Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2022

Η «κανονικότητα» της διαφθοράς, της μίζας και των σκανδάλων

 

Σε πλήρη «αρμονία» ευρωβουλευτές και αξιωματούχοι με τις «ομάδες συμφερόντων» που δουλεύουν απευθείας για τα μονοπώλια της ΕΕ

 

Η νέα υπόθεση διαφθοράς στην Ευρωβουλή έφερε ξανά στην επιφάνεια τη σαπίλα στους κόλπους του καπιταλιστικού οικοδομήματος και του πολιτικού του συστήματος. Ηρθε να επιβεβαιώσει ότι η ρεμούλα, τα σκάνδαλα και ο χρηματισμός είναι στο DNA του συστήματος και φύονται στο έδαφος της πολιτικής που υπηρετεί τα μονοπώλια, τα συμφέροντά τους και τους ανταγωνισμούς τους για τα κέρδη.

Οι μίζες, η διαφθορά, οι εξαγορές ψήφων, τα δωράκια, τα λαδώματα και τα σκάνδαλα, για τα οποία κάποιοι κάνουν πως πέφτουν από τα σύννεφα όταν ανοίγει το καπάκι του υπονόμου, είναι «κανονικότητα» και μάλιστα θεσμοθετημένη στον αγγελικά πλασμένο κόσμο της ιμπεριαλιστικής ΕΕ και των οργάνων της.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η δράση των επιχειρηματικών «λόμπι» στην ΕΕ, που οι σχέσεις τους με τις πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου είναι θεσμοθετημένες, μέσω του ...«Μητρώου Διαφάνειας»!

Τα «λόμπι», λοιπόν, που δημιουργούν και συμμετέχουν επιχειρηματικοί όμιλοι, σύμβουλοι - εκπρόσωποι επιχειρηματικών ομίλων, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και πολιτικά πρόσωπα, στήνονται και λειτουργούν με μοναδικό σκοπό την άμεση παρέμβαση για την προώθηση των συμφερόντων τους στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, την οποία μάλιστα διαμορφώνουν κατά 75%!

Αυτό το ...«φυσιολογικό» στοιχείο το δημοσιοποίησε σε άρθρο του το 2014 ο «Guardian», αναφέροντας συγκεκριμένα: «Η "αποτελεσματικότητα" των διαφόρων "λόμπι" είναι τεράστια, καθώς υπολογίζεται πως επηρεάζουν το 75% της νομοθετικής διαδικασίας της ΕΕ».

Αυτό μάλιστα που αποτελεί συνηθισμένη πρακτική είναι: Νομοθετικά κείμενα - Οδηγίες και συγκεκριμένες διατυπώσεις να γράφονται λέξη προς λέξη από τα διάφορα «λόμπι» και στη συνέχεια να υπογράφονται και να κατατίθενται αυτολεξεί ως τροπολογίες στο Ευρωκοινοβούλιο από τους ευρωβουλευτές.

Από τις ...λεπτομέρειες τέτοιων τροπολογιών κρίνονται κέρδη πολλών εκατομμυρίων για τις επιχειρήσεις ή απώλειες για τους ανταγωνιστές τους. Και επιπλέον, από τέτοιες «λεπτομέρειες» κρίνεται η ζωή εκατομμυρίων εργαζομένων σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Από το πόσο θα πληρώσουν την «πράσινη μετάβαση» μέσω των λογαριασμών ρεύματος, ανάλογα με το πόσο κέρδος θέλουν τα ενεργειακά «λόμπι», μέχρι το πόσο ακριβά θα πληρώσουν τα φάρμακα για τη θεραπεία τους, ανάλογα με το πόσο περιθώριο κέρδους έχει αποφασίσει ότι θέλει το «λόμπι» των φαρμακοβιομηχανιών.

Και επειδή τα «λόμπι» δεν είναι ενιαία και οι συγκρούσεις είναι τεράστιες, όποιος προλάβει να «πιάσει» τα καλύτερα «πόστα» σε πολιτικούς και αξιωματούχους, έχει και το προβάδισμα.

Ξαναζεσταίνουν τις «θεσμικές παρεμβάσεις»

Κάθε φορά που προκύπτει ένα «σκάνδαλο» σαν αυτό που ζούμε τώρα, επανέρχεται στο προσκήνιο η συζήτηση για την «ανάγκη θεσμικών αλλαγών». Αυτό αναφέρεται και στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου της περασμένης Πέμπτης. Συγκεκριμένα, προτείνεται η συγκρότηση ενός «ανεξάρτητου οργάνου ηθικής και δεοντολογίας με εξουσία να ερευνά όλα τα θεσμικά όργανα, φορείς και οργανισμούς της ΕΕ».

Τέτοιοι μηχανισμοί όμως δοκιμάστηκαν και στο παρελθόν και αποδείχτηκαν φερετζές για τη μεγαλύτερη διαπλοκή των πολιτικών οργάνων και επιτελείων της ΕΕ με τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Πριν από χρόνια, για παράδειγμα, όταν δημοσιοποιήθηκαν ξανά υποθέσεις διαφθοράς, η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ενωσης ήταν η υποχρεωτική εγγραφή των «λόμπι» σε ένα «υποχρεωτικό μητρώο διαφάνειας», που να περιλαμβάνει και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δήθεν για την «καταπολέμηση της διαφθοράς». Ουσιαστικά η ΕΕ έφτιαξε έναν «Κώδικα Δεοντολογίας» για τη διαφθορά και την εξαγορά πολιτικών στελεχών!

Είναι εντυπωσιακό ότι αυτό που κάνει ο Κώδικας είναι να απαγορεύει στα «λόμπι» να ...επισκέπτονται επιτρόπους και ευρωβουλευτές, αλλά ακόμα κι αυτό μόνο για ορισμένο χρονικό διάστημα. Αξίζει να θυμίσουμε ότι από τον Ιούνη του 2011, είχε καταρτιστεί «Μητρώο Διαφάνειας» με τη συμφωνία Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αναθεωρήθηκε τον Απρίλη του 2014.

Σε μία από τις τελευταίες καταγραφές προκύπτει ότι στο «Μητρώο Διαφάνειας» της ΕΕ υπάρχουν 11.770 εγγραφές. Ποιοι συμμετέχουν; Εσωτερικοί (in-house) εκπρόσωποι ομάδων συμφερόντων και εμπορικές/επιχειρηματικές/επαγγελματικές ενώσεις (6.249 οργανισμοί). Γραφεία συμβούλων/εταιρείες νομικών/αυτοαπασχολούμενοι σύμβουλοι (845). Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (3.147). «Δεξαμενές Σκέψης», ερευνητικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα (892). Οργανώσεις που εκπροσωπούν Εκκλησίες και θρησκευτικές κοινότητες (59). Οργανώσεις που εκπροσωπούν τοπικές, περιφερειακές και δημοτικές αρχές, λοιποί δημόσιοι ή μεικτοί φορείς κ.λπ. (578).

Στις σελίδες αυτού του «Μητρώου» φιγουράρουν γνωστοί μονοπωλιακοί όμιλοι και πολυεθνικές επιχειρήσεις όπως: «Google», «Apple», «Microsoft», «Shell», «Total», BP, «Monsanto», «Volkswagen», «Siemens», «Ford», «Renault», «Coca-Cola», «Nestle», «Starbucks» κ.ά.

Βέβαια, το πολυδιαφημισμένο «Μητρώο» δεν εμπόδισε ούτε τη διαφθορά ούτε τη διαπλοκή. Αντίθετα, οι «λομπίστες» των ομίλων απέκτησαν το «θεσμοθετημένο» δικαίωμα να αλωνίζουν ανενόχλητοι και «με τη βούλα του Μητρώου» στους διαδρόμους του Ευρωκοινοβουλίου και των άλλων οργάνων της ΕΕ, να οργανώνουν συναντήσεις, παρουσιάσεις, παρεμβάσεις, να επισκέπτονται ευρωβουλευτές και στελέχη της ΕΕ. Και πραγματικά περί αυτού πρόκειται, αφού η ΕΕ είναι διακρατική ένωση των επιχειρηματικών ομίλων.

«Στενές επαφές»

Μέσα σ' αυτόν τον βούρκο, καμιά εντύπωση δεν προκαλούν οι «αποκαλύψεις» για ευρωβουλευτές και αξιωματούχους που αναπτύσσουν «στενές σχέσεις» με μονοπώλια και «λόμπι», χωρίς μάλιστα να τις κρύβουν.

Οπως, για παράδειγμα, η Περνίλ Βάις, από την Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του Συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος της Δανίας, που η προεκλογική της εκστρατεία στηρίχθηκε οικονομικά από τον «Σύνδεσμο Ναυτιλιακών Εταιρειών της Δανίας (Danish Shipping)», ο οποίος αντιπροσωπεύει περισσότερες από 90 ναυτιλιακές και υπεράκτιες (offshore) εταιρείες, συμπεριλαμβανομένου και του ναυτιλιακού κολοσσού «Maersk».

Μετά την εκλογή της, η Βάις κατέθεσε τροπολογίες κατά παραγγελία των εφοπλιστών σχετικά με τον κανονισμό «MRV» της ΕΕ για τη μείωση των ναυτιλιακών εκπομπών άνθρακα κατά 40% τα επόμενα 10 χρόνια, ενώ πολιτικός της σύμβουλος είναι ένα πρώην στέλεχος της «Danish Shipping», περιγράφοντας ο ίδιος τη δουλειά του ως «λομπίστα πλήρους απασχόλησης»!

Αλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό της Ερικα Μαν, ευρωβουλευτή του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας την περίοδο 1994 - 2009 και μέλους μεταξύ άλλων της Επιτροπής Βιομηχανίας, Ερευνας και Ενέργειας του Ευρωκοινοβουλίου.

Η Μαν ανέλαβε την περίοδο 2011 - 2015 τη διεύθυνση του «λόμπι» του «Facebook» στις Βρυξέλλες (το οποίο δαπάνησε γι' αυτήν τη δραστηριότητα 4,5 εκατ. ευρώ το 2019). Στη συνέχεια, από το 2016, είναι ανώτερος σύμβουλος της «Covington & Burling LLP», εταιρείας που παρέχει υπηρεσίες «λόμπι» σε άλλα μονοπώλια και οργανισμούς. Μεταξύ αυτών, το «Facebook», η «Microsoft», το «Spotify» και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Συνδέσμων, που το 2019 δαπάνησε, σύμφωνα με τα δηλωμένα στοιχεία, περίπου 1,25 εκατ. ευρώ για την «άσκηση πίεσης».


Κ. Πασ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου