Δευτέρα 23 Μαΐου 2022

Από το δόκανο της ενισχυμένης εποπτείας προς τη μέγγενη του εξαμήνου

 

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 

 

Ικανοποιημένη για την εφαρμογή των έως τώρα αντιλαϊκών δεσμεύσεων είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που συνιστά στο Eurogroup να στείλει την Ελλάδα από το δόκανο της μεταμνημονιακής ενισχυμένης εποπτείας στη μέγγενη της επιτήρησης του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Συγκεκριμένα με την 14η έκθεση μεταμνημονιακής ενισχυμένης εποπτείας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπιστώνει ότι η Ελλάδα έχει λάβει τις απαραίτητες ενέργειες για την επίτευξη των συμφωνημένων δεσμεύσεων, παρά τις δύσκολες συνθήκες που προκλήθηκαν από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία. Δηλαδή επιβεβαιώνει ότι προτεραιότητα των ασκούμενων πολιτικών είναι η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων ακόμα και σε περίοδο πολύ δύσκολη για τον λαό!

Αναφέρει ότι δεν μπορεί να παρατείνει την ενισχυμένη εποπτεία για την ελληνική οικονομία μετά τη λήξη της στις 20 Αυγούστου 2022 και προσθέτει ότι «εάν δεν παραταθεί η ενισχυμένη εποπτεία», τότε «η παρακολούθηση της οικονομικής, δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής κατάστασης της Ελλάδας θα συνεχιστεί στο πλαίσιο τόσο της μετα-προγραμματικής επιτήρησης και του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου».

Δηλαδή από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη της επιτήρησης της προώθησης αντιλαϊκών μέτρων διότι σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «θα συνεχίσουν επίσης να ακολουθούνται σημαντικές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις στο πλαίσιο της υλοποίησης του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας. Η παρακολούθηση των ειδικών δεσμεύσεων που θα χρησιμεύσουν ως βάση για την τελική δόση των μέτρων για το χρέος θα πραγματοποιηθεί σε μια πρώτη έκθεση εποπτείας μετά το πρόγραμμα που θα εκδοθεί τον Νοέμβριο του 2022». 

Επιπλέον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί πως «η επιτυχής υλοποίηση του μεγαλύτερου μέρους των δεσμεύσεων πολιτικής και η αποτελεσματική εφαρμογή μεταρρυθμίσεων βελτίωσαν την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας και ενίσχυσαν τη χρηματοπιστωτική της σταθερότητα» και ξεκαθαρίζει ότι «οι αρχές παραμένουν προσηλωμένες στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και στην ολοκλήρωση των εκκρεμών στοιχείων», δηλαδή στην υλοποίηση όλων των αντιλαϊκών δεσμεύσεων.

Με την έκθεση αποδεσμεύεται το ποσό των 748 εκατ. ευρώ που είναι επιστροφή των κερδών από ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης.

Διαβεβαίωση Σταϊκούρα για συνέχιση των αντιλαϊκών μέτρων 

«Συνεχίζουμε ακόμα πιο εντατικά τη σκληρή δουλειά», με αυτή τη διαβεβαίωση υποδέχθηκε, με πανηγυρικό τόνο, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας την 14η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας για την Ελλάδα.

Υποστηρίζει σε δήλωσή του ότι πρόκειται για «Έκθεση-ορόσημο» αφού «ανοίγει τον δρόμο για την έξοδο της Ελλάδας από το Καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας» και πως «δρομολογείται, συνεπώς, η επίτευξη ενός μεγάλου εθνικού στόχου, για την οποία η κυβέρνηση εργάζεται επί μακρόν, μεθοδικά και υπεύθυνα».

Εκφράζει την ικανοποίησή του διότι η έκθεση «αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει τις απαραίτητες ενέργειες για να επιτύχει τις συμφωνηθείσες δεσμεύσεις της (...) χαιρετίζοντας μάλιστα την υλοποίηση μιας σειράς από αυτές στους τομείς των δημόσιων οικονομικών, της φορολογίας ακινήτων, των επιδομάτων αναπηρίας, των περιβαλλοντικών επιθεωρήσεων και της δικαιοσύνης».

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου