Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2022

Ανακούφιση

 

Τα δάνεια για τα οποία θα υπάρξει «ρύθμιση» μετά τη συμφωνία κυβέρνησης - τραπεζών είναι συνολικής αξίας 2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με όσα διαρρέονται, οι τράπεζες θα χρηματοδοτήσουν ένα μέρος της αύξησης των επιτοκίων με ποσά που δεν ξεπερνούν τα 15 εκατ. ευρώ. Αναλογούν δηλαδή λιγότερα από 4 εκατ. ευρώ σε καθεμιά από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες για όσο θα διαρκεί το πρόγραμμα. Οπως προκύπτει, η συγκεκριμένη συμφωνία θα κοστίσει στις τράπεζες μόλις το 0,75% όσων σκοπεύουν να εισπράξουν από τα λαϊκά νοικοκυριά που θα μπουν στη ρύθμιση! Πόσα είναι αυτά; Γύρω στις 30.000, από τις εκατοντάδες χιλιάδες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις δόσεις του στεγαστικού δανείου και θα βρεθούν αντιμέτωπα με νέα αύξηση των επιτοκίων. Τα στοιχεία λοιπόν μιλούν από μόνα τους: Οι τράπεζες παραιτούνται από ένα απειροελάχιστο μέρος των προσδοκώμενων κερδών για να μην «κοκκινίσουν» κι άλλα δάνεια και μπουν σε χειρότερες περιπέτειες. Αυτό το ονομάζουν με θράσος «εταιρική κοινωνική ευθύνη». Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, προσπαθεί να βγει κι από πάνω (!) κοροϊδεύοντας τον λαό ότι οι τράπεζες συμβιβάστηκαν μετά τα ...μπινελίκια της. Οσο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, βλέπουν μπροστά το βουνό των υποχρεώσεων να ψηλώνει κι άλλο, σε συνδυασμό με τη μεγάλη ακρίβεια, επιβεβαιώνοντας ότι στην «οικονομία της αγοράς» οι όποιες συμφωνίες και ρυθμίσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και στους ομίλους έχουν πάντα για αφετηρία τη δική τους «ανακούφιση» και όχι του λαού.

Δυο δρόμοι

Ωμά ειλικρινείς, όπως άλλωστε συνηθίζουν, ήταν για άλλη μια φορά οι βιομήχανοι στο πρόσφατο Γενικό Συμβούλιο του ΣΕΒ, απαιτώντας περαιτέρω «μείωση των ασφαλιστικών εισφορών», κάτι που για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις σημαίνει πολλές χιλιάδες ευρώ μεγαλύτερο κέρδος. Εκεί που έδωσαν όμως τα ρέστα τους, ήταν στις συστάσεις για «διαμόρφωση ενός λειτουργικού και ευέλικτου πλαισίου οργάνωσης της εργασίας», που «να αποτελεί εθνική αναπτυξιακή επιλογή» για την «ανθεκτικότητα της οικονομίας» και τη «διεθνή ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων». Στην πόση «ευελιξία» άραγε χορταίνει ο βιομήχανος; Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με στοιχεία του «ΕΡΓΑΝΗ», το 52,6% των νέων προσλήψεων ήταν συμβάσεις μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής εργασίας. Μάλιστα, στο πρώτο εννιάμηνο του 2022 ο αριθμός των απολύσεων έφτασε τα 2 εκατομμύρια (!), όσοι και οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα. Παρά το γεγονός δηλαδή ότι οι επιχειρηματίες έχουν τα χέρια τους λυμένα για να ανακυκλώνουν το εργατικό δυναμικό, κάνοντας τις απολύσεις «ψωμοτύρι», τώρα ζητούν ακόμα περισσότερη ευελιξία. Και την ίδια στιγμή απορρίπτουν κάθε διεκδίκηση για ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς, με μια σειρά κλάδους να είναι χωρίς σύμβαση εδώ και 14 χρόνια. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι τα «θέλω» των μεγαλοεπιχειρήσεων βρίσκονται πρώτα στην ατζέντα οποιασδήποτε κυβέρνησης προκύψει από τις εκλογές. Το έχουν άλλωστε αποδείξει ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις κυβερνητικές θητείες τους. Που σημαίνει ότι ...εκπλήξεις δεν υπάρχουν. Ο ένας δρόμος λοιπόν για τον λαό είναι αυτός της «αναμονής» για τα ακόμα χειρότερα. Κι ο άλλος της αποφασιστικής κλιμάκωσης της πάλης, της διεκδίκησης για όσα έχει ανάγκη και του τα στερούν οι κυβερνήσεις και τα αφεντικά τους.


Κι άλλος λόγος

Ούτε τα προσχήματα δεν κρατούν οι συνδικαλιστές των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ που πλειοψηφούν στη ΓΣΕΕ, αλλά και στο μεγαλύτερο Εργατικό Κέντρο της χώρας, αυτό της Αθήνας. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα μεσάνυχτα του Σαββάτου ψηφίζεται ο προϋπολογισμός - καρμανιόλα για το 2023 και οι παραπάνω δεν έχουν μπει στον κόπο όχι να αναλάβουν μια πρωτοβουλία, αλλά έστω να γράψουν μια ανακοίνωση, να διατυπώσουν στοιχειωδώς μια θέση, ένα αίτημα. Μάλιστα απέρριψαν ασυζητητί κάθε πρόταση των συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ για κινητοποίηση, ακόμα και για απεργιακή κλιμάκωση που κατέθεσαν μετά τη μεγάλη απεργία της 9ης Νοέμβρη. Ποιος ξέρει; Μπορεί εκεί στη ΓΣΕΕ να έχουν τις στεναχώριες τους με τα μπλεξίματα των εργατοπατέρων - μεντόρων τους στις Βρυξέλλες και στο «Qatargate», αλλά είπαμε, όχι κι έτσι... Η στάση τους είναι αποκαλυπτική για τον ρόλο που έχουν αναλάβει, να φρενάρουν κάθε αγωνιστικό σκίρτημα, ώστε να εξασφαλίζεται η περιβόητη «κοινωνική συναίνεση» στη σφαγή του λαού. Αλλος ένας λόγος για να είναι τα συλλαλητήρια του Σαββάτου μαζικά, να χαλάσουν τη σούπα των εργατοπατέρων, της κυβέρνησης και των ομίλων. Ολοι στους δρόμους!


Χοροπηδητά

Με χοροπηδητά συνεχίζει ο ...λαγός της «προοδευτικής» συγκυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Βαρουφάκης, να θολώνει τα νερά και να ρίχνει λάσπη στο ΚΚΕ. Τελευταίο κρούσμα είναι το επίδομα των 600 ευρώ προς τους ένστολους. Προφανώς τον ενοχλεί η κρυστάλλινη θέση του ΚΚΕ για πλήρη κατάργηση των κατασταλτικών ομάδων που φτιάχτηκαν για να χτυπήσουν το εργατικό - λαϊκό κίνημα. Δεν θέλει να θυμάται ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία μετείχε ως κορυφαίος υπουργός, δεν κατάργησε τέτοιες ομάδες και έδωσε τα ρέστα στην καταστολή, εμφανίζοντας μέχρι και «αύρες» σε εργατικές διαδηλώσεις. Μάλιστα, αν δεν μας απατά η μνήμη μας, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 τάχθηκε πρόσφατα και υπέρ της πανεπιστημιακής αστυνομίας, με την προϋπόθεση να είναι υπό τη δικαιοδοσία του πρύτανη. Δηλαδή, «όχι Γιάννης, Γιαννάκης». Τόσο «ρηξικέλευθες» και «αντισυστημικές» είναι οι προτάσεις του Βαρουφάκη, που έχει το θράσος να κουνάει το δάχτυλο στο ΚΚΕ.

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου