύρου Καλαφάτη για την προχθεσινή (21/3) Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας που μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
  • Ο Υπουργός ξεκίνησε τονίζοντας ότι η προστασία των δασών είναι «εθνική προτεραιότητα», η οποία όμως απαιτείται να γίνει και προσωπική υπόθεση του καθενός από μας. Να γίνει κοινωνικό ζήτημα. Να την εντάξουμε στην καθημερινότητά του. Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για την προστασία των δασών, όπως θα το κάναμε για να προστατέψουμε την ατομική μας περιουσία.
  • Αναφέρθηκε στο όφελος της εθνικής οικονομίας από την αειφορική διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων, αλλά και στα οφέλη για τις τοπικές οικονομίες, με τη δημιουργία σταθερών θέσεων εργασίας και την παροχή εισοδήματος μέσω της άμεσης λήψης προϊόντων.
  • Αναφέρθηκε με θαυμασμό στα πλούσια Ελληνικά δάση ως στοιχείο του τοπίου και της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας και ως «ασπίδα» προστασίας για την πολιτική προστασία, τη δημόσια υγεία και την οικονομία.
  • Απαρίθμησε εν συντομία τις πολλαπλές προστατευτικές και κοινωφελείς λειτουργίες των δασών και των δασικών εκτάσεων οι οποίες, όπως είπε, δεν εκτιμώνται και δεν αμείβονται, μεταξύ των οποίων η διασφάλιση της ποιότητας του νερού, η πρόληψη της διάβρωσης του εδάφους, η αποτροπή πλημμυρών.
Έχοντας την τύχη να ζούμε δίπλα στο μοναδικό δασικό πλούτο του Κακάβου και γνωρίζοντας από πρώτο χέρι όλες τις ωφέλειες που μας προσφέρουν τα δάση, κάναμε ακριβώς αυτό που μας ζήτησε ο κ. Υπουργός. Κινητοποιηθήκαμε για να προστατεύσουμε την συλλογική μας περιουσία, όπως ακριβώς θα κάναμε για την ατομική μας περιουσία. Ενώσαμε τις δυνάμεις και τις προσπάθειές μας για να σώσουμε τον πράσινο πνεύμονα της Β. Χαλκιδικής. Στον μικρό μας τόπο, η προστασία των δασών έγινε το μεγαλύτερο κοινωνικό ζήτημα, κυριάρχησε στις σκέψεις και στις πράξεις μας. Oδήγησε σε μια εντελώς καινούρια συνειδητοποίηση του ρόλου και της δύναμης του πολίτη σε ζητήματα προστασίας του τόπου του.
Σαν απάντηση, το Κράτος του κ. Υπουργού μας έστειλε τα ΜΑΤ. Μας έριξε δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες, μας χτύπησε αλύπητα, μας έβαλε χειροπέδες και μας έστειλε στη φυλακή. Μας ονόμασε «εγκληματική οργάνωση» επειδή οργανωθήκαμε, διαμαρτυρηθήκαμε, ψάξαμε, μάθαμε, ενημερώσαμε, καταγγείλαμε την καταστροφή. Μας είπε ότι το δικό μας δάσος δεν έχουμε το δικαίωμα να προσπαθήσουμε να το προστατεύσουμε, γιατί αυτά που λέει ο Υπουργός δεν ισχύουν στη Β. Χαλκιδική. Η Β. Χαλκιδική είναι η επικράτεια μιας ιδιωτικής εταιρείας που εμείς, το Κράτος, της δώσαμε το δικαίωμα να  καταφάει το δάσος του Κακάβου για το δικό της κέρδος, στερώντας από εσάς, τους πολίτες, όλες τις πολύτιμες ευεργεσίες του. Αν συνεχίσετε, θα σας συνθλίψουμε. Τόσο απλά.
Στο δικό μας τόπο, κοιτάς γύρω σου και κλαις. Το πανάρχαιο δάσος το βλέπεις κομματιασμένο στην άκρη του δρόμου. Δεν πρόκειται να ξαναγίνουν αυτά τα δέντρα γιατί δεν κόβονται απλά, αλλά εκριζώνονται. Παντού κάγκελα, συρματοπλέγματα, κάμερες ασφαλείας, αστυνομικοί και ιδιωτική security για να αποκλείουν την πρόσβαση των κατοίκων στο βουνό. Βαριά μηχανήματα  κόβουν, σκάβουν τρυπάνε, ισοπεδώνουν. Ο Κάκαβος έχει μετατραπει σε βιομηχανικό εργοτάξιο. Τα ζώα έχουνε φύγει τρομαγμένα αφού το σπίτι τους έγινε εμπόλεμη ζώνη.
Είναι ολοφάνερο ότι η προστασία των δασών είναι «εθνική προτεραιότητα», δε νομίζετε; Υποθέτουμε ότι κάποια ανάλογη συγκινητική δήλωση θα έκανε ο Υπουργός και χθες, 22/3, για να τιμήσει την εξίσου σημαντική «Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό». Γελάνε και οι πέτρες του Κακάβου, κύριε Υπουργέ.
getF4545ile1
skouries_odoiporiko-345x230
ge434tFile
g4345656etFile

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΕΚΑ

21/3/2014

Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας – Δήλωση Υπουργού Αναπληρωτή ΠΕΚΑ Σταύρου Καλαφάτη
Πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη η κεντρική εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας με θέμα «προστασία και ανάπτυξη των δασών στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020», που συνδιοργάνωσαν το ΥΠΕΚΑ και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης, σε συνεργασία με το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και την Ελληνική Δασολογική Εταιρεία.
Ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης, στο σύντομο χαιρετισμό του, υπογράμμισε:
«Η εθνική οικονομία έχει μακροπρόθεσμα όφελος όταν συμπεριλαμβάνεται στο σχεδιασμό της χώρας η αειφορική διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων και του περιβάλλοντος γενικότερα. Η αειφορική διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων και η προστασία τους αποτελεί λοιπόν εθνική προτεραιότητα. Ωστόσο για να την εξυπηρετήσουμε όπως της αναλογεί απαιτείται να την εντάξει ο καθένας μας στην καθημερινότητά του. Να γίνει προσωπική υπόθεση και κοινωνικό ζήτημαΣτην στοχευμένη και επιστημονικά ορθή επέμβαση της Πολιτείας οφείλουμε όλοι οι πολίτες να ενώσουμε δυνάμεις, να προσθέσουμε την προσωπική θετική συμβολή μας, όπως θα το κάναμε για να προστατέψουμε την ατομική μας περιουσία».
 Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν οι ομιλητές, στην Ελλάδα, λόγω των ιδιαίτερων γεωμορφολογικών και κλιματικών συνθηκών, απαντώνται όλοι οι τύποι δασών που συναντά κανείς στην Ηπειρωτική Ευρώπη. Τα ελληνικά δάση αντιπροσωπεύουν μία τεράστια ποικιλία οικοσυστημάτων, γενετικών πόρων και φυσικής ομορφιάς με σχεδόν 6.000 είδη, εκ των οποίων περισσότερα από 700 είδη είναι ενδημικά. Τα δάση, υπό συνθήκες διαχείρισης, είναι ένας σημαντικότατος ανανεώσιμος φυσικός πόρος. Αποτελούν άμεση πηγή εισοδήματος τόσο μέσω της άμεσης λήψης προϊόντων και χρήσης των δασικών εκτάσεων όσο και ως στοιχείο του τοπίου και της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας. Επιπροσθέτως, προσφέρουν μια σειρά από προστατευτικές και κοινωφελείς λειτουργίες, οι οποίες δεν εκτιμώνται και δεν αμείβονται, μεταξύ των οποίων η διασφάλιση της ποιότητας του νερού, η πρόληψη της διάβρωσης του εδάφους, η αποτροπή πλημμυρών.
 Το ιδιαίτερο ανάγλυφο της χώρας και η εντεινόμενη κλιματική αστάθεια καθιστούν τα δάση «ασπίδα» προστασίας, της οποίας η αξία για την πολιτική προστασία, τη δημόσια υγεία και την οικονομία εν γένει –δυστυχώς- μπορεί να αποτιμηθεί μόνο εκ των υστέρων.
 Ο ρόλος των δασών και δασικών εκτάσεων είναι πολύ σημαντικός επίσης και όσον αφορά την παροχή υπηρεσιών αναψυχής και φυσικών οικονομικών ωφελειών με τη δημιουργία και την διατήρηση σταθερών θέσεων εργασίας- και ως εκ τούτου την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού- ενώ ο ρόλος τους ως πηγές ανανεώσιμων υλών (συμβάλλοντας έτσι στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τα ορυκτά καύσιμα) λαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερη σημασία – ιδιαίτερα στα πλαίσια της Στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2020 που δίνεται μεγάλη έμφαση στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές).
πηγή:antigoldgr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου