Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2023

ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ «Χάθηκε το μέτρημα» των αντιλαϊκών νόμων που ψήφισαν μαζί

 

Πηγή: Eurokinissi

 

Δεκάδες «εμβληματικούς» αντιλαϊκούς νόμους ψήφισαν από κοινού και τη χρονιά που πέρασε οι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμα φορά ότι όλοι οι κυβερνητικοί «σωτήρες» έχουν κοινό πρόγραμμα, το οποίο έχει ως προϋπόθεση το τσάκισμα εργασιακών δικαιωμάτων, την ένταση της εκμετάλλευσης, το φόρτωμα και νέων βαρών και χαρατσιών στα λαϊκά στρώματα, για να βρίσκεται παραπέρα «δημοσιονομικός χώρος», να εξασφαλίζονται δηλαδή νέα προνόμια, «ζεστό» χρήμα, δύναμη και κέρδη στο κεφάλαιο.

Γι' αυτό και σε όλη τη διάρκεια του 2022, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και από κοντά τα άλλα αστικά κόμματα απέρριπταν με αποστροφή κάθε εργατική - λαϊκή διεκδίκηση που μετέφερε το ΚΚΕ ως τροπολογίες για τα αυτονόητα, για μια μικρή ανάσα ανακούφισης από την ακρίβεια και τη φοροεπιδρομή, όπως είναι, για παράδειγμα, η επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης, η κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο, συνολικά στην Ενέργεια κ.ά.

Οι δεκάδες αντιλαϊκοί νόμοι αποτυπώνουν και το πώς μπαίνουν στην άκρη οι επιμέρους διαφοροποιήσεις και οι δήθεν «χαοτικές διαφορές», μπροστά στα στρατηγικά «θέλω» των επιχειρηματικών ομίλων, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, η «δημοσιονομική πειθαρχία», οι «πράσινες μπίζνες», η «γεωστρατηγική αναβάθμιση» της αστικής τάξης, η «εθνική» πολιτική της ολοένα και μεγαλύτερης εμπλοκής στα εγκληματικά ιμπεριαλιστικά σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, το στήσιμο στα πέντε μέτρα των λαϊκών ελευθεριών και δικαιωμάτων και η προώθηση του γενικευμένου φακελώματος για τη θωράκιση του αστικού κράτους από τον «εχθρό λαό».

Ολα αυτά αποτελούν και το «κοινό πρόγραμμα» που θα υλοποιήσει και η όποια επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση ανεξαρτήτως σύνθεσης και «προσήμου», παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες, όπως ακριβώς γίνεται με τη σημερινή κυβέρνηση, με τη στήριξη και του «υπουργείου αντιπολίτευσης» ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και λοιπών. Γι' αυτό και ο λαός δεν έχει να περιμένει τίποτα από σημερινούς κι επίδοξους κυβερνητικούς «Μεσσίες», αλλά μόνο από ένα πολύ δυνατό ΚΚΕ και στις επερχόμενες εκλογές. Γιατί η δύναμη στο ΚΚΕ θα γίνει δύναμη στον δικό του αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες του.

Χαράτσια για τον λαό, βροχή οι φοροαπαλλαγές και τα προνόμια για το κεφάλαιο

Πηγή: Eurokinissi

Την ώρα που η ενεργειακή φτώχεια και η ακρίβεια «έσπαγαν κόκαλα» τη χρονιά που πέρασε, κυβέρνηση ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ έσπευδαν πίσω από την «επιδοματομαχία» να θωρακίσουν όλες τις αιτίες που βουλιάζουν τον λαό ακόμα πιο βαθιά στο τέλμα.

Ενδεικτικό είναι το πώς ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ ενώ απέρριπταν χωρίς δεύτερη κουβέντα τις τροπολογίες που κατ' επανάληψη κατέθεσε το ΚΚΕ για την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο κ.λπ., έσπευσαν στις 12 Ιούλη να ψηφίσουν από κοινού την ενσωμάτωση Οδηγίας της ΕΕ που προβλέπει την «επικαιροποίηση» και ενίσχυση του καθεστώτος επιβολής των άδικων ειδικών φόρων κατανάλωσης στο ηλεκτρικό ρεύμα και στα «ενεργειακά προϊόντα». Δηλαδή, των φόρων που μαζί με τα υπόλοιπα «πράσινα» χαράτσια και τα «συμπαρομαρτούντα» της πολιτικής της «πράσινης μετάβασης» εκτινάσσουν «στον θεό» την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και συνολικά διαλύουν το λαϊκό εισόδημα.

Την ίδια ώρα, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ φρόντιζαν «να γεννάνε και τα κοκόρια» των επιχειρηματικών ομίλων με κάθε είδους προνόμια και φοροαπαλλαγές.

Εντελώς ενδεικτικά από κοινού ψήφισαν:

-- Στις 13 Γενάρη συμφωνία με τη Σιγκαπούρη που προβλέπει την παραπέρα μείωση των ήδη συμβολικών φορολογικών συντελεστών των εφοπλιστών και άλλες φορολογικές διευκολύνσεις υπέρ του εφοπλιστικού κεφαλαίου, των αεροπορικών εταιρειών και άλλων επιχειρηματικών ομίλων.

-- Στις 19 Μάη τροπολογία που προέβλεπε νέες ενισχύσεις με «ζεστό» χρήμα και ρύθμιση χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία για τους επιχειρηματικούς ομίλους (εφοπλιστές, τραπεζίτες και άλλους) που έχουν στα χέρια τους Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

-- Στις 22 Ιούνη την «κωδικοποίηση» του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, θωρακίζοντας το καθεστώς των επιδοτήσεων των εφοπλιστών με εκατοντάδες εκατομμύρια, τις φοροαπαλλαγές, τις συνεχείς αυξήσεις στα ήδη πανάκριβα εισιτήρια, τα δρομολόγια «οδύσσειες» με πλοία υποσυντήρητα, τη μείωση των οργανικών συνθέσεων, «πιάνοντας το νήμα» από την ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία του κανονισμού 3577/92 της ΕΕ.

-- Στις 5 Οκτώβρη την κύρωση της σύμβασης συνεργασίας ανάμεσα στην ΕΕ, στα κράτη - μέλη της και το Κατάρ για τις αεροπορικές μεταφορές, όπου προβλέπονται νέα προνόμια και φοροαπαλλαγές στους επιχειρηματικούς ομίλους, κυρίως για τις αεροπορικές εταιρείες.

-- Στις 21 Δεκέμβρη το «μπούκωμα» της κοινοπραξίας που κατασκευάζει το αεροδρόμιο στο Καστέλι της Κρήτης με άλλα 104 εκατ. ευρώ, ως συμπληρωματική σύμβαση.

Πάνω από όλα οι «εμβληματικές επενδύσεις» των επιχειρηματικών ομίλων

Το «ζεστό» χρήμα, σε συνδυασμό με το αντεργατικό πλαίσιο που από κοινού έχουν διαμορφώσει, αποτελεί και τη «μαγιά» των «εμβληματικών επενδύσεων», που από κοινού ψήφισαν:

-- Στις 31 Αυγούστου από κοινού ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν στην Ολομέλεια της Βουλής το εκτρωματικό νομοσχέδιο για την ...«εξυγίανση» των Ναυπηγείων Ελευσίνας! Υπερψήφισαν δηλαδή όλοι μαζί τη μετατροπή του ναυπηγείου σε «ειδική οικονομική ζώνη», αφού το νομοσχέδιο προβλέπει την απόλυση όλων των εργαζομένων, προκειμένου να παραδοθεί στον νέο «σωτήρα» επενδυτή καθαρό από θέσεις εργασίας και εργασιακά δικαιώματα, ενώ ταυτόχρονα προβλέπονται για τον «σωτήρα» πλήθος προνομίων και διαγραφή χρεών, που ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ τα οποία θα φορτωθούν βέβαια και αυτά στις πλάτες του λαού. Ο νέος «σωτήρας» είναι η εταιρεία αμερικανικών συμφερόντων ΟΝΕΧ, η οποία θα χρηματοδοτηθεί από την αμερικανική τράπεζα επενδύσεων για την επισκευή πλοίων και του 6ου Στόλου. Στην ΟΝΕΧ με τους ίδιους όρους παρέδωσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τα Ναυπηγεία Σύρου, ενώ αυτή ήταν που είχε ξεκινήσει τη συμφωνία για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, γι' αυτό άλλωστε κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου έδωσαν και πήραν οι φιλοφρονήσεις ανάμεσα στον υπουργό Ανάπτυξης, Αδ. Γεωργιάδη, και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον, η όλη υπόθεση των δύο ναυπηγείων συνδέεται και με την εμπλοκή της χώρας στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς.

-- Στις 11 Νοέμβρη από κοινού ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν την τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης του Εμπορευματικού Κέντρου του Θριασίου στα μονοπώλια, που άλλωστε είχε κυρωθεί το 2018 με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόκειται για ένα από τα πιο «εμβληματικά» έργα για την εγχώρια αστική τάξη, καθώς είναι ενταγμένο σε έναν από τους πιο στρατηγικούς στόχους που έχει θέσει, την ανάδειξη της Ελλάδας σε ενεργειακό και διαμετακομιστικό κόμβο. Με την ψήφο τους παρέδωσαν στους επιχειρηματικούς ομίλους ακίνητο 588 περίπου στρεμμάτων που βρίσκεται μέσα σε μία έκταση 2.200 στρεμμάτων, η οποία ανήκει στη ΓΑΙΟΣΕ και όπου περιλαμβάνεται και μία έκταση 1.450 περίπου στρεμμάτων, για να διαμορφωθεί το πρώτο ολοκληρωμένο Πάρκο Εφοδιαστικής Αλυσίδας στην Ελλάδα, το οποίο πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να αναδειχθεί σε σημαντικό διαμετακομιστικό κόμβο. Καταψήφισε το ΠΑΣΟΚ, με ενστάσεις για τη δυνατότητα συμμετοχής και άλλων επιχειρηματικών ομίλων.

Αλλά και τον «αναπτυξιακό» νόμο της κυβέρνησης της ΝΔ που ψηφίστηκε στις 26 Γενάρη, ο οποίος προέβλεπε 11 δισ. «ζεστό» χρήμα και προνόμια εξωπραγματικά για τους επιχειρηματικούς ομίλους, ο ΣΥΡΙΖΑ τον καταψήφισε με το αμίμητο επιχείρημα (εισηγητής Χ. Μαμουλάκης): «Ποιος ο λόγος για νέο νόμο, αφού εκτελείτε και ενισχύετε τα καθεστώτα του δικού μας νόμου»!

Με «υψηλές ταχύτητες» η άγρια εκμετάλλευση

Αναμφίβολα, στοιχείο «ομοφωνίας» ανάμεσα στα αστικά κόμματα τη χρονιά που πέρασε ήταν η «αξιοποίηση» του Ταμείου Ανάκαμψης που πηγαίνει χέρι χέρι με τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα και την ένταση της εκμετάλλευσης, με μόνο στοιχείο «διαφωνίας» τους καβγάδες για τη μοιρασιά ανάμεσα στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Στο πλαίσιο αυτό, πέρα από τις δεκάδες διατάξεις που αφορούν την «προώθηση» της περιβόητης «πράσινης μετάβασης», στα τέλη του Ιούλη, μαζί ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, ψήφισαν το αντιλαϊκό νομοσχέδιο «Αναδυόμενες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης και άλλες διατάξεις» για να «τρέξουν» και οι «ψηφιακές μπίζνες» των επιχειρηματικών ομίλων.

Πέρα από τον «λογαριασμό» που προβλέπεται να πάει «συστημένος» στον λαό, ο νόμος σκιαγραφεί το πώς ο λαός θα πληρώσει και με το παραπέρα χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων και των λαϊκών ελευθεριών: Μαζί με τα ηλεκτρονικά εργαλεία που έχουν ήδη οι εργοδότες στα χέρια τους, τώρα σε συνδυασμό με το ψηφιακό φακέλωμα και τη «διαλειτουργικότητα» πληροφοριακών συστημάτων και υπηρεσιών, θα τους δίνεται η δυνατότητα με αλγόριθμο να αποφασίζουν ποιος θα απολυθεί και ποιος θα προσληφθεί, ενώ θα συγκεντρώνουν το σύνολο των προσωπικών δεδομένων, όπως ιατρικών, οικονομικών, κοινωνικών επαφών, πολιτικών προτιμήσεων!

Την ίδια ώρα, η κοινή στρατηγική τους για την ενίσχυση του κεφαλαίου που βασίζεται στην ένταση της εκμετάλλευσης με βάση και τις ευρωενωσιακές «καλές πρακτικές», αποτυπώνεται και από τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ σε μια σειρά από άλλα νομοσχέδια που αφορούν τους εργαζόμενους, εκεί όπου ακολουθεί την τακτική που κράτησε και στον νόμο - έκτρωμα Χατζηδάκη που τον «καταψήφισε»... ψηφίζοντας πάνω από τα μισά του άρθρα.

Ενδεικτική η στάση του ΣΥΡΙΖΑ και στο κατάπτυστο νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ για τον ΟΑΕΔ, που ενισχύει τη λειτουργία του ως σύγχρονου δουλεμπορικού γραφείου, χρηματοδοτεί τους επιχειρηματικούς ομίλους για την απόκτηση φτηνής εργατικής δύναμης, «τελειώνει» ακόμα και με αυτήν τη στοιχειώδη προστασία των ανέργων.

Αφού πρώτα κατά τη συζήτηση έκλινε σε όλες τις πτώσεις την ανάγκη για «ενεργητική στήριξη της ανεργίας», οι ...διαφωνίες του ΣΥΡΙΖΑ φάνηκαν και από το γεγονός ότι στην ονομαστική ψηφοφορία δεν καταψήφισε επίμαχα άρθρα του νομοσχεδίου, δηλώνοντας «παρών» στο άρθρο 17 για το «ψηφιακό ατομικό δελτίο δράσης», στο άρθρο 23 για τις «κυρώσεις αναληθών δηλώσεων», το άρθρο 35 για τον «ατομικό λογαριασμό δεξιοτήτων» κ.ά. «Παρών» ψήφισε ακόμα και στην τροπολογία για τις «συντάξεις εμπιστοσύνης», που φορτώνει νέα χαράτσια στους συνταξιούχους αφού τους στέλνει «πακέτο» σε διάφορα ιδιωτικά γραφεία, τα οποία θα αναλαμβάνουν την ευθύνη για τη σύνταξη που θα πάρουν.

Στο ίδιο άλλωστε πλαίσιο, της διασφάλισης φτηνής εργατικής δύναμης, συγκαταλέγονται και μια σειρά από συμφωνίες που ψήφισαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, όπως π.χ. η διμερής συμφωνία της 21ης Ιούλη μεταξύ της Ελλάδας και του Μπανγκλαντές «για τη μετανάστευση και την κινητικότητα». Αποτελεί ένα εμβληματικό παράδειγμα της ευρωενωσιακής κατεύθυνσης για τη λεγόμενη «εύτακτη μετανάστευση», την οποία το ΚΚΕ χαρακτηρίζει ένα σύγχρονο σκλαβοπάζαρο, αφού νομιμοποιεί τις απαράδεκτες, απάνθρωπες και σοκαριστικές συνθήκες εργασίας χιλιάδων μεταναστών εργατών γης στην Ελλάδα. Στο ίδιο πλαίσιο στις 12 Οκτώβρη μαζί υπέγραψαν και τη σύμβαση ανάμεσα σε ΕΕ και Μολδαβία «για την επανεισδοχή προσώπων που διαμένουν χωρίς άδεια», δηλαδή τη διαχείριση προσφύγων και μεταναστών ανάλογα με τα συμφέροντα των ομίλων.

«Μονοκούκι» για την ισχυροποίηση του ΝΑΤΟ και την εμπλοκή

Πηγή: Eurokinissi

Πλήρης είναι η ταύτιση των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και στην πολιτική της εμπλοκής της Ελλάδας στα ευρωατλαντικά σχέδια και τους ανταγωνισμούς, που μετατρέπει ολόκληρη τη χώρα σε πολεμικό ορμητήριο και στόχο, δίνοντας στους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς αέρα, γη και θάλασσα και στέλνοντας δυνάμεις εκτός συνόρων, όσο και στις διακρατικές αντιδραστικές συμφωνίες, όλα με στόχο την «αναβάθμιση» της αστικής τάξης και την αύξηση της κερδοφορίας της.

Αιώνιο «στίγμα» άλλωστε μένει η εικόνα όλων τους, ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, Ελληνικής Λύσης και ΜέΡΑ25, να χειροκροτούν στις 7 Απρίλη του 2022 μέσα στη Βουλή την αντιδραστική κυβέρνηση της Ουκρανίας και τους ναζιστές εγκληματίες του Τάγματος Αζόφ. Μόνο το ΚΚΕ, εκφράζοντας τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού, έλειψε από την άθλια αυτή φιέστα, αναδεικνύοντας πως η μόνη «σωστή πλευρά» της Ιστορίας για τον λαό είναι να μη διαλέξει στρατόπεδο ληστών, αλλά την πλευρά των δικών του συμφερόντων, δυναμώνοντας την πάλη ενάντια στην εμπλοκή, για το κλείσιμο των ξένων βάσεων, για να μη φύγει κανένας Ελληνας στρατιωτικός εκτός συνόρων, για την αποδέσμευση από ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Στην απέναντι πλευρά, στις 15 Σεπτέμβρη, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, σε πλήρη σύμπνοια, ψήφισαν στην Ολομέλεια της Βουλής τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ με την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας, διαδικασία που συνιστά ακόμα μεγαλύτερη ισχυροποίηση της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας των πολέμων, των επεμβάσεων και των μεγάλων κινδύνων για τους λαούς, ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά του ιμπεριαλιστικού πολέμου. Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή ανέδειξε, καταψηφίζοντας τα πρωτόκολλα, ότι πρόκειται για εξαιρετικά επικίνδυνη εξέλιξη που δίνει νέα ώθηση στην επιθετική στρατηγική του ΝΑΤΟ, στους ανταγωνισμούς ΗΠΑ - ΕΕ με Ρωσία, Κίνα, για πλουτοπαραγωγικές πηγές, δρόμους μεταφοράς, αγορές, που έχουν ανάψει τη φωτιά του πολέμου και στην ευρύτερη περιοχή.

«Περίπατο» πήγαν έτσι με τον πιο αποκαλυπτικό τρόπο και τα δήθεν «φιλειρηνικά» φληναφήματα του ΣΥΡΙΖΑ για την εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, τα οποία στην πραγματικότητα αφορούν το παζάρεμα περισσότερων ανταλλαγμάτων για την αστική τάξη. Η φετινή άλλωστε «απογείωση» της εμπλοκής της χώρας (βλέπε και σελίδα 9) γίνεται με «ογκόλιθο» και τα όσα προβλέπονται στην κατάπτυστη Στρατηγική Συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ, για την επέκταση των αμερικανικών βάσεων στη χώρα, που ο ΣΥΡΙΖΑ προετοίμασε και η ΝΔ υπέγραψε και υλοποιεί.

Την ίδια στιγμή άλλωστε οι ευρωβουλευτές ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ ψήφιζαν στην Ευρωβουλή ένα κατάπτυστο κείμενο - πολεμικό παραλήρημα απαιτώντας τη μαζική αποστολή οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία.

Ενώ, όπως προαναφέραμε, από κοινού όλοι τους πέρασαν από τη Βουλή την παράδοση των 2 από τα 4 ναυπηγεία της χώρας στην αμερικανικών συμφερόντων εταιρεία ΟΝΕΧ, με στόχο μεταξύ άλλων να γίνουν και «επισκευαστήρια» του 6ου Στόλου.

Την ίδια στιγμή όλοι τους έδιναν και συνέχεια σε ό,τι αφορά τις διμερείς συμφωνίες με ΝΑΤΟική σφραγίδα: Στις 16 Μάρτη, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ ψήφισαν από κοινού τη Στρατιωτική Συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Το γεγονός ότι η κύρωση της Συμφωνίας αποτελεί επικίνδυνη εξέλιξη επιβεβαιώνεται από τα άρθρα της, στα οποία προβλέπονται ρήτρα αμοιβαιότητας στη συνδρομή αντιμετώπισης επίθεσης που θα δεχθεί κάποιο από τα συμβαλλόμενα μέρη και η προκλητική παροχή του δικαιώματος η μία χώρα να στέλνει και να εγκαθιστά στρατεύματα στην επικράτεια της άλλης! Η Συμφωνία μάλιστα έχει συνταγματική ισχύ αφού ψηφίστηκε σύμφωνα με το απαράδεκτο άρθρο 27 του Συντάγματος, το οποίο προβλέπει ότι μπορεί στην ελληνική επικράτεια να παραμείνει ή να γίνει διέλευση ξένης στρατιωτικής δύναμης, αρκεί κάτι τέτοιο να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής με απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή με το 50% συν 1 των βουλευτών. Αρθρο που διαφύλαξαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ κατά την τελευταία συνταγματική αναθεώρηση, απορρίπτοντας την πρόταση του ΚΚΕ για την κατάργησή του.

Στο μεταξύ, παραμέσα «στο μάτι του κυκλώνα» των ανταγωνισμών βάζουν τον λαό και μια σειρά από άλλες συμφωνίες που ψήφισαν από κοινού, όπως π.χ. η κύρωση της Συμφωνίας Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ της ΕΕ και των κρατών - μελών της και του Καναδά. Πρόκειται για συνέχεια της συμφωνίας CETA της ΕΕ με τον Καναδά, του 2016, που έχει στόχο την άρση κάθε εμποδίου για τη διείσδυση και δράση των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων στις αγορές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, όπως και για τη μεταφορά εργατικού δυναμικού.

Μαζί στην καταστολή και τις παρακολουθήσεις για τη θωράκιση του αστικού κράτους

Αποκαλυπτική είναι η σύμπλευση και σε ό,τι αφορά τη θωράκιση του αστικού κράτους απέναντι στον «εχθρό λαό», επιβεβαιώνοντας πως καταστολή και αντιλαϊκή πολιτική πάνε χέρι χέρι. Την ίδια λοιπόν περίοδο που έδιναν και έπαιρναν οι κοκορομαχίες ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, για τις υποθέσεις των υποκλοπών και παρακολουθήσεων και διαγκωνίζονταν για το ποιος είναι τάχα περισσότερο «ευαίσθητος» στην προστασία των προσωπικών δεδομένων (την ώρα που από κοινού βέβαια «έθαβαν» την υπόθεση των παρακολουθήσεων σε βάρος του ΚΚΕ, που καταγγέλλει το Κόμμα από το 2016), οι διακηρύξεις τους για «όλα στο φως» και «δικαιοσύνη παντού» έδιναν τη θέση τους στο δόγμα «παρακολουθήσεις και φακέλωμα παντού» και «ουδείς εξαιρείται των παρακολουθήσεων». Αυτό το διαχρονικό κρατικό δόγμα ενίσχυαν παραπέρα ψηφίζοντας από κοινού τις Οδηγίες της ΕΕ που περιστέλλουν τις λαϊκές ελευθερίες και δικαιώματα και ενισχύοντας συνολικά τον βούρκο του θεσμικού πλαισίου που φέρνει τον χαφιεδισμό και το γενικευμένο φακέλωμα για να θωρακίσει τη δικτατορία του κεφαλαίου. Ενδεικτικά:

-- 10 Νοέμβρη, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ ψήφισαν την Οδηγία που αφορά την «Προστασία προσώπων που αναφέρουν παραβιάσεις Ενωσιακού Δικαίου (Οδηγία 2019/1937 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 23ης Οκτωβρίου 2019 - L 305)». Δηλαδή, νομιμοποίησαν έναν ακόμα μηχανισμό εκτεταμένου φακελώματος, όπου ακόμα και με ανώνυμες ή αμφίβολης σκοπιμότητας και κινήτρων καταγγελίες μπορούν να τυλίγονται «σε μια κόλλα χαρτί» άνθρωποι για μια πολύ μεγάλη γκάμα υποθέσεων, ακόμα και για τη γνωστή και μη εξαιρετέα από κάθε ευρωπαϊκή Οδηγία καταπολέμηση της λεγόμενης τρομοκρατίας, της έννοιας που έχει γίνει περισσότερο λάστιχο από οποιαδήποτε άλλη στο Ενωσιακό Δίκαιο και αξιοποιείται κατά κόρον για να στραφεί ενάντια στις λαϊκές ελευθερίες και δικαιώματα. Επιπλέον, εισάγονται όλα εκείνα τα «προληπτικά μέτρα», και μάλιστα στο όνομα της διαφάνειας, ώστε στο εξής να μη βγαίνει τίποτα στην επιφάνεια, δηλαδή να θάβονται καταγγελίες και στοιχεία που επιβεβαιώνουν παρακολουθήσεις και υποκλοπές.

-- Στις 17 Νοέμβρη, με τις ψήφους ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ ενσωματώθηκε στο ελληνικό Δίκαιο η Οδηγία 884/2019 της ΕΕ, που αφορά «στην ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με υπηκόους τρίτων χωρών και όσον αφορά το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών Ποινικού Μητρώου (ECRIS)». Ενισχύει δηλαδή παραπέρα τους πολυπλόκαμους μηχανισμούς φακελώματος και παρακολούθησης, καθώς με τη συγκεκριμένη Οδηγία επεκτείνεται η ανταλλαγή πληροφοριών ποινικού μητρώου για τους υπηκόους τρίτων χωρών και δημιουργείται ένα κεντρικό σύστημα επεξεργασίας των δεδομένων. Κατά την Κομισιόν, ένα τέτοιο σύστημα «είναι μια προπαρασκευαστική ενέργεια για να υπάρξει μια κοινή Υπηρεσία αντιστοίχισης βιομετρικών δεδομένων, δεδομένων ταυτότητας, που θα χρησιμοποιηθεί ως πρότυπο για τη διαλειτουργικότητα των βάσεων δεδομένων και στο μέλλον», ανοίγοντας «πόρτες» και «παράθυρα» για την παραπέρα γιγάντωση των μηχανισμών φακελώματος.

Σε αυτά τα συστήματα εντάσσονται δακτυλικά αποτυπώματα, εικόνες προσώπου, άλλα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, για τα οποία μάλιστα προβλέπεται ότι «μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για άλλους λόγους πέρα από αυτούς για τους οποίους συλλέγονται», όπως «για την πρόληψη άμεσου και σοβαρού κινδύνου, συνδεόμενου με τη δημόσια ασφάλεια».

-- Στις 29 Νοέμβρη επικυρώθηκε με τις ψήφους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ το «Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών και Αδειοδότησης Ταξιδιού - ETIAS», το οποίο προβλέπεται στον σχετικό Κανονισμό της ΕΕ 2018/1240 και αποτελεί ένα ακόμα σύστημα ηλεκτρονικού φακελώματος.

Το νέο σύστημα προβλέπει τη δημιουργία «εθνικού» συστήματος ETIAS, με τη σχετική «Μονάδα» να δημιουργείται στη Γ4 Διεύθυνση Δικαιοσύνης, Εσωτερικών Υποθέσεων, Μετανάστευσης και Σένγκεν του εν λόγω υπουργείου, ενισχύοντας ταυτόχρονα και τους δρακόντειους κατασταλτικούς μηχανισμούς σε βάρος προσφύγων και μεταναστών, προμηνύοντας ακόμα χειρότερες τραγωδίες στα νερά της Μεσογείου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε επί της αρχής το νομοσχέδιο, ωστόσο το υπερψήφισε στο σύνολό του, όπως επίσης από τα 9 άρθρα που αφορούσαν την ενσωμάτωση της Οδηγίας υπερψήφισε τα 8. Οι αντιρρήσεις του αφορούσαν το αν η «Μονάδα» ETIAS που θα δημιουργηθεί στην Ελλάδα θα είναι διεύθυνση του αρμόδιου υπουργείου ή τμήμα.

  • Αναδημοσίευση από τον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου», Παρασκευή 30 Δεκέμβρη 2022 - Κυριακή 1 Γενάρη 2023
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου