Τετάρτη 6 Ιουλίου 2022

Επιδότηση για τα κέρδη των ομίλων της Ενέργειας και φτώχεια για τα νοικοκυριά

 

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ

Eurokinissi

Νέες αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος θα δουν και τον Ιούλη τα λαϊκά νοικοκυριά και οι μικρές επιχειρήσεις, στο πλαίσιο της πολιτικής «απελευθέρωσης» της αγοράς Ενέργειας και της «πράσινης μετάβασης», με την κυβέρνηση να προσπαθεί με τις εξαγγελίες της να πείσει ότι ενισχύει το λαϊκό εισόδημα. Στην πραγματικότητα τα πακέτα που ανακοινώνονται αφορούν «ζεστό» χρήμα για τους ενεργειακούς ομίλους, εν είδει «επιδότησης» της τιμής του ρεύματος, η οποία ωστόσο κάθε φορά αδυνατεί να καλύψει το μέγεθος της αύξησης. Το θέμα είναι ότι αυτές οι αυξήσεις είναι απλά η αρχή ενός νέου επικείμενου μπαράζ αυξήσεων και ανατιμήσεων σε βασικά προϊόντα, όπως άλλωστε ομολόγησαν χτες στο συνέδριο του «Economist» παράγοντες της αγοράς και εκπρόσωποι επιχειρηματικών ομίλων.

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, χτες ο υπουργός Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκας ανακοίνωσε νέο πακέτο επιδότησης των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος, που όμως, όπως είπε, θα καλύψει το 84% της συνολικής αύξησης. Το προκλητικό της υπόθεσης είναι ότι ξανά οι όμιλοι θα επιδοτηθούν με το ποσό των 722 εκατ. ευρώ, πλέον των 400 εκατ. που είχαν λάβει με την προηγούμενη παρέμβαση και των 480 εκατ. στο πρώτο πακέτο επιδότησης, ενώ τα νοικοκυριά, μικρές επιχειρήσεις και φτωχοί αγρότες θα δουν ξανά φουσκωμένα τα τιμολόγιά τους.

Οπως είπε ο υπουργός, για τον Ιούλη θα επιδοτηθούν όλες οι κατοικίες, ανεξαρτήτως ορίου κατανάλωσης, με 200 ευρώ/MWh για τους οικιακούς καταναλωτές (ποσό που σύμφωνα με το υπουργείο καλύπτει έως και το 84% της αύξησης) και με 240 ευρώ/MWh για τους δικαιούχους ΚΟΤ. Στα επαγγελματικά τιμολόγια με παροχή ισχύος μέχρι 35 KVa η επιδότηση ανέρχεται σε 192 ευρώ/MWh (το ποσό αυτό θα απορροφήσει έως και το 82% της αύξησης), ενώ στα αγροτικά τιμολόγια η επιδότηση ανέρχεται σε 213 ευρώ/MWh (θα απορροφηθεί έως και το 90% της αύξησης).

Παρά τους εντυπωσιακούς «τίτλους» που μπορεί να προκύψουν από τις υπουργικές ανακοινώσεις και τα αστικά ΜΜΕ, η αλήθεια είναι ότι και τον Ιούλη θα είναι αυξημένες οι τιμές του ρεύματος, ενώ με δεδομένες τις αυξήσεις ήδη από τις αρχές του χρόνου, μιλάμε πλέον για δυσβάσταχτο φορτίο. Και ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί ο τρόπος με τον οποίο θα υπολογίζεται ο νέος μηχανισμός επιδότησης των εταιρειών, μετά την ονομαστική «κατάργηση» της ρήτρας αναπροσαρμογής και την ελεύθερη τιμολόγηση του ρεύματος από τους ομίλους, η οποία θα υλοποιηθεί από τον Αύγουστο.

Το μόνο που έχει να πει επ' αυτού η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι η μηνιαία δημοσίευση των τιμολογίων στις ιστοσελίδες των παρόχων, για την ενημέρωση των καταναλωτών, οι οποίοι θα έχουν την ...ελευθερία επιλογής άλλου παρόχου δίχως χρηματική ποινή, σε περίπτωση που δεν θα ικανοποιούνται από τις τιμές που τους προσφέρει αυτός που ήδη έχουν. Φυσικά, το ψέμα της κυβέρνησης έχει κοντά ποδάρια, καθώς σε λίγες βδομάδες θα αποδειχθεί ότι το σύνολο των παρόχων θα προσφέρουν - σε διάφορες παραλλαγές - τα ίδια ακριβώς ληστρικά τιμολόγια και το ηλεκτρικό ρεύμα θα αποτελεί είδος πολυτελείας. Κι αυτό γιατί μέσα από τον μηχανισμό του Χρηματιστηρίου Ενέργειας οι τιμές καθορίζονται με βάση την Οριακή Τιμή Συστήματος, που αφορά τη μεγαλύτερη χρέωση ενός εκ των παραγωγών, που καθορίζει και το πόσο θα πουλάνε οι υπόλοιποι.

Βεβαίως η κυβέρνηση ούτε που θέλει να ακούει για κατάργηση των ειδικών φόρων, αποχώρηση από το καθεστώς κυρώσεων κατά της Ρωσίας, πλήρη αξιοποίηση του εγχώριου λιγνίτη και κατάργηση του ληστρικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, αντιμετώπιση δηλαδή όλων των παραγόντων που συνδυασμένα έχουν φέρει την κατάσταση στο απροχώρητο για εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά και αυτοαπασχολούμενους.

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου