Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018

Η παραγωγή και το εμπόριο ναρκωτικών στο Αφγανιστάν έχει αυξηθεί 164% με την βοήθεια των δυνάμεων κατοχής του ΝΑΤΟ






Από Panos
 
  Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης //

Η Έκθεση του Ειδικού Γενικού Επιθεωρητή για την Ανασυγκρότηση του Αφγανιστάν αναφέρει: Η παραγωγή όπιου στο Αφγανιστάν αυξήθηκε κατά 164% τα τελευταία 15 χρόνια παρά τα 8,62 δισεκατομμύρια δολάρια που οι ΗΠΑ διέθεσαν για την καταπολέμηση των ναρκωτικών.

Το 2002, οι ΗΠΑ άρχισαν την προσπάθεια καταστολής της παραγωγής όπιου στο Αφγανιστάν, σαν μέρος του πολέμου κατά της τρομοκρατίας, ισχυριζόμενοι ότι με την διακίνηση των ναρκωτικών χρηματοδοτούνται ένοπλες ομάδες της αντιπολίτευσης και υπονομεύεται η σταθερότητα. Στα πάνω από 15 χρόνια που ακολούθησαν, οι αρχές των ΗΠΑ διέθεσαν περίπου 8,62 δισεκατομμύρια δολάρια σε αυτές τις προσπάθειες, σύμφωνα με μια νέα έκθεση του Ειδικού Γενικού Επιθεωρητή για την Ανασυγκρότηση του Αφγανιστάν-ένα σώμα της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Παρά το υπέρογκο κόστος της εκστρατείας, οι ρυθμοί παραγωγής παράνομου όπιου έχουν εκτοξευθεί στο Αφγανιστάν. Σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης των ΗΠΑ, η εκτιμώμενη συνολική έκταση γης που χρησιμοποιείται για καλλιέργεια παράνομου όπιου έχει εκτιναχθεί στα ύψη από 1.685 εκτάρια το 2001–χρονιά πριν ξεκινήσουν οι προσπάθειες– σε 329.000 εκτάρια το 2017. Η εκτιμώμενη ποσότητα του όπιου που παράγεται αυξήθηκε από περίπου 3.400 τόνους το 2002 σε 9.000 τόνους το 2017. Αύξηση ύψους περίπου 164%.


Άσχετα προγράμματα

«Η ανάλυσή μας αποκαλύπτει ότι τα κονδύλια χρησιμοποιήθηκαν σε άσχετα προγράμματα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τους συνεργάτες τους του συνασπισμού του ΝΑΤΟ, ή την αφγανική κυβέρνηση. Δεν οδήγησαν σε μείωση της καλλιέργειας παπαρούνας ή της παραγωγής όπιου» διαπιστώνει η έκθεση. «Η αποτυχία οφείλεται εν μέρει στην έλλειψη συντονισμού μεταξύ των πολιτικών καταπολέμησης των ναρκωτικών και των ευρύτερων στόχων ασφαλείας, σε συνδυασμό με ανεπαρκώς σχεδιασμένα προγράμματα εναλλακτικής παραγωγής για τους αγρότες» συνεχίζει η έκθεση.

Υπάρχουν και διάφοροι άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση της παραγωγής, «συμπεριλαμβανομένης της αδύναμης αφγανικής κυβέρνησης και των τοπικών αρχών για την επιβολή του νόμου, καθώς και μια ευρύτερη αποτυχία στην ανοικοδόμηση της χώρας μετά την εισβολή των ΗΠΑ το 2001» σύμφωνα με την έκθεση.

Νέα κλιμάκωση του Τραμπ

Τον προηγούμενο χρόνο άρχισε μια περαιτέρω κλιμάκωση από τις ΗΠΑ για «περιφερειακές προσπάθειες και καταστολή». Όπως ανέφερε η εφημερίδα Talking Drugs τον Απρίλιο, η διοίκηση Τραμπ έχει εισαγάγει μια άνευ προηγουμένου, αμφιλεγόμενη και θανατηφόρα νέα τακτική για να καταστείλει το εμπόριο όπιου του Αφγανιστάν με εναέριους βομβαρδισμούς στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας. Μια εγκληματική προσέγγιση που περιγράφεται από το ΝΑΤΟ ως μια «εκστρατεία που έχει σχεδιαστεί για να μειώσει το κύριο μέσο χρηματοδότησης των δραστηριοτήτων των Ταλιμπάν, δηλαδή την παραγωγή ναρκωτικών». Οι ΗΠΑ και η αφγανική κυβέρνηση χρησιμοποιώντας εναέριους βομβαρδισμούς για να καταστρέψουν τα εργαστήρια όπιου σκοτώνουν με αυτό τον τρόπο όλους αδιακρίτως τους ανθρώπους που τυχαίνει να βρίσκονται στην περιοχή την συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Τα εργαστήρια υπολογίζονται σε 400 με 500 και εύκολα μπορούν να αποκατασταθούν σε άλλες περιοχές.

Το σύνολο των νεκρών αυτών των επιθέσεων δεν έχει γίνει δημόσια γνωστό, αλλά η εφημερίδα Xinhau αναφέρει ότι μόνο δύο από τις πρώτες επιθέσεις στοίχισαν τη ζωή σε 44 άτομα. Τουλάχιστον 75 τέτοιες επιθέσεις έχουν πραγματοποιηθεί από το Νοέμβριο του 2017 μέχρι σήμερα.

Ενισχύονται οι Ταλιμπάν



Με αυτές τις επιθέσεις για την καταπολέμηση της παραγωγής ναρκωτικών, υπάρχει ο φόβος ότι αυτές θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την ανασφάλεια στη χώρα. «Οι απώλειες των αμάχων και το γεγονός ότι οι βομβαρδισμοί στοχεύουν σε αγροτικές κοινότητες με μικρό εισόδημα θα μπορούσε να οδηγήσει τον συνασπισμό (ΝΑΤΟ) σε μεγαλύτερο μακροπρόθεσμο κόστος από το βραχυπρόθεσμο όφελος της εμπόδισης παραγωγής ναρκωτικών και άρα της χρηματοδότησης των Ταλιμπάν» σημειώνει η έκθεση.

Ο Μπορχάν Osman, αναλυτής της International Crisis Group, το βάζει πιο ωμά: «τα περισσότερα εργαστήρια ναρκωτικών που βρίσκονται στο στόχαστρο είναι το πρωτεύον μέσο επιβίωσης των απλών ανθρώπων και βρίσκονται συνήθως στις πυκνοκατοικημένες περιοχές. 
Η καταστροφή τους χωρίς να συνοδεύονται από ενέργειες για εναλλακτικές πηγές εισοδήματος και η πιθανή δολοφονία αμάχων σε αυτή την διαδικασία, θα αυξήσει την λαϊκή στήριξη των Ταλιμπάν».

Τι δεν αναφέρει η έκθεση; Ότι η παραγωγή και το εμπόριο έχει αυξηθεί με την βοήθεια των δυνάμεων κατοχής του ΝΑΤΟ.

H Αφγανή βουλευτής Nasimeh Niazi καταγγέλλει στο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars New Agency (FNA) ότι ξένα στρατεύματα συμμετέχουν στην παραγωγή και στο εμπόριο των ναρκωτικών, ιδιαίτερα στην επαρχία Helmand όπου υπάρχουν 7000 Άγγλοι στρατιώτες. Στην ίδια επαρχία παράγεται το 50% του όπιου του Αφγανιστάν. Η παραγωγή ηρωίνης από όπιο αυξήθηκε κατά 30% στο Αφγανιστάν με την βοήθεια Εγγλέζων ειδικών, καταγγέλλει η βουλευτής. «Ισχυρίζονται ότι καταστρέφουν τις καλλιέργειες, αλλά στην πραγματικότητα στρέφονται μόνο ενάντια σε μικρές καλλιέργειες ενός η δύο στρεμμάτων αφήνοντας τα υπόλοιπα στην ησυχία τους, αφού αποτελούν μέσο των εσόδων τους» δηλώνει η Nasimeh Niazi.

Τα συμπεράσματα είναι εύκολα αλλά πικρά. Ρημάζουν την χώρα, δολοφονούν αμάχους και κάνουν μπίζνες οι κατά τα άλλα αγωνιστές ενάντια στην τρομοκρατία και στα ναρκωτικά. Δεν έχουν καμία διαφορά από αυτούς που υποτίθεται πως μάχονται. Θύμα τους από όλες τις πλευρές ο λαός του Αφγανιστάν αλλά και οι υπόλοιποι λαοί αποδέκτες των θανατηφόρων ουσιών που θολώνουν τα μυαλά. Και όπως τονίζει η ανακοίνωση του ΚΚΕ για την Παγκόσμια ημέρα ενάντια στα ναρκωτικά «Το ΚΚΕ θα καλεί πάντα το λαό και τη νεολαία να παλεύουν με καθαρό μυαλό ό,τι ρημάζει τις ζωές τους».

1 σχόλιο:

  1. ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΟΪΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΝΑΖΙΣΤΟΦΑΣΙΣΜΟΥ ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΣΚΑΤΑ!!!

    Για Την Ιστορία: Οι Αριστεροί Ταλιμπανέζοι ΕΙΧΑΝ ΚΑΨΕΙ ΟΛΕΣ ΤΗΣ ΦΥΤΕΙΕΣ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΏΝ! ΟΛΕΣ!!!!!

    Και Έφτασαν οι "Ελευθερωτές" οι "Δημοκράτες" δηλαδή οι ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΟΙ Yankees και Το ΝΑΤΟ.... ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΏΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΓΟΡΑ ΠΉΡΕ ΤΑ ΦΟΡΤΕ ΤΗΣ!!!

    .... ψίτ ψίτ Δώσαν και κάτι κιλά στον Αλέξη και Καρανίκα Μας!!!

    Και Αυτοί Σαν καλοί Χριστιανοί τα μοίρασαν Αδελφικά σε ΟΛΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΠΟΙΚΙΑΣ ΜΑΣ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή