Τετάρτη 29 Απριλίου 2020

Φορτώνει τις ευθύνες της και τα βάρη της κρίσης στο λαό


Eurokinissi
Το σχέδιο σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων λόγω κορονοϊού, από την ερχόμενη Δευτέρα 4 Μάη, ανακοίνωσαν χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης και υφυπουργοί της κυβέρνησης.
 
 Μιλώντας σε όλους τους τόνους για τα περί «ατομικής ευθύνης» και υπευθυνότητας, με φράσεις όπως ότι «όσο χαλαρώνουν οι περιορισμοί, τόσο θα αυξάνεται ο ρόλος της προσωπικής ευθύνης», ο πρωθυπουργός έδωσε το «στίγμα» ότι, όπως και στη φάση της όξυνσης της πανδημίας, έτσι και στη συνέχεια, δεν πρόκειται να πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την πραγματική θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας και την προστασία των εργαζομένων.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι «η έξοδος από την καραντίνα θα γίνεται βήμα βήμα» και «κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια πιθανή αναζωπύρωση της απειλής», άρα το σχέδιο «θα υπόκειται σε αναθεωρήσεις, ανάλογα με τις εξελίξεις των πραγμάτων και τις οδηγίες των ειδικών». Δεν έχασε δε την ευκαιρία να παρουσιάσει την πειθαρχία και την αποφασιστικότητα των εργαζομένων και του λαού να προστατέψουν την υγεία και τη ζωή τους ως τάχα «εμπιστοσύνη» στην κυβέρνηση, ισχυριζόμενος πως «στο πεδίο της πολιτικής αμβλύνθηκαν οι επιφυλάξεις και η παλιά καχυποψία».


Ολα αυτά με το βλέμμα στην «επόμενη μέρα» που είναι εδώ, και στην προσπάθεια ο λαός να αποδεχτεί να πληρώσει και τη νέα κρίση, με τον πρωθυπουργό όχι μόνο να αποφεύγει κάθε αναφορά στην κατάργηση των υποτιθέμενων «έκτακτων» αντεργατικών μέτρων που έσπευσε να νομοθετήσει η κυβέρνηση, αλλά να «προϊδεάζει» στο όνομα του «κοινού καλού» για νέα βάρη στο λαό λέγοντας ότι «καθώς η πανδημία χτύπησε όλους, όλοι θα πρέπει να σηκώσουν και τα βάρη των συνεπειών της. Με τρόπο όμως δίκαιο και με συμμάχους την αλήθεια και τον ρεαλισμό».

Παράταση σε «έκτακτα» μέτρα των ΠΝΠ
 
Πάντως, τις πραγματικές προθέσεις για την «επόμενη μέρα», που είναι ήδη εδώ για τους εργαζόμενους και το λαό, τις έδειξε η κυβέρνηση με την παράταση που έδωσε στην ισχύ δύο «εμβληματικών» μέτρων στήριξης της εργοδοσίας, επιβεβαιώνοντας ότι τα «έκτακτα» μέτρα ήρθαν για να μείνουν.

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση (που υπογράφτηκε στις 23 Απρίλη), παρατάθηκε μέχρι και τις 31 Μάη η αναστολή της υποχρέωσης που είχαν οι εργοδότες να καταχωρούν στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ τα δεδομένα για την οργάνωση του χρόνου εργασίας στις επιχειρήσεις τους, ενώ μέχρι τέλος Μάη παρατάθηκε και η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να επιβάλλουν μονομερώς την τηλεργασία.

Σημειώνεται ότι με το πρώτο μέτρο η κυβέρνηση διευκόλυνε παραπέρα τους εργοδότες να κάνουν ακόμα πιο «λάστιχο» το χρόνο εργασίας, αναστέλλοντας την υποχρέωσή τους να καταχωρούν καθημερινά «κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων, καθώς και την υπερεργασία και τη νόμιμη, κατά την ισχύουσα νομοθεσία, υπερωριακή απασχόληση». Ετσι, η καταχώρηση θα «μαγειρεύεται» πλέον εκ των υστέρων, μια φορά το μήνα...

Το δεύτερο μέτρο έδωσε στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να επιβάλλουν μονομερώς την τηλεργασία, μια μορφή «ευελιξίας» που μόνο «έκτακτη» δεν είναι, όπως παρουσιάζεται, αλλά σχεδιάζεται εδώ και χρόνια, καθώς εξαφανίζει τα όρια ανάμεσα στον εργάσιμο και μη εργάσιμο χρόνο, καθιστά τους εργαζόμενους «εύκαιρους» για την εργοδοσία κάθε ώρα και κάθε μέρα, μειώνοντας ταυτόχρονα μια σειρά από λειτουργικά της έξοδα.

Στον αντίποδα των παραπάνω, η κυβέρνηση παρατείνει μεν την «άδεια ειδικού σκοπού» για τη φροντίδα των παιδιών, αλλά μόνο μέχρι τις 10 Μάη και ενώ δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα τι θα γίνει με τη λειτουργία ειδικά των Δημοτικών σχολείων.

Συνεχίζει ακάθεκτα το αντιλαϊκό νομοθετικό έργο
 
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση συνεχίζει κανονικά το αντιλαϊκό νομοθετικό της έργο, καθώς στο υπουργικό συμβούλιο που συνεδριάζει σήμερα, θα συζητηθεί ένα «μπαράζ» νομοσχεδίων. Μεταξύ αυτών, του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το νέο χωροταξικό, του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τον Κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνησης, του υπουργείου Δικαιοσύνης για ενσωμάτωση Οδηγιών της ΕΕ και «επιτάχυνση στην απονομή δικαιοσύνης».

Μετά απ' αυτά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, επανήλθε χτες - μιλώντας στην ΕΡΤ - στην κυβερνητική απόφαση να μεταφέρει το γιορτασμό της Πρωτομαγιάς, λέγοντας πως «αυτό που σήμερα εξυπηρετεί και τον κόσμο της εργασίας και το ίδιο το εργατικό κίνημα είναι να δείξουμε σεβασμό σε όλους όσοι αγωνιούν για τις δουλειές τους (...) Πρέπει να μην καθυστερήσουμε την έξοδο από τα περιοριστικά μέτρα».

Το «επιχείρημα» αυτό δεν αντέχει βέβαια σε καμιά κριτική, υπό το φως και των χτεσινών ανακοινώσεων της κυβέρνησης για άρση των μέτρων από την ερχόμενη Δευτέρα, και βέβαια του... «σεβασμού» που έδειξε η κυβέρνηση στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, σπεύδοντας να βάλει πλάτη στις πάνω από 100.000 απολύσεις στις οποίες προχώρησε η μεγαλοεργοδοσία και νομοθετώντας νέα αντεργατικά μέτρα «κατά παραγγελία» του κεφαλαίου.

Οσο για τον κίνδυνο του συνωστισμού, που επικαλείται η κυβέρνηση, αρκεί να δει κανείς τη χτεσινή εικόνα σε ειρηνοδικεία και υποθηκοφυλακεία, που η λειτουργία τους ξεκίνησε για να στηρίξει την «επανεκκίνηση» της οικονομίας.

Οι ουρές και ο συνωστισμός οδήγησαν τους δικηγόρους στα Ειρηνοδικεία Αμαρουσίου, Αχαρνών, Ελευσίνας, Καλλιθέας, Κορωπίου, Ιλίου, Λαυρίου, Νέας Ιωνίας, Μεγάρων, Μαραθώνα, Περιστερίου και Χαλανδρίου να αποφασίσουν αποχή από τα καθήκοντά τους, με βασικό αίτημα να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.

Ριζοσπάστης   Τετάρτη 29 Απρίλη 2020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου