Σάββατο, 23 Ιουνίου 2018

ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ : Σταθερή και συνεπής η θέση του ΚΚΕ 25 χρόνια τώρα


Υλικό από τα Αρχεία του Κόμματος και του «Ριζοσπάστη»

Με αφορμή την προσπάθεια που κάνουν στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσουν στην κριτική του ΚΚΕ για τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, κατηγορώντας το Κόμμα ότι άλλαξε τάχα θέση και διαστρεβλώνοντας τις απόψεις του για το θέμα ότι άλλη είναι η θέση της σημερινής ηγεσίας του Κόμματος και άλλη προηγούμενων, αναζητήσαμε και δημοσιεύουμε από τα Αρχεία του ΚΚΕ και του «Ριζοσπάστη» ορισμένες χαρακτηριστικές τοποθετήσεις.
Στις 5 Μάη 1998, ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ, Χαρίλαος Φλωράκης, επισκέφτηκε τα Σκόπια, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, και συναντήθηκε μεταξύ άλλων με τον τότε Πρόεδρο της χώρας, Κίρο Γκλιγκόροφ. Στο Αρχείο του Κόμματος υπάρχει ο διάλογος ανάμεσα στους δύο.

Συζητώντας για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, όπως διαμορφώθηκαν από το 1991 και έπειτα, με σταθμό την ενδιάμεση συμφωνία του 1995, ο Χ. Φλωράκης λέει χαρακτηριστικά: «Σήμερα σκοπός της επίσκεψής μου είναι να υπογραμμίσω τη βούληση του ΚΚΕ να συμβάλει στο μέτρο του δυνατού στην οικοδόμηση καλών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Το ΚΚΕ είναι το μόνο από τα ελληνικά κόμματα για το οποίο το θέμα της ονομασίας δεν είναι το πιο σημαντικό. Το κύριο για μας είναι η αμοιβαία διακήρυξη αποδοχής των συνόρων, η στήριξη της εδαφικής ακεραιότητας, της εθνικής ανεξαρτησίας και η ανάπτυξη πολιτιστικών και εμπορικών σχέσεων.

Αν όμως εσείς θέλετε να λέγεστε "Μακεδονία", εμείς πώς θα ονομάσουμε τη δική μας Μακεδονία; Στην Ελλάδα είναι το 50,5% και εδώ το 39,5%. Υπάρχουν άνθρωποι που εκμεταλλεύονται την κατάσταση σε βάρος των δύο γειτονικών χωρών και δεν αφήνουν να αναπτυχθούν οι διμερείς σχέσεις. Πρέπει να βρεθεί μία λύση, ας πούμε "Σλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας", όπως λέμε Ελληνική Δημοκρατία. Το κόμμα μας είναι το μόνο που δεν έχει συμμετάσχει σε όλες αυτές τις διαδηλώσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια (...)».


Στη συνέχεια της συζήτησης, ο Χ. Φλωράκης βάζει τη γεωπολιτική διάσταση των εξελίξεων στα Βαλκάνια και στη γύρω περιοχή, τους κινδύνους που προκύπτουν για τους λαούς από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ. 
Αναφέρει συγκεκριμένα στον Κ. Γκλιγκόροφ ότι «οι Αμερικανοί θέλουν να ελέγχουν το πετρέλαιο στο Αιγαίο και το δρόμο προς τη Δύση. Ποτέ δεν ήταν τόσο αναγκαία όσο σήμερα η ανάπτυξη φιλικών σχέσεων μεταξύ των βαλκανικών χωρών».

****
 
Τις θέσεις αυτές του Κόμματος είχε διατυπώσει και η Αλέκα Παπαρήγα, τότε ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που έγινε στις 13 Απρίλη 1992 (είχε προηγηθεί άλλη μία), αρνούμενη να υπογράψει το κοινό ανακοινωθέν της Προεδρίας της Δημοκρατίας, το οποίο συνυπέγραψαν όλα τα άλλα κόμματα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Συνασπισμός).
 
Αμέσως μετά τη σύσκεψη, η Αλέκα Παπαρήγα είχε δηλώσει: «Διαπιστώσαμε για άλλη μια φορά ότι η πολιτική που ακολουθείται - η πολιτική την οποία υποστήριξαν, απ' ό,τι κατάλαβα και τα άλλα κόμματα στην ουσία της - δε διασφαλίζει την ασφάλεια της Ελλάδας και της ίδιας της ελληνικής Μακεδονίας. Δε διασφαλίζει ακόμα την ειρήνευση στα Βαλκάνια από την οποία εξαρτάται η θέση της Ελλάδας και οι σχέσεις της όχι μόνο με τα Σκόπια αλλά και με όλες τις γειτονικές χώρες (...)

Γι' αυτό δε συμφωνούμε που περιορίζεται το όλο πρόβλημα στη συζήτηση γύρω από το όνομα. Είτε απαλειφθεί το όνομα είτε δεν απαλειφθεί είτε υπάρξει παραλλαγή του, τα προβλήματα για την Ελλάδα αλλά και για τους λαούς των Βαλκανίων θα υπάρχουν, θα γίνονται όλο και πιο έντονα, εφόσον συνεχίζεται επέμβαση ξένων δυνάμεων στα Βαλκάνια, ηγετικών χωρών της ΕΟΚ και των ΗΠΑ. Εφόσον συνεχιστεί η πολιτική του "διαίρει και βασίλευε".
  Εφόσον χρησιμοποιούνται υπαρκτές αλλά και ανύπαρκτες μειονότητες ως μέσο επεμβάσεων και υποκίνησης εμφυλίου πολέμου, μέσω του οποίου δίνεται η δυνατότητα για τις μεγάλες δυνάμεις να κατακερματίζουν τα Βαλκάνια. Αυτή είναι η βασική αφετηριακή διαφωνία την οποία θέλαμε να την υπογραμμίσουμε για άλλη μια φορά και στη σημερινή σύσκεψη αλλά και δημόσια στον ελληνικό λαό».

Το Φλεβάρη του 2008, η Αλ. Παπαρήγα, συνοδευόμενη από τον Δ. Κουτσούμπα, μέλος τότε του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, συναντιέται με την Ντ. Μπακογιάννη, ΥΠΕΞ της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία την ενημέρωσε για το θέμα της ΠΓΔΜ. Εκεί η τότε ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Για άλλη μια φορά είπαμε στην κα Μπακογιάννη ότι παραμένουμε σταθεροί στη θέση που είχαμε διατυπώσει το 1992 για τις προϋποθέσεις που θα πρέπει να εκπληροί το όνομα της γειτονικής χώρας (...) Σήμερα μας απειλεί ενδεχομένως καινούρια φωτιά με τη δημιουργία αμερικανικών προτεκτοράτων στα Βαλκάνια. Ενα απ' αυτά είναι και το Κοσσυφοπέδιο που ανεξαρτητοποιείται, αλλά και η ΠΓΔΜ. Κι αυτό που μας ανησυχεί, πάνω απ' όλα κι ανεξάρτητα από το ποιο θα είναι το όνομα, είναι το γεγονός ότι οι λαοί των Βαλκανίων έχουν γίνει κλοτσοσκούφι στη διαπάλη, που γίνεται στην περιοχή, ηγετικών μεγάλων δυνάμεων, της ΕΕ, των ΗΠΑ και της Ρωσίας που μπήκε πρόσφατα με το ενεργειακό. Και σ' αυτό το κλοτσοσκούφι είναι μπλεγμένη και η Ελλάδα, η οποία λόγω των δεσμεύσεών της έχει και τα λιγότερα εργαλεία για να αντιμετωπίσει τα όποια περίπλοκα προβλήματα υπάρχουν».

Την επόμενη μέρα (21/02/2008) ο «Ριζοσπάστης» κυκλοφορεί με τίτλο: «Απειλητικές για τους λαούς οι εξελίξεις στα Βαλκάνια. ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΦΩΤΙΑ με τη δημιουργία προτεκτοράτων από τους ιμπεριαλιστές». Στο κύριο θέμα διαβάζουμε: «Οσο για την ονομασία της ΠΓΔΜ, εάν και εφόσον περιέχει τον όρο Μακεδονία πρέπει να είναι απαρέγκλιτα ονομασία γεωγραφικού προσδιορισμού. Διότι αν δε θεωρηθεί γεωγραφικός, από κει και πέρα μπορεί να εγείρεται ζήτημα αλλαγής συνόρων, μακεδονικής εθνότητας, μειονότητας στην Ελλάδα».

***
 
Το 2006, σε δήλωσή του ο Δ. Κουτσούμπας, μέλος τότε του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, για το ζήτημα της ονομασίας του αεροδρομίου των Σκοπίων, έλεγε: «Το παιχνίδι με την Ιστορία για την εξυπηρέτηση σύγχρονων πολιτικών σχεδίων έχει αποκτήσει πλέον γενικευμένο και επικίνδυνο χαρακτήρα. Η λύση για τους λαούς της Ελλάδας, της ΠΓΔΜ, όλης της περιοχής βρίσκεται μόνο στη φιλία, στη συνεργασία και την αλληλεγγύη, βρίσκεται μακριά από την ιμπεριαλιστική πολιτική του "διαίρει και βασίλευε", βρίσκεται μακριά και έξω από τις ευρωατλαντικές δομές».
 
Το ΚΚΕ είχε εκφράσει τις ανησυχίες του για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και την παρέμβαση ΝΑΤΟ - ΕΕ από πολύ νωρίς. Σε άρθρο στον «Ριζοσπάστη» στις 22 Σεπτέμβρη 1991, που υπέγραφε ο Δ. Κουτσούμπας, μέλος τότε της ΚΕ του Κόμματος, με τίτλο «ΚΚΕ: Στάση ευθύνης για τα εθνικά θέματα», αναφέρεται: «Το ΚΚΕ θεωρεί ότι πρέπει να αποκλειστεί στα Βαλκάνια κάθε επέμβαση από ξένη μη βαλκανική χώρα. Κι αυτό για τον εμφανή λόγο ότι τα Βαλκάνια αποτελούν πεδίο ανταγωνισμού βασικά της Γερμανίας και των ΗΠΑ. Οι χώρες αυτές υποθάλπουν και ενθαρρύνουν αποσχιστικές τάσεις (...) Δεν πρέπει να επιτρέψουμε οποιαδήποτε αμφισβήτηση συνόρων ιδιαίτερα μετά τις εξελίξεις στη γειτονική Γιουγκοσλαβία. Η θέση του ΚΚΕ είναι δεδομένη ότι δεν υπάρχει "μακεδονικό ζήτημα"».

Δηλαδή σε όλους τους τόνους, με όλους τους τρόπους, σε όλη αυτή την 25ετία, με ανακοινώσεις, αποφάσεις, δηλώσεις, ομιλίες στελεχών του, από το ΚΚΕ διατυμπανιζόταν η ίδια θέση, όπως την διατύπωσε και ο ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δ. Κουτσούμπας, στη Βουλή την προηγούμενη βδομάδα: «(...) όποια συμφωνία, μακριά από ΝΑΤΟ και ΕΕ και το "διαίρει και βασίλευε" των ιμπεριαλιστών. Σύνθετη ονομασία, με αυστηρά γεωγραφικό προσδιορισμό, έναντι όλων, εξάλειψη όλων των αλυτρωτισμών από το Σύνταγμα της γειτονικής χώρας, όχι αποδοχή ανιστόρητων εννοιών περί μακεδονικού έθνους ή γλώσσας κ.λπ. Κι όλα αυτά βέβαια ενιαία ως πακέτο».

Ας αφήσουν, λοιπόν, τα σάπια και την προσπάθεια να καλύψουν πίσω από αισχρά ψέματα τις ευθύνες τους για την υλοποίηση των σχεδίων ΝΑΤΟποίησης όλων των Βαλκανίων.

Ριζοσπάστης  Σάββατο 23 Ιούνη 2018 - Κυριακή 24 Ιούνη 2018

2 σχόλια:

 1. Και Το Παραμύθι Συνεχίζεται χωρίς να μας εκπλήσσει!

  ΔΙΟΤΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ:

  Πολιτική Εστί Πολιτική Επιστημονική Ολοκληρωμένη Σκέψη! Που την Έχουν Σήμερα/Ανέκαθεν στην Χώρα μας τα Πολιτικά Κόμματα ή Κινήματα;;; ΠΟΥΘΕΝΑ!

  Από που να αρχίσουμε και τί αναλύσουμε;;; Μόνο Επιγραμματικά:

  α) Είναι ΜΕΓΑ ΛΑΘΟΣ και Αντιεπιστημονικός ο Ποσοστιαίως Γεωγραφικός Προσδιορισμός της Γεωγραφικής ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ που δηλώνουν ΟΛΟΙ (και το ΚΚΕ) σήμερα/Ανέκαθεν! Επειδή Το Κράτος Έχει Συνέχεια (και για το ΚΚΕ) χρησιμοποιούν ΟΛΟΙ το Γεωγραφικό Ψέμα που Επέβαλαν το Πατριαρχείο Κων/Πόλεως-Φανάρι μαζί με την δύναμη Των Οπλων του Οθωμανού Σουλτάνου για να έχουν ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΠΡΟΣΥΛΙΤΙΖΟΥΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ για να πληρώνουν οι "Απιστοι" μη μουσουλμάνοι ΦΟΡΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΣΟΥΛΤΑΝΟΥΣ!!

  β) Είναι μεγάλο το Κεφάλαιο που μετά που όρισαν στην Γιουγκοσλαβία/Τίτο την Επαρχία "Μακεδονία" οι Ντόπιοι Ταγματαλήτες/Προδότες/Εθνικόφρονες/Λακεδοραγιάδες με Εντολές Των Φονιάδων Των Λαών ΤΩΝ Αγγλοαμερικανών Αναγνώρισαν την Επαρχία του Τίτο ενώ στην Χώρα μας κάναν Τον Εμφύλιο/Εξορίες/Εκτελέσεις μέχρι και μέσα στην Δεκαετία του 50 κυνηγώντας τους Έλληνες Πατριώτες όπως και στην Κύπρο οι "Φίλοι" Τα Σκυλιά! Αυτό το Ανθελληνικό Νήμα της Αριάνθης συνεχίζεται με της Αμερικάνικη Χούντα Του 67 που και Αυτά τα κοπρόσκυλα Αναγνώρισαν της Επαρχία του Τίτου μέχρι Σήμερα!

  γ) Το ότι Στα Βαλκάνια είναι οι Φονιάδες ΤΩΝ Λαών και ετοιμάζουν Πόλεμο δεν Είναι ... Νέα Επιστημονική Ανακάλυψη! Το ΌΤΙ ΕΜΕΙΣ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΝ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥΣ θα έπρεπε ΜΕ Επιστημονικότητα και όχι Επιστημονικοφάνεια των Λακεδοραγιάδων να ΠΟΥΝ ΌΧΙ (ΟΠΩΣ ΤΟ 40) ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ/ΛΕΞΗ/ΟΡΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ στην Επαρχία Του Τίτου!

  δ) Ποιός ΟΡΙΣΕ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ;; Ο Τίτο;; και πως;; ΕΔΩ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΟΒΑΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ!!
  (Θυμίζουμε ότι ο Στάλιν το είχε πει ξεκάθαρα ότι ο Τίτο Πρέπει να "Φύγει" διότι...)

  ε) Το Κράτος Τους Έχει Συνέχεια Το Δικό Μας Δεν θα Είναι η Συνέχεια Αυτών! (Κάπως έτσι το είπε και ο Λένιν!!! Αλλά το ΚΚΕ τα ξέρει καλύτερα από εμάς γιαυτό και τα διαστρβλώνει (;;;) όπως Η ΜΚΟ-ΣΥΡΙΖΑ/ΠΡΑΤΤΩ!!!

  Και για το ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΦΙΛΟ ΚΚΕ (Της ... Χριστιανικής Φιλίας και ιδανικής Πολιτείας) Χθές στον Ποδοσφαιρικό Παγκόσμιο Κύπελλο Σερβίας-Ελβετίας είχαμε: 1ον. Γερμανό Διαίτητη που έριξε την Σερβική Ομάδα 2ον. Οι Γερμανοί το λένε ακόμα ...Königsberg και όχι Kaliningrad 3ον. Οι "Ελβετοί" ποδοσφαιριστές δηλαδή Σκοπιανοί/Κοσοβάριοι/Αλβανοί όταν βάζανε Γκόλ κάναν τον ΑΕΤΟ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ!!! Ο Γερμανός διαιτητής ούτε κίτρινο τους έδωσε ΔΙΟΤΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ (ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ) ΠΟΛΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΝΟΜΙΕΣ!!! .... και να φανταστείται οι παίχτες αυτοί δεν είναι του ... μεροκάματου!!!!

  Τελειώνοντας: Και όταν ο ΑΡΗΣ άκουγε για Σλαβομακεδονία ανέβαινε πάνω και Τους ΠΕΡΝΟΥΣΕ από Μαχαίρι!!! Γιαυτό ο Τίτο Του "Εκλεισε" τα Σύνορα σε Συμφωνία με τους Άγγλους και τους Δικούς Μας Λακεδοραγιάδες!!!


  ΑΥΤΑ ΈΧΕΙ Η ΑΠΟΙΚΙΑ ΜΑΣ... ΤΟΝ ΛΑΚΕΔΟΡΑΓΙΑΔΙΣΜΟ ΏΣ ΣΗΜΕΡΑ σύν 99 years Memorandum ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ!!! ΖΗΤΩ ΤΟ ΨΕΜΑ!!! ... Φίλοι Του ΚΚΕ!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Διαβάστε το γράφει η Ελβετική Morgenpost για τον Αγώνα Σερβία-Ελβετία για τον ΑΕΤΟ ΤΗΣ "Μεγάλης Αλβανίας" που έκαναν οι Κοσοβοαλβανοί "Ελβετοί" ποδοσφαοριστες!!! Μεταξύ των άλλων γράφουν ότι "... είναι σαν να κάνει ποδοσφαιρικό αγώνα η Εθνική Γερμανίας μέσα στο Ισραήλ και να χαιρετά με τον Ναζιστικό Χαιρετισμό όταν βάζουν Γκόλ!!!"

  ΔΙΑΒΑΣΤΑΙ ΚΎΡΙΟΙ ΚΟΤΖΙΑΔΕΣ ΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΚΉ "Morgenpost"!!!

  ... στο Διάολο...

  ΑπάντησηΔιαγραφή