Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021

«Μαγνήτης κινδύνων» η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη

 

ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ

Συνέντευξη Τύπου μπροστά στην εκδήλωση του Σαββάτου

 

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν χτες το απόγευμα στην Αλεξανδρούπολη οι εκπρόσωποι των φορέων που συγκροτούν την Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία και τη βάση στην Αλεξανδρούπολη, ενόψει της εκδήλωσης που διοργανώνεται με θέμα την ενίσχυση και την οργάνωση του αγώνα ενάντια στην εγκατάσταση και παρουσία των ΑμερικανοΝΑΤΟικών στην Αλεξανδρούπολη και τις άλλες περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, μπροστά και στη νέα «απόβαση» των μακελάρηδων που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 27 Νοέμβρη, στις 6 μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης.

Στη συνέντευξη Τύπου μίλησαν η Ματούλα Γκιδίκα, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Αλεξανδρούπολης, και ο Δημήτρης Γιαννούδης, πρόεδρος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Αλεξανδρούπολης - Φερών - Σουφλίου «Η Ενότητα».

Οπως τόνισε μεταξύ άλλων η Μ. Γκιδίκα, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αλλά και συνολικά η πόλη μετατρέπεται επ' αόριστον σε ορμητήριο των ΑμερικανοΝΑΤΟικών μετά και τη νέα Συμφωνία ΗΠΑ - Ελλάδας για τις βάσεις που υπογράφηκε τον Οκτώβρη.

«Αυτό που νοιάζει το ΝΑΤΟ και τους Αμερικανούς», σημείωσε, «είναι να εξασφαλίσουν έναν ακόμα δρόμο για να μεταφέρουν στρατεύματα στα σύνορα με τη Ρωσία και τη Μαύρη Θάλασσα. Παράλληλα, τους ενδιαφέρει να διατηρήσουν την Τουρκία στο ΝΑΤΟικό στρατόπεδο. Αυτός ο σχεδιασμός είναι που μετατρέπει την περιοχή μας σε ορμητήριο φονιάδων, από τη μια, αλλά και στόχο αντιποίνων από τους αντιπάλους τους, εκθέτει τον λαό και τα κυριαρχικά δικαιώματα σε μεγάλες περιπέτειες και κινδύνους».

Κάλεσε τον λαό να μην εμπιστευτεί αυτούς που του λένε ότι η μεγαλύτερη εμπλοκή της περιοχής στα σχέδια των ΑμερικανοΝΑΤΟικών και η παρουσία στρατιωτικής βάσης των Αμερικανών «θα προσφέρουν ασφάλεια και προστασία», αναφέροντας ενδεικτικά τη χαρακτηριστική δήλωση του Ρώσου πρέσβη, Αντρέι Μάσλοφ, για την Αλεξανδρούπολη, πως «το πλησίασμα των στρατιωτικών υποδομών του ΝΑΤΟ προς τη Ρωσία θα προκαλέσει τα απαραίτητα ρωσικά στρατιωτικά αντίμετρα». Σημείωσε στη συνέχεια: «Είναι οι δεύτερες δηλώσεις μετά τον Ιρανό πρέσβη που στοχοποιούν τη χώρα μας και πρώτη φορά συγκεκριμένα την Αλεξανδρούπολη». Παράλληλα, αναφέρθηκε στις αντίστοιχες δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη, από τη Θεσσαλονίκη, πως τα αμερικανικά σχέδια στην Αλεξανδρούπολη δεν αποτελούν απειλή για την Τουρκία αλλά υπηρετούν τους επιθετικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, οι οποίοι «δίνουν αέρα στα πανιά» της επιθετικότητας της τουρκικής αστικής τάξης.

Η Μ. Γκιδίκα απηύθυνε κάλεσμα σε όλα τα σωματεία, τους φορείς, τους συλλόγους, κάθε άνθρωπο που ανησυχεί ότι «πίσω από τα παραμύθια της ασφάλειας και της ανάπτυξης κρύβονται επικίνδυνοι σχεδιασμοί, που θα ματώσουν τον λαό για τα κέρδη», να εκφράσουν την αντίθεσή τους και να συμμετάσχουν στην εκδήλωση του Σαββάτου.

Τα ιδιωτικοποιημένα λιμάνια και οι βάσεις δεν έφεραν μεγαλύτερα μεροκάματα

Από την πλευρά του, ο Δ. Γιαννούδης τόνισε μεταξύ άλλων πως οι εργαζόμενοι πρέπει να αποφασίσουν αν το λιμάνι θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται ως πολεμική βάση, αν θα περάσει σε επιχειρηματικούς ομίλους ή αν θα αγωνιστούν για να συμβάλει στην κάλυψη των αναγκών του λαού μας και των άλλων λαών.

Αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται από πλευράς κυβέρνησης, εκπροσώπων της Τοπικής Διοίκησης, μεγαλοεπιχειρηματιών, του Εμπορικού Επιμελητηρίου, διευθυντικών στελεχών του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης, να πείσουν ότι όλα αυτά γίνονται για το καλό του λαού, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά: «Μας πουλάνε τη γνωστή προπαγάνδα "καλώς ήρθε το δολάριο". Μας λένε ότι θα έχουμε ανάπτυξη στην πόλη μας, ότι δεν θα έχουμε ανεργία».

Υποστηρίζοντας πως η προπαγάνδα αυτή γίνεται και για λογαριασμό επιχειρηματικών συμφερόντων που θα επενδύσουν στο λιμάνι για να βγάλουν μεγάλα κέρδη, ανέφερε ότι πέρα από τους σοβαρούς κινδύνους που προκαλούνται, οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να δουλεύουν με χαμηλούς μισθούς, με εντατικοποίηση και χωρίς μέτρα ασφαλείας.

«Ας δούμε πρόσφατα και απτά παραδείγματα. Τι έγινε, για παράδειγμα, με τους εργαζόμενους εκεί που έχουν ιδιωτικοποιηθεί τα λιμάνια και ήρθαν επενδυτές ή εκεί που έχουν μετατραπεί σε στρατιωτικές - πολεμικές βάσεις;», σημείωσε και πρόσθεσε πως πολυδιαφημισμένο παράδειγμα είναι το λιμάνι του Πειραιά και η COSCO, όπου παρά την προπαγάνδα των κυβερνήσεων για τη μεγάλη ανάπτυξη που θα έφερνε, τελικά έφερε «μισθούς από ψίχουλα, δουλειά του σκοτωμού και νεκρούς εργάτες. Πρόσφατα μάλιστα είχαμε νεκρό συνάδελφο».

Και συνέχισε: «Οσοι Αμερικανοί ή οποιασδήποτε άλλης εθνικότητας και να έρθουν στο λιμάνι, είτε επενδυτές με κοστούμια είτε μισθοφόροι πολεμιστές, το 10ωρο δεν θα γίνει 8ωρο, οι μισθοί δεν θα ανέβουν, η ανεργία δεν θα μειωθεί ούτε και τα εργατικά ατυχήματα.

Γιατί αυτού του είδους η ανάπτυξη έχει ως προαπαιτούμενο την ολοένα και μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων, τα κέρδη που υπόσχονται βγαίνουν με καύσιμη ύλη τα δικαιώματα των εργαζομένων».

Μεγαλώνει η ανταπόκριση στο κάλεσμα

Το κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία και τη βάση στην Αλεξανδρούπολη έχουν προσυπογράψει συνδικαλιστές, καλλιτέχνες κ.ά. από την περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ενώ τα σωματεία και οι φορείς συνεχίζουν αυτές τις μέρες το μαζικό άνοιγμα σε Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη, Κομοτηνή, Καβάλα και Θεσσαλονίκη, με στόχο να φτάσει το κάλεσμα σε κάθε χώρο δουλειάς. Με δηλώσεις τους προσυπέγραψαν το κάλεσμα ο Γιάννης Κανάκης, μουσικός, ο Γιάννης Εριφυλλίδης, δικηγόρος, και ο Αγγελος Κασαστογιάννης, εργαζόμενος στην Πανεπιστημιούπολη Καβάλας και αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΔΙΠΑΕ, ο οποίος σε δήλωσή του αναφέρει: «"Εξω οι βάσεις του θανάτου". Επίκαιρο όσο ποτέ. Η Ιστορία έχει δείξει πως όπου ενεπλάκησαν αμερικανοΝΑΤΟικές δυνάμεις μόνο ασφάλεια δεν ήρθε για τον λαό. Το επιβεβαιώνουν οι λαοί της Κύπρου, της Γιουγκοσλαβίας, του Αφγανιστάν, της Συρίας και ο κατάλογος συνεχίζεται. Μην περιμένουμε τη σειρά μας. Είναι ανάγκη ο λαός της περιοχής να ανταποκριθεί στο κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία και τη βάση στην Αλεξανδρούπολη. Η αμερικανική δύναμη, με πάνω από 120 ελικόπτερα και 1.000 στρατιωτικά οχήματα, μόνο σαν μαγνήτης θανάτου λειτουργεί για τον λαό της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης. Οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα μεταξύ τους. Ολοι και όλες το Σάββατο 27 Νοέμβρη στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης».

Δρομολόγηση πούλμαν για την εκδήλωση

Με λεωφορεία θα αναχωρήσουν από τη Θεσσαλονίκη, στη 1 το μεσημέρι του Σαββάτου, από το Αγαλμα Βενιζέλου, τα μέλη και οι φίλοι των Επιτροπών Ειρήνης Θεσσαλονίκης, μετά από κάλεσμα της ΕΔΥΕΘ.

Οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 6987.235.644 και 6979.798.500.

Λεωφορεία έχουν επίσης δρομολογηθεί από την Καβάλα, από τον Δημοτικό Κήπο, στις 3 μ.μ., και την Κομοτηνή, από το δημαρχείο στις 4.30 μ.μ.

902gr

1 σχόλιο:

  1. Όταν έρθει η "ΩΡΑ Η ΕΥΛΟΓΙΜΕΝΗ" (Ή ΓΉ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΟΚΚΙΝΗ ΑΠΟ ΚΟΥΜΜΟΥΝΙΣΜΟ ή ΚΟΚΚΙΝΗ ΑΠΟ ΑΙΜΑ...βλέπε: ... ΠΛΑΝΗΤΗ...ΑΡΗ!!!!) ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΤΟ "ΕΘΝΙΚΟ ΦΑΓΗΤΟ" ΔΕΝ ΘΑ ΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΤΣΑΤΖΙΚΙ ΚΑΙ ΣΟΥΒΛΑΚΙ ΑΛΛΑ..... ΓΕΜΙΣΤΗ "ΜΑΝΙΤΑΡΟΣΟΥΠΑ".... ΤΟΣΟ "ΓΕΜΙΣΤΗ" ΠΟΥ ΘΑ .... ΨΩΦΙΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΒΑΡΥΣΤΟΜΑΧΙΑΣΜΑ ΤΗΣ .... ΜΑΝΙΤΑΡΟΣΟΥΠΑΣ!!!!

    ΕΞΩ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΩΝ ΦΟΝΙΑΔΩΝ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ!!!

    ΈΞΩ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΦΟΝΙΑΔΩΝ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΕΔΩΣΑΝ ΚΑΙ ΤΩΡΑ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή