Σάββατο, 27 Ιουνίου 2015

"ΚΑΥΣΗ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ: ΜΑΣ ΚΑΙΕΙ ΟΛΟΥΣ". ΠΡΟΒΟΛΗ, ΣΥΖΗΤΗΣΗ και ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ


"ΚΑΥΣΗ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ: ΜΑΣ ΚΑΙΕΙ ΟΛΟΥΣ". ΠΡΟΒΟΛΗ, ΣΥΖΗΤΗΣΗ και ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ

Ανοιχτή προβολή και συζήτηση για την καύση αποβλήτων στο ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας. Ακολουθεί ζωντανή μουσική. Τραγούδι: Κώστας Μυλώσης. Κιθάρα: Κώστας Βρεττός.Το ΤΙΤΑΝ Θεσσαλονίκης πήρε τον Ιανουάριο του 2014 άδεια από το Υπουργείο Περιβάλλοντος για να καίει σκουπίδια και απόβλητα ως καύσιμο για την παραγωγή τσιμέντου.

Σε όλη την Ελλάδα, η διαχείριση των σκουπιδιών είναι αυτή τη στιγμή ένα "καυτό" ζήτημα. Σε αρκετές πόλεις, αλλά και στη Θεσσαλονίκη, προπαγανδίζεται η νέα δήθεν «λύση» της καύσης.

Στη Θεσσαλονίκη, οι αγώνες των πολιτών έχουν καθυστερήσει την κατασκευή του γιγάντιου Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στην Ευκαρπία, σε απόσταση αναπνοής από το εργοστάσιο του ΤΙΤΑΝ. Όμως το θέμα είναι ακόμη ανοιχτό.

Η καύση σκουπιδιών έχει πολλαπλά μειονεκτήματα. Μεταξύ αυτών, μολύνει κυρίως τους ανθρώπους, ιδίως τα μικρά παιδιά και τους εργαζόμενους του ΤΙΤΑΝ. Επίσης, παράγει επικίνδυνη τοξική στάχτη που χρειάζεται ασφαλή διαχείριση. Αν μάλιστα ενσωματωθεί στο τσιμέντο, κάτι το οποίο προβάλλεται ως «λύση» στο ΤΙΤΑΝ, το μετατρέπει σε πηγή τοξικών ουσιών.

Τα σκουπίδια δεν εξαφανίζονται με την καύση - απλώς αλλάζουν μορφή. Με την καύση απελευθερώνονται χημικές ουσίες που θα υποβαθμίσουν σοβαρά τη Θεσσαλονίκη: διοξίνες, φουράνια, τοξικά μέταλλα, π.χ. αρσενικό, κάδμιο, υδράργυρος, μόλυβδος και άλλα. Σταδιακά θα καταλήξουν στις γύρω περιοχές, και τελικά μέσω της τροφής και του νερού σ' εμάς.

Αμέσως μετά μουσική βραδιά. Μαζί μας ο Κώστας Μυλώσης με παλιά και νέα του τραγούδια, με τον Κώστα Βρεττό στην κιθάρα.

Οργάνωση: Πρωτοβουλία Κατοίκων Ωραιοκάστρου.
Τηλ.: 2312 202696
http://stopkafsisma.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου