Σάββατο 11 Ιουνίου 2022

Άρθρο - απάντηση στην "Εφημερίδα των Συντακτών":Το γαρ πολύ της θλίψεως…

 

Σάβ, Ιουν 11, 2022
 
Thumb_Politiki_to_gar_poly_tis_thlipseos

 

Κάποιοι δεν μπορούν ακόμα να χωνέψουν τη νίκη της Πανσπουδαστικής στις φοιτητικές εκλογές και καταφεύγουν σε απίστευτες ανακρίβειες και fake news εναντίον της ΚΝΕ, ειδικά τώρα που τα μέλη της πρωτοστατούν στην πάλη του φοιτητικού κινήματος ενάντια στον νέο νόμο-πλαίσιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση και την πανεπιστημιακή αστυνομία. 

Η εμπάθεια ενάντια στο ΚΚΕ και την ΚΝΕ είναι μάλλον κολλητική και μετά την κυβερνητική ΔΑΠ-ΝΔΦΚ χτύπησε καποιους στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Φαίνεται πως κάποιοι έχουν αναλάβει ειδικές αποστολές … 

 

Έχουμε και λέμε:

  • Δύο μόλις ημέρες μετά τη νίκη της Πανσπουδαστικής στις φοιτητικές εκλογές, υπήρξαν δύο άρθρα στη συγκεκριμένη εφημερίδα με …βαθυστόχαστες αναλύσεις, που θα ζήλευε και η Ν. Κεραμέως, για «νίκη του σταλινισμού», «επαναστατική γυμναστική του ΚΚΕ», «κομματικοποιημένες παρατάξεις που δεν είναι ελεύθερες και ανεξάρτητες» κ.ά.
    Τα ίδια αντιδραστικά και ξινισμένα επιχειρήματα αναπαράγει η κυβέρνηση για να βάλει «στον γύψο» τους φοιτητικούς συλλόγους. 
  • Η συνέχεια ήρθε στο φύλλο της Τετάρτης 7 Ιουνίου, με τη δημοσίευση fake news σχετικά με τη στάση εκλεγμένων με την Πανσπουδαστική Κ.Σ. στον Φοιτητικό Σύλλογο Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ και την ταυτόχρονη απόκρυψη των καταγγελιών της Πανσπουδαστικής για επιθέσεις και απειλές εναντίον φοιτητριών στο συγκεκριμένο ίδρυμα. Ούτε τα υποτυπώδη προσχήματα της δήθεν αντικειμενικής δημοσιογραφίας δεν κράτησαν για να αναζητήσουν τι ισχυρίζεται η κάθε πλευρά… Επιλεκτική ευαισθησία ή συνειδητή διαστρέβλωση; Σε κάθε περίπτωση, τα υπονοούμενα της Εφ.Συν. για τη στάση της ΚΝΕ απέναντι σε ομάδες, που καμία σχέση δεν έχουν με τους φοιτητικούς συλλόγους και αξιοποιούνται για να συκοφαντήσουν τον δίκαιο αγώνα των φοιτητών, δείχνει σκοπιμότητα και όχι άγνοια. Άλλωστε, τις συγκεκριμένες ομάδες και τον ρόλο τους στη διευκόλυνση της κυβερνητικής πολιτικής δεν τις καταγγέλλει μόνο η ΚΝΕ, αλλά και άλλες πολιτικές δυνάμεις και φοιτητικές παρατάξεις.
  • Το ίδιο συκοφαντικό μύθευμα υιοθετεί -ξανά με fake news- σε νέο άρθρο στην Εφ.Συν. ο δημοσιογράφος Τάσος Παππάς, ο οποίος το …τερμάτισε, αφού, ούτε λίγο ούτε πολύ, κατηγορεί την ΚΝΕ ότι ακολουθεί πρακτικές που «ευνοούν τον αντίπαλο» (!!!), δηλαδή την αντιλαϊκή πολιτική, γιατί αρνείται να «ενωθούν οι δυνάμεις και να συγκροτηθεί ένα σαφές αντικυβερνητικό μέτωπο», με στόχο «η κυβερνητική πολιτική να ηττηθεί». Σε αυτές τις δυνάμεις περιλαμβάνει όλα «τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης» και τις φοιτητικές παρατάξεις πλην ΔΑΠ. 

 

Δεν ξέρουμε αν ο κ. Παππάς είναι οπαδός της παλιάς ΠΑΣΟΚικής συνταγής του «όποιος δεν είναι με τις “προοδευτικές δυνάμεις” (δηλαδή το ΠΑΣΟΚ), είναι με τη δεξιά». Θα του θυμίσουμε μόνο ότι όσοι τα έλεγαν αυτά κατέληξαν να συγκυβερνούν με τη ΝΔ ή τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ και να ψηφίζουν τα ίδια μνημόνια.

Δεν ξέρουμε, επίσης, αν για τον ίδιο η υπεράσπιση των φοιτητικών δικαιωμάτων αφορά τα πεπραγμένα μόνο της σημερινής κυβέρνησης ή και των προηγούμενων, ιδιαίτερα της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που συνέχισε την ίδια αντιεκπαιδευτική πολιτική της υποχρηματοδότησης, της γενίκευσης των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, της περικοπής της φοιτητικής μέριμνας, της ίδρυσης εκπαιδευτικών και ερευνητικών προγραμμάτων κατά παραγγελία του ΣΕΒ, της εξίσωσης των πτυχίων των Πανεπιστημίων με αυτά των ιδιωτικών κολεγίων, της κατηγοριοποίησης των πτυχίων και της επέλασης των επιχειρήσεων στα δημόσια Πανεπιστήμια κ.λπ. Θα του θυμίσουμε μόνο ότι τις ίδιες οδηγίες με την κα Κεραμέως υπέγραφε ο ΣΥΡΙΖΑ στα σαλόνια της ΕΕ και του ΟΟΣΑ. Με αυτήν την προίκα η ΝΔ απογειώνει τώρα την ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας των Πανεπιστημίων και την καταστολή των φοιτητικών διεκδικήσεων. 

Δεν ξέρουμε αν στο «αντικυβερνητικό μέτωπο» χωράει και η παράταξη του ΠΑΣΟΚ και του νόμου Διαμαντοπούλου, που περιελάμβανε την κατάργηση του ασύλου, τα ενιαία ψηφοδέλτια στους φοιτητές, τα Συμβούλια Διοίκησης, τα τριετή πτυχία, όσα δηλαδή αντιγράφει ξανά σήμερα η Κεραμέως, αφού το φοιτητικό κίνημα ακύρωσε στην πράξη πολλά από αυτά. 

Αυτό που σίγουρα ξέρουμε είναι ότι γελάνε και τα τσιμέντα στα φοιτητικά αμφιθέατρα με τις αστείες κατηγορίες ότι τα μέλη της ΚΝΕ υπονομεύουν τους αγώνες ή δίνουν χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση. Άλλωστε αυτή η συνεπής επί τρία χρόνια στάση -ακόμη και με κλειστά τα ιδρύματα- την ώρα που άλλοι είχαν κηρύξει «παύση εργασιών» και «θα λογαριάζονταν μετά», ήταν που καταξίωσε τις δυνάμεις της ΚΝΕ, αναδεικνύοντας τους σε πρώτη δύναμη. 

Μόνο τον τελευταίο μήνα, οι δυνάμεις της ΚΝΕ έχουν πρωτοστατήσει στον συντονισμό των Φοιτητικών Συλλόγων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία και τον νέο νόμο-πλαίσιο, στην πραγματοποίηση 3 μαζικών φοιτητικών συλλαλητηρίων, στη διεξαγωγή γενικών συνελεύσεων, στον συμβολικό αποκλεισμό πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, στήνοντας μπλόκο στην πανεπιστημιακή αστυνομία κ.ά. Αλήθεια για αυτές τις πρωτοβουλίες γράφτηκε ή ειπώθηκε κάτι στην Εφ.Συν.; 

Μάλλον ο κ. Παππάς και οι πολιτικές δυνάμεις που επικαλείται και υπερασπίζεται θέλουν ένα φοιτητικό κίνημα-εργαλείο της κυβερνητικής εναλλαγής, χειροκροτητή της μίας ή της άλλης αντιλαϊκής κυβέρνησης, απομονωμένο από τις πραγματικές ανάγκες των φοιτητών και απονεκρωμένο από τις συλλογικές διαδικασίες και διεκδικήσεις.

Οι δυνάμεις της ΚΝΕ παλεύουν για να ενώσουν τους φοιτητές των λαϊκών οικογενειών στον αγώνα για δωρεάν και αναβαθμισμένες σπουδές, για πτυχία που θα προσφέρουν ολόπλευρη μόρφωση και ειδίκευση, για μόνιμη και σταθερή δουλειά κόντρα στην εργασιακή ζούγκλα των πετσοκομμένων μισθών και δικαιωμάτων. Για να αναζωογονηθούν οι φοιτητικοί σύλλογοι και να αποκτήσουν αγωνιστικό προσανατολισμό, να συντονίσουν τη δράση τους μεταξύ τους και μαζί με το εργατικό κίνημα, για να ανατραπεί η ενιαία επίθεση στο παρόν και το μέλλον της νέας γενιάς. Αυτό το αναγνωρίζουν οι ίδιοι οι φοιτητές που ανέδειξαν την Πανσπουδαστική 1η δύναμη. 

Οι παρατάξεις της διάλυσης και του εκφυλισμού αποδεικνύεται στην πράξη ότι δε θέλουν ισχυρό, οργανωμένο φοιτητικό κίνημα, με τους συλλόγους στα χέρια των φοιτητών, γι' αυτό βυσσοδομούν κατά της Πανσπουδαστικής, καταψηφίζουν ακόμα και τις προτάσεις για συμμετοχή σε συσκέψεις συντονισμού των συλλόγων ενάντια στις αντιδραστικές νομοθετικές αλλαγές της κυβέρνησης και μάλιστα με επιχειρήματα σε βάρος των δομών του φοιτητικού κινήματος που αντιγράφει η Κεραμέως και η κυβέρνηση, προκειμένου να επισπεύσει τη διάλυσή του. 

Οι «πρυτάνεις» του αντιΚΚΕδισμού καλά θα κάνουν να μαζευτούν, γιατί εκτίθενται. Οι «μοναδικοί εργοδότες», οι αναγνώστες τους, απαιτούν τουλάχιστον μια στοιχειώδη σοβαρότητα και αντικειμενικότητα. Εκτός αν υπάρχουν και κάποιοι άλλοι εργοδότες με άλλες προτιμήσεις…

 

Θοδωρής Κωτσαντής, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ

 

 Οδηγητής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου