Τετάρτη 6 Ιουλίου 2022

Η μεγάλη εικόνα δεν χωρά στη φωτογραφία...

 

  Πηγή: Eurokinissi

 

Με τον 19χρονο μαθητή από το Ιράν Kourosh Baygi Nourmohammadi, ο οποίος αρίστευσε στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, συναντήθηκε χτες ο πρωθυπουργός, για να αναφερθεί στις «ευκαιρίες» που δίνει η κυβέρνηση στα προσφυγόπουλα.

«Θέλουμε να είμαστε πάντα πάρα πολύ ανοιχτοί σε περιπτώσεις σαν και εσένα για να δώσουμε σε όλα τα παιδιά τα οποία ήρθαν εδώ, σε αυτούς που θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα, να τους δώσουμε τις ευκαιρίες να μπορέσουν να μάθουν τη γλώσσα, να σπουδάσουν εδώ, να ζήσουν εδώ», δήλωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση με τον αξιέπαινο μαθητή.

Υπάρχει όμως και η μεγάλη εικόνα που ζουν τα παιδιά, οι πρόσφυγες μαθητές, που είτε έφτασαν μόνα είτε με τις οικογένειές τους στη χώρα, όσα κατάφεραν, ξεπερνώντας ασύλληπτα εμπόδια, να πατήσουν στέρεο έδαφος. Που ίσως έχουν άλλες επιδόσεις στο σχολείο και που ονειρεύονται μια ζωή μακριά από την κόλαση από την οποία αναγκάστηκαν να φύγουν. Ανάμεσά τους παιδιά με μετατραυματικά σύνδρομα ή αναπηρίες, που η καραντίνα και το κλείσιμο των σχολείων με την τηλεκπαίδευση τα άφησαν χωρίς στήριξη και τεχνολογικά μέσα - χωρίς εκπαίδευση τελικά, που μόλις ενηλικιωθούν κινδυνεύουν με απέλαση.

Και αν οι φωτογραφίες του πρωθυπουργού χωρούν στο κάδρο μόνο ένα προσφυγόπουλο τη φορά, η γνήσια λαϊκή αλληλεγγύη, η αγκαλιά που σφίγγει γύρω από κάθε προσφυγόπουλο, από συμμαθητές τους, από εκπαιδευτικούς, δεν έχει όρια και είναι ο δρόμος για να αλλάξει όλο εκείνο το πλαίσιο που προκαλεί τα προβλήματα και υψώνει εμπόδια, να εξαλειφθούν οι αιτίες που γεννούν την προσφυγιά.

Νίκος Βουρδουμπάς, δάσκαλος, μέλος της Διατμηματικής Επιτροπής για Πρόσφυγες και Μετανάστες και του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου