Πέμπτη 17 Μαΐου 2018

«Καμία χώρα δε θα έδειχνε τόση αυτοσυγκράτηση όσο το Ισραήλ»



Δήλωση της εκπρόσωπου των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Από τις 30/3 έχουν δολοφονηθεί 111 Παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένου ενός 8 μηνών μωρού που πέθανε από χημικά – Περισσότεροι  από 12.000 οι τραυματίες

Λαϊκή κατακραυγή της νέας σφαγής των Παλαιστινίων

 

«Καμία χώρα δε θα έδειχνε τόση αυτοσυγκράτηση όσο το Ισραήλ» Με την οργή για το νέο έγκλημα του Ισραήλ να ξεχειλίζει και τις λαϊκές αντιδράσεις σε πολλές χώρες να πληθαίνουν,
οι Παλαιστίνιοι κήδευσαν σήμερα τους νεκρούς που προκάλεσε το νέο ξέσπασμα της δολοφονικής βίας του Ισραήλ εναντίον τους στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο πιο πρόσφατος επίσημος απολογισμός ανεβάζει τους νεκρούς σε 62.
 
Όμως πίσω από τους αριθμούς κρύβονται ανθρώπινα δράματα, όπως της Παλαιστίνιας μάνας, Νίσμα Αλ Ασράμ, που κήδεψε σήμερα τον 18χρονο γιο της, Μπιλάλ, που έχασε τη ζωή του από ισραηλινές σφαίρες, τη Δευτέρα.

Από τις 30 Μάρτη, ο ισραηλινός στρατός έχει διαπράξει εκατοντάδες ανάλογες δολοφονίες, σκοτώνοντας 111 Παλαιστίνιους, συμπεριλαμβανομένου ενός κοριτσιού οκτώ μηνών που πέθανε από ασφυξία δακρυγόνων. Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 12.000!

Καταγγέλλουμε με αποτροπιασμό τη νέα δολοφονική επίθεση του κράτους – τρομοκράτη του Ισραήλ ενάντια στον Παλαιστινιακό λαό!

Με νέο ψήφισμά τους οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ρόζα Ιμβριώτη» και «Ο Σωκράτης» καταγγέλλουν:

«Το κράτος – τρομοκράτη του Ισραήλ, που κλιμακώνει τη δολοφονική του βία σε βάρος του παλαιστινιακού λαού, τη σφαγή Παλαιστινίων με εν ψυχρώ δολοφονίες δεκάδων άοπλων διαδηλωτών, ενθαρρυμένο από την προκλητική στήριξη των ΗΠΑ, που αποφάσισαν να μεταφέρουν την πρεσβεία του από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.»
«Καμία χώρα δε θα έδειχνε τόση αυτοσυγκράτηση όσο το Ισραήλ» 
Στην ίδια ανακοίνωση παράλληλα εκφράζουν:
«Την αμέριστη αλληλεγγύη και συμπαράστασή μας στον δίκαιο αγώνα του παλαιστινιακού λαού κατά της ισραηλινής κατοχής, που διαιωνίζεται με τη στήριξη των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.»
Η ανακοίνωση προσθέτει:
«Καταδικάζουμε τη βία, τον αυταρχισμό, τις δολοφονίες αγωνιστών, που σήμερα μόνο έχουν φτάσει τις 59 και τους 2.770 τραυματίες, τις φυλακίσεις, το απαράδεκτο τείχος, τους εποικισμούς του Ισραήλ, την προσπάθεια ταύτισης του «θύτη» με το «θύμα».
Είναι πρόσφατο το κατάπτυστο ψήφισμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που, ούτε λίγο ούτε πολύ, ρίχνει το φταίξιμο στους αγωνιστές Παλαιστίνιους, που «αναγκάζουν» τους Ισραηλινούς να τους δολοφονούν!»

«Καμία χώρα δε θα έδειχνε τόση αυτοσυγκράτηση όσο το Ισραήλ»

και καταλήγει με κάλεσμα:
«Να δυναμώσουμε μαζί τον αγώνα ενάντια στην επικίνδυνη πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που ενισχύει την πολιτική και στρατιωτική συνεργασία με το κράτος του Ισραήλ.
Υποστηρίζουμε το δίκαιο αγώνα του παλαιστινιακού λαού και αγωνιζόμαστε για: Τη δημιουργία ανεξάρτητου και κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους, στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Καλούμε τους συναδέλφους να μιλήσουν στους μαθητές για τον δίκαιο αγώνα του Παλαιστινιακού λαού και να εκφράσουν πολύμορφα της αλληλεγγύη τους.»

 

Λαϊκή κατακραυγή της σφαγής των Παλαιστινίων

Η νέα σφαγή των Παλαιστινίων προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σε πολλές χώρες, ακόμη και στο εσωτερικό του Ισραήλ, όπου διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν για τη συνεχιζόμενη κατοχή.

«Καμία χώρα δε θα έδειχνε τόση αυτοσυγκράτηση όσο το Ισραήλ» 

Μεγάλες διαδηλώσεις έγιναν στην Τουρκία, στο Ιράν και τις Φιλιππίνες, χώρες με μεγάλο μουσουλμανικό πληθυσμό, ενώ οι διαμαρτυρίες έφτασαν και στην αμερικανική ήπειρο, με κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στο Μεξικό αλλά και σε πόλεις των ΗΠΑ, όπως το Σικάγο και το Λος Άντζελες.

Στη Νότια Αφρική έγιναν διαδηλώσεις σε Γιοχάνεσμπουργκ και Κέιπ Τάουν, ενώ η κυβέρνηση της χώρας ήταν η πρώτη που ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στο Ισραήλ.

Διαδήλωση έγινε σήμερα και στην πρωτεύουσα της Γαλλίας, το Παρίσι.

ΗΠΑ: Καμία χώρα σε δεν θα ενεργούσε με μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση από όσο το Ισραήλ

«Καμία χώρα δε θα έδειχνε τόση αυτοσυγκράτηση όσο το Ισραήλ»

Χωρίς να καταδικαστεί το νέο ισραηλινό έγκλημα στη Λωρίδα της Γάζας ολοκληρώθηκε η έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που συγκλήθηκε μετά από αίτημα του Κουβέιτ.
Η μη έγκριση του ψηφίσματος καταδίκης της ισραηλινής επιθετικότητας ήταν δεδομένη, μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι θα ασκούσαν βέτο, ωστόσο οι έντονες διαφωνίες και ο βαθύς διχασμός του ΣΑ έγιναν εμφανείς και στη σημερινή συνεδρίαση.
«Οι βιαιότητες πρέπει να σταματήσουν. […] Πρέπει όλα τα επεισόδια να αποτελέσουν αντικείμενο πλήρους έρευνας»,
τόνισε Ρώσος Νικολάι Μλαντένοφ, ειδικός συντονιστής για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, μιλώντας στο Συμβούλιο μέσω βιντεοκλήσης από την Ιερουσαλήμ.

«Καμία χώρα δε θα έδειχνε τόση αυτοσυγκράτηση όσο το Ισραήλ»

Ωστόσο, για την εκπρόσωπο των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι, το Ισραήλ «επέδειξε αυτοσυγκράτηση» κατά τη διάρκεια των επεισοδίων χθες στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας.
«Καμία χώρα σε αυτήν την αίθουσα δεν θα ενεργούσε με μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση από όσο το Ισραήλ. […] Οι ΗΠΑ εκφράζουν τη λύπη τους για τους θανάτους, όμως υπάρχει πολλή βία στην περιοχή»,
δήλωσε η Αμερικανίδα αξιωματούχος, συμπληρώνοντας πως:
«Λυπάμαι γιατί το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν συζητά αρκετά θέματα που σχετίζονται με τις ενέργειες του Ιράν στη Συρία και στην Υεμένη.»
ενώ όταν τον λόγο πήρε ο Παλαιστίνιος Πρεσβευτής στον ΟΗΕ,  αποχώρησε επιδεικτικά από την αίθουσα.

«Καμία χώρα δε θα έδειχνε τόση αυτοσυγκράτηση όσο το Ισραήλ»
Η εκπροσωπος των ΗΠΑ αποχωρεί από την αίθουσα όπου συνεδριάζει το ΣΑ του ΟΗΕ, κατά την διάρκεια της ομιλίας του παλαιστίνιου πρεσβευτή
Ο Γάλλος ομόλογός της, Φρανσουά Ντελάτρ, έκρινε αντιθέτως ότι η απάντηση του Ισραήλ στους Παλαιστίνιους διαδηλωτές ήταν «δυσανάλογη».
«Ήρθε η στιγμή να ξαναρχίσουμε την (ειρηνευτική) διαδικασία», υπογράμμισε από την πλευρά της η Σουηδία, μια άποψη που εκφράστηκε και από άλλες χώρες, όπως το Περού και τη Βολιβία.

Η Κίνα ζήτησε «μια ανεξάρτητη και διαφανή έρευνα» για τα γεγονότα της Δευτέρας.

Ο Παλαιστίνιος Πρεσβευτής Ριγιάντ Μανσούρ, ζήτησε να σταματήσει αυτή η σφαγή του παλαιστινιακού λαού και, κάνοντας λόγο για «παραλυσία» του Συμβουλίου Ασφαλείας, κάλεσε τους ομολόγους του «να μη διαψεύσουν τις ελπίδες» των Παλαιστινίων.

Από την πλευρά του ο Ισραηλινός πρεσβευτής Ντάνι Ντάνον δήλωσε πως:
«Στόχος των Παλαιστινίων είναι να περάσουν τα σύνορα για να σκοτώσουν τους Ισραηλινούς.»

Ο Αραβικός Σύνδεσμος ζητά από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να ερευνήσει τα «εγκλήματα» του Ισραήλ

 

«Καμία χώρα δε θα έδειχνε τόση αυτοσυγκράτηση όσο το Ισραήλ»


Ο Αραβικός Σύνδεσμος ζήτησε χτες από τον εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) να ξεκινήσει αμέσως έρευνα για «τα εγκλήματα της ισραηλινής κατοχής» εναντίον των Παλαιστινίων, μετά τη χθεσινή σφαγή, όπου σχεδόν 60 Παλαιστίνιοι διαδηλωτές δολοφονήθηκαν από ισραηλινές δυνάμεις κατά μήκος των συνόρων με τη Γάζα.
«Το Ισραήλ είναι μια καταπιεστική και δολοφονική οντότητα και οι πολιτικοί και ο στρατός του πρέπει να οδηγηθούν ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου»,
αναφέρει ο Αμζάντ Σαμούτ, πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του παναραβικού οργανισμού σε ανακοίνωσή του.

Το κάλεσμα του Αραβικού Συνδέσμου έγινε μια μέρα πριν από την έκτακτη σύγκληση του εν λόγω οργανισμού για την «παράνομη» απόφαση της Ουάσιγκτον να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία στο Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ.

Την ίδια ώρα, η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» (ΔΧΣ) γνωστοποίησε σήμερα πως προσέφυγε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο καταγγέλλοντας τα:
«Εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από τον ισραηλινό στρατό εναντίον των Παλαιστινίων δημοσιογράφων.»
Οι ΔΧΣ καταγγέλλουν τη ρίψη:
«Απευθείας πυρών ελεύθερων σκοπευτών του ισραηλινού στρατού εναντίον περίπου 20 Παλαιστινίων δημοσιογράφων, στην περιοχή της Γάζας»,
στο πλαίσιο των διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή από την 30ή Μάρτη.

Φωτορεπορτάζ από τις διαδηλώσεις


Πηγές: CNN, ΑΠΕ-ΜΠΕ και 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου