Δευτέρα, 24 Μαρτίου 2014

Αυτοί που μας πήραν το βιβλίο απ’ το χέρι, μας βάφτισαν «τεμπέληδες» και «αιώνιους»

Προκήρυξη των Αγωνιστικών Κινήσεων
Στα πλαίσια της ταξικής επίθεσης, που βιώνει όλο και πιο έντονα τα τελευταία χρόνια ο λαός και οι εργαζόμενοι, έρχεται να διαμορφωθεί και στις σχολές, μία καθημερινότητα, που κάθε άλλο παρά προσιτή είναι για την πλειοψηφία των φοιτητών. Η αντιλαϊκή  πολιτική των απολύσεων, της φτώχειας και της εξαθλίωσης, που επιβάλει το ξένο και ντόπιο κεφάλαιο δεν θα μπορούσε να μας αφήσει «έξω απ’ το χορό», αφού έχει άμεση αντανάκλαση στο χώρο των πανεπιστημίων.

Ως φοιτητές καλούμαστε να ανταπεξέλθουμε σε ένα ασφυκτικό και δυσβάστακτο περιβάλλον, που αποτυπώνεται τόσο με την εφαρμογή του νόμου πλαίσιο, που προωθείται μέσα απ’ τον Πρότυπο Εσωτερικό Κανονισμό, όσο και με την πλήρη εντατικοποίηση των σπουδών μας, έτσι όπως έχει προκύψει και «εδραιωθεί» ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα. 


ΟΙ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΕΙΝΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ!
Είναι φανερό, ότι το σύστημα θέλει σιγά σιγά να «καθαρίζει» με τη σπουδάζουσα νεολαία. Έτσι, ξεκινώντας από το ΤΕΙ Αθήνας με τη διαγραφή 1.500 φοιτητών και τις λίστες για όσους διαγράφονται σε διάφορα άλλα ιδρύματα, έχει σκοπό να συνεχίσει με όλους εμάς. Εξ’ ου και τα σενάρια για τις διαγραφές 180.000 σπουδαστών, που πέρασαν στις σχολές τους έως το 2006 και που σύμφωνα με δημοσιεύματα, τον Ιούνιο θα διαγράφεται ο αριθμός μητρώου τους.
Η αρχή θα είναι αυτή και στη συνέχεια στο στόχαστρο θα μπούμε όλοι οι υπόλοιποι!

ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΒΑΦΤΙΣΕΙ ΤΕΜΠΕΛΗΔΕΣ ΚΑΙ ΑΧΡΗΣΤΟΥΣ
Το σύστημα έχει επιλέξει να βαφτίσει «αιώνιους» και «τεμπέληδες» όσους φρόντισε να τους κάνει να καθυστερήσουν τις σπουδές τους.
Αναρωτιέται μήπως κανείς, ποιοί φοιτητές μπορούν να πληρώνουν για τις σπουδές τους, όταν στα 6 χρόνια κόβεται το δωρεάν βιβλίο, η σίτιση και η στέγαση;
Είναι τουλάχιστον γελοίο, αυτοί που προωθούν την κυβερνητική πολιτική και μας απομακρύνουν όλο και περισσότερο απ’ την κατάκτηση του πολυπόθητου πτυχίου, να ρίχνουν το φταίξιμο σε εμάς τους ίδιους.
Ρώτησε κανείς πόσο τεμπέλης είναι κάποιος, που αναγκάζεται να βρει δουλειά για τον ίδιο και την οικογένειά του; Άραγε πόσοι από εμάς θα έχουμε τη δυνατότητα να συνεχίσουμε τις σπουδές μας σαν να μην τρέχει κάστανο, ειδικά όταν κλιμακώνεται καθημερινά η επίθεση για εμάς και τις οικογένειές μας;
Μήπως κόπτονται όλοι αυτοί, που καταδικάζουν μια ολόκληρη γενιά στην ανεργία και την εξαθλίωση, για το ποιος είναι συνεπής φοιτητής και ποιος «τεμπέλης»; Ή μήπως για την τεράστια ανεργία οφείλονται οι “αιώνιοι” και η “ανεπαρκής γνώση” όσων πήραν πτυχίο;
Πραγματικός τους στόχος είναι να χτυπήσουν συνολικά τη σπουδάζουσα νεολαία! Γιατί μας θέλουν φτηνά εκμεταλλεύσιμους, να περιπλανιόμαστε από την ημιαπασχόληση στην ανεργία, ώστε να φορτωθούμε εμείς στις πλάτες μας την κρίση τους!

ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΚΟΣΤΙΖΟΥΜΕ
Προσπαθούν να μας πείσουν, ότι όσοι ξεπερνούν τα ν+2 χρόνια κοστίζουν!
Τι κοστίζουν άραγε, όταν καταργείται κάθε φοιτητικό δικαίωμα; Όταν μετά τα ν+2 χρόνια κόβεται η σίτιση, η στέγαση και το πάσο; Όταν τα βιβλία τα παίρνεις μια φορά;
Μήπως το κόστος που επικαλούνται αφορά τις κόλλες αναφοράς στις εξεταστικές (όταν φυσικά αυτές παρέχονται) και τη μνήμη του υπολογιστή από τα bytes του ονόματός μας;
Πρόσφατα, μπήκαν και τα σενάρια ότι τη θέση της διαγραφής θα την πάρουν τα δίδακτρα. Απ’ ότι φαίνεται, το σύστημα έχει έτοιμες τις ατζέντες του, έτσι που αν δεν του βγει η μία, να εφαρμόσει την άλλη. Το σίγουρο είναι, ότι σε κάθε περίπτωση, αυτοί που θα πληρώσουν τη νύφη, είμαστε εμείς!
Είτε με διαγραφές, είτε με δίδακτρα, η επίθεση, που ήδη βιώνουμε θα ενταθεί ακόμα περισσότερο μέχρι να φτάσει τον τελικό της στόχο, τη διαμόρφωση δηλαδή σχολών – ελίτ για «λίγους και εκλεκτούς», όπου δεν θα χωράνε τα παιδιά των φτωχών και λαϊκών οικογενειών.
Ακόμα και με τα δίδακτρα το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο: Να μας πετάξουν έξω από τις σχολές! Γιατί γνωρίζουν πολύ καλά ότι κανείς δε θα μπορεί να πληρώσει!
Οι ίδιοι, που καθημερινά «ξεζουμίζουν» εμάς και τις οικογένειές μας, με φορομπηξίες, μειώσεις μισθών κι ένα σωρό άλλα μέτρα, λένε ότι «κοστίζουμε» ;!
Ε, λοιπόν όχι! Δεν κοστίζουμε στο κεφάλαιο και στο κράτος του ΤΙΠΟΤΑ! Υπάρχουν επειδή εκμεταλλεύονται εμάς! Εκμεταλλεύονται την εργασία των γονιών μας και τη δική μας (αν ήδη δουλεύουμε), μας ληστεύουν καθημερινά με τους φόρους τους! Δε θα τους λυπηθούμε και δε θα χαρίσουμε τίποτα!

ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕ ΘΑ ΤΗ ΓΛΙΤΩΣΕΙ!
Είναι βέβαιο, πως με βάση τις πτυχές του νόμου πλαίσιο, ορισμένες εκ των οποίων ήδη έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται, ο δρόμος προς το πτυχίο γίνεται όλο και πιο δύσκολος. Ο φόβος της διαγραφής, που μοιάζει όλο και πιο κοντινός, ιδιαίτερα με τη μείωση του ορίου σπουδών από 2ν σε ν+2 χρόνια (μέσα απ’ το νόμο πλαίσιο του 2011), οδηγεί πολλούς συμφοιτητές μας σε αδιέξοδο και παραίτηση.     
Για όσους από μας συνεχίζουμε τις σπουδές μας, προσπαθούν να μας μετατρέψουν σε ρομποτάκια, που θα μπαινοβγαίνουμε από αμφιθέατρο σε αμφιθέατρο και από αίθουσα σε αίθουσα. Που στον “ελεύθερο” χρόνο μας θα είμαστε με σκυμμένο το κεφάλι πάνω από ένα βιβλίο, μπας και καταφέρουμε να βγάλουμε τη σχολή μας, είτε θα παρατήσουμε εντελώς τις σπουδές μας.
Πώς θα μπορέσουμε να τελειώσουμε με όλα αυτά τα μέτρα; Μιλούν για διαγραφές και όρια όταν ο  μέσος όρος αποφοίτησης σε πολλές σχολές είναι κατά πολύ μεγαλύτερος του ν+2 ή 2ν!
Και για να μας “διευκολύνουν” να τελειώσουμε, φέρνουν αλυσίδες μαθημάτων, ετοιμάζουν διαγραφές αν κοπούμε 3 φορές σε ένα μάθημα, μας αναγκάζουν να πληρώνουμε από την τσέπη μας τα πάντα.
Μας “διευκολύνουν” να τελειώσουμε με τα τεστάκια, τις υποχρεωτικές παρακολουθήσεις και τις εξεταστικές-σφαγείο...!!!
Να μην έχουμε καμία αυταπάτη ότι προλαβαίνουμε, ή ότι ατομικά θα τη σκαπουλάρουμε! Γιατί αν δεν αγωνιστούμε τώρα, αύριο θα είναι αργά.
Μας καλούν να πειθαρχήσουμε και να μείνουμε αμέτοχοι σε ό,τι συμβαίνει γύρω μας! Θέλουν να μας κάνουν να καταπιούμε όσα μας φέρνουν!
Ή θα είμαστε όλοι μαζί νικητές, ή ο καθένας μόνος του χαμένος!

ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΓΡΑΦΗ! ΚΑΝΕΝΑ ΟΡΙΟ ΣΠΟΥΔΩΝ!
Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, δεν μπορούμε ως φοιτητές και συνολικά ως νεολαίοι να μένουμε στη γωνία. Για μας είναι ξεκάθαρο, ότι είναι δικαίωμα και κατάκτηση να μπορεί ο καθένας να τελειώνει τη σχολή, όποτε το επιλέξει. Δεν ψαρώνουμε στη λογική, που θέλει να μας περάσει το υπουργείο, περί “τεμπέληδων” φοιτητών, για να ενεργοποιήσει τον κοινωνικό αυτοματισμό, στρέφοντας μας ενάντια στο διπλανό μας. Δεν ψαρώνουμε επίσης στην προσπάθεια των πρυτάνεων να παρουσιαστούν ως σύμμαχοι των φοιτητών. Αυτοί είναι άλλωστε, που επί της ουσίας ζήτησαν “λιγότερες διαγραφές”, με τη “σωστή εφαρμογή του νόμου”. Είναι οι ίδιοι, που ανέκαθεν λειτουργούσαν σαν το μακρύ χέρι του υπουργείου μέσα στα πανεπιστήμια.
Είναι αυτοί που στο παρελθόν μας πούλησαν με την πρώτη ευκαιρία όταν τα βρήκαν με το υπουργείο!
Είναι οι ίδιοι που καθημερινά δυσκολεύουν το δρόμο μας για το πτυχίο και ψηφίζουν ένα σωρό μέτρα εναντίον μας!

ΝΑ ΜΠΟΥΜΕ ΣΤΑ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΑ! ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ!
Για να μην “σπαταλάμε” τα χρόνια μας σε μια ζωή “χωρίς προοπτική”, έχουμε χρέος να παλέψουμε ενάντια στην πολιτική των ταξικών φραγμών, που εντείνουν η κυβέρνηση, η ΕΕ και το ΔΝΤ.
Έχουμε χρέος να υπερασπιστούμε μέχρι τέλους το δικαίωμά όλων των φοιτητών στη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση. Να μην επιτρέψουμε την εφαρμογή των διαγραφών και των διδάκτρων.
Ειδικά, σήμερα, γίνεται όλο και πιο επιτακτική η ανάγκη να μαζικοποιήσουμε τις γενικές μας συνελεύσεις και να πάρουμε αποφάσεις αγώνα ενάντια στην πολιτική, που μας εξαθλιώνει, ενάντια στην πολιτική, που μας ”διαγράφει” το μέλλον. Με όπλα τους συλλόγους να συμβάλλουμε στην οικοδόμηση μαζικού και ανυποχώρητου φοιτητικού κινήματος, ανεξάρτητο από το κράτος και τους μηχανισμούς του.
Ένα φοιτητικό κίνημα αντίστασης, διεκδίκησης και ανατροπής, που θα βαδίσει στο πλευρό των λαϊκών αγώνων και αντιστάσεων!

Καμία διαγραφή φοιτητή
Καμία σκέψη για δίδακτρα
Όχι στους ταξικούς φραγμούς
Δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους
Αγώνας για σπουδές - δουλειά – ελευθερίες

Πηγή: resistancetoujours

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου