Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020

Η μόνη πραγματική παγκόσμια «συνωμοσία»… είναι «η συνωμοσία του κέρδους»Η συνωμοσία λοιπόν δεν είναι που ήρθε ο ιός. Η συνωμοσία είναι που δεν έκαναν τίποτα οι κυβερνήσεις για να είναι προετοιμασμένα τα δημόσια συστήματα υγείας. Αυτή είναι η συνωμοσία.

Απογειώθηκε η συνωμοσιολογία για τον κορωνοϊό. Και κανένας δε σκέφτηκε ότι και μόνο που λέγεται «κορωνοϊός», θα πει ότι ανήκει στην οικογένεια αυτή των ιών που έχουμε ξανασυναντήσει και θα ξανασυναντήσουμε. Άρα ήταν αναμενόμενος, όπως έλεγαν και οι επιστήμονες από πριν. Δυσκολότερος βέβαια, γιατί είναι καινούριος. Η συνωμοσία λοιπόν δεν είναι που ήρθε ο ιός. Η συνωμοσία είναι που δεν έκαναν τίποτα οι κυβερνήσεις για να είναι προετοιμασμένα τα δημόσια συστήματα υγείας. Γιατί… «ήταν και είναι ασύμφορο» είπαν κάποιοι. Κι άλλοι είπαν «ας πεθάνουν οι αδύναμοι για να σωθεί η οικονομία». Αυτή είναι η συνωμοσία. Ο ιός έπληξε κυρίως αυτούς που δεν έχουν πρόσβαση σε δημόσιες δομές υγείας. Κι όσο πιο αναπτυγμένη είναι μια καπιταλιστική οικονομία, με πλήρως ιδιωτικοποιημένη υγεία και αποκλεισμένους πληθυσμούς από την κοινωνική ασφάλιση, τόσο πιο πολλοί είναι οι νεκροί. 


Για τον Μπιλ Γκέιτς που αποφάσισε να ασχοληθεί τώρα με την υγεία, φτιάχτηκε καινούρια θεωρία συνωμοσίας. Λες κι είναι χειρότερος από τις υπόλοιπες φαρμακευτικές εταιρείες, σαν τη Bayer που δούλευε με τσάμπα εργάτριες από το Άουσβιτς, για να κατασκευάζουν χημικά όπλα για τον Χίτλερ, καθώς και το αέριο που θα σκότωνε στους θαλάμους αερίων τους μπαμπάδες τους και τα παιδιά τους. Ή σαν την συνέταιρό της την Monsando που χρόνια τώρα δηλητηριάζει δισεκατομμύρια «πιάτα» κάθε μέρα. Η συνωμοσία είναι που η υγεία, το φάρμακο, η έρευνα, η πρόνοια, η διατροφή, είναι στα χέρια πολυεθνικών. Η ενασχόληση του Γκέιτς με την υγεία και τη διατροφή, απλώς δείχνει ότι εκεί θα είναι το νέο πεδίο κερδοφορίας και αντιπαράθεσης των καπιταλιστών.

Κι ο ιός δεν είναι «βιολογικό όπλο», αλλά φέρνει τα αποτελέσματα που θα έφερνε ένας πόλεμος, γιατί έτσι χρησιμοποιείται από αυτούς που είναι υπεύθυνοι για την παγκόσμια καθιερωμένη συνωμοσία που λέγεται καπιταλισμός. Αυτούς που μέσα από την πανδημία πάνε να επιβάλλουν πιο γρήγορα την επόμενη «εικόνα της ζωής». Την εικόνα των εργαζόμενων χωρίς πραγματική δουλειά, των επιχειρήσεων χωρίς εργαζόμενους, των αστυνομιών χωρίς όρια και έλεγχο, του «big brother» χωρίς περιορισμό πουθενά, του λαού που είναι κλεισμένος στο σπίτι – καβούκι του.  

Ο δε Μητσοτάκης με τον Τσιόδρα που έχουν «επιλεκτική φοβία» για τον ιό (δεν φοβούνται τα σχολεία ή τα αεροπλάνα, αλλά φοβούνται τις πλατείες και τα λεωφορεία), οδήγησαν στη νέα θεωρία: «κάτι ξέρουν και μας το κρύβουν». Τίποτα δεν κρύβουν. Τίποτα το καινούριο δε γίνεται με τον κορωνοϊό. Την ίδια πολιτική εφαρμόζουν, αυτή που εφάρμοζαν πάντα. Αυτές οι συνωμοσίες που ανακαλύπτουν κάποιοι τώρα, οι απάτες κι οι κλοπές που γίνονται, δεν είναι ούτε καινούρια, ούτε διαφορετικά, ούτε χειρότερα από όσα γίνονται μονίμως και συνεχίζονται και τώρα. Τα σχολεία χωρίς δασκάλους, τα διόδια χωρίς ανθρώπους, οι επιδείξεις μόδας χωρίς μοντέλα, προϋπήρξαν σαν ιδέες, πριν από τον ιό. Απλώς ο ιός τους έδωσε πρόφαση και δικαιολογία να τα επισπεύσουν.

Η ιδιωτικοποίηση της υγείας είναι μόνιμο πρόβλημα και στην Ελλάδα. Αυτό είναι συνομωσία και σκάνδαλο. Το ότι ακόμα και εν μέσω κορωνοϊού, πριμοδοτούν τον ιδιωτικό τομέα με δημόσιο χρήμα χωρίς λόγο, κλείνουν σημαντικές και απαραίτητες κλινικές και μονάδες στα δημόσια νοσοκομεία, δεν παίρνουν κανένα μέτρο για την στήριξη  του δημόσιου συστήματος υγείας, δεν είναι έκπληξη. Είναι η μόνιμη πολιτική όλων των καθεστωτικών κομμάτων. Το καινούριο είναι η φράση: «Ακόμα και τώρα;». Αλλά η αλήθεια είναι… «ειδικά τώρα, που βρήκαν ευκαιρία». 

Η συνωμοσία δεν είναι που στα αεροπλάνα κάθονται ο ένας πάνω στον άλλο, ενώ τα τουριστικά λεωφορεία που θα πάρουν τους τουρίστες από τα αεροδρόμια, θα γεμίζουν μόνο κατά 50%. Ούτε που δίνουν δωράκια στις αεροπορικές εταιρείες. 
Η συνωμοσία και το σκάνδαλο είναι αυτό που έκαναν από την αρχή στην Ολυμπιακή. Που την εκμεταλλεύτηκαν, την κατακλέψαν, την συκοφάντησαν, την απαξίωσαν, την κομμάτιασαν, για να τη χαρίσουν στους φίλους τους, από τους οποίους κι εκείνοι συντηρούνται. Είναι που για την Ολυμπιακή η ΕΕ απαγόρευε τις επιδοτήσεις, ενισχύσεις ή στηρίξεις. Αλλά για την AEGEAN τις επιβάλλει. Και δεν είναι «σκάνδαλα». Είναι «μοτίβα» και μόνιμες τακτικές και πολιτικές του κεφαλαίου. Όταν π.χ. έσκασε το ηφαίστειο στην Ισλανδία κι απαγορεύτηκαν οι πτήσεις πάνω από τη Βόρεια Ευρώπη για ένα διάστημα, οι αεροπορικές εταιρείες έστειλαν διάβημα στην ΕΕ ότι «θα ήταν μικρότερο το κόστος των αποζημιώσεων σε περίπτωση που πέφτανε δυο τρία αεροπλάνα, από ότι το κόστος που προκαλεί η απαγόρευση πτήσεων». Και ζητούσαν να επιτραπεί να πετάξουν ξανά κι ας πέσουν αυτά τα «δυο τρία». Το ίδιο έγινε στη ΔΕΗ, που της στέρησαν το τεράστιο δίκτυο, για να γίνουν «μάγκες» και «επιχειρηματίες»  οι φίλοι τους οι «επενδυτές χωρίς φράγκο», οι «επιχειρηματίες με δανεικά κι αγύριστα», οι κλέφτες που δεν πάνε ποτέ φυλακή. 
Το ίδιο έγινε και με τον ΟΤΕ, με τα τραίνα, με τα λιμάνια, με τους δρόμους και τα διόδια, με τα αεροδρόμια κλπ. Κόστιζαν λέει στον Ελληνικό λαό, γι αυτό τα «πούλησαν» σε ιδιώτες. Όμως σε ιδιώτες που τα πήραν τσάμπα, με δάνεια κι επιδοτήσεις από το κράτος. Που αποζημιώνονται από το κράτος αν δεν πάνε καλά οι πωλήσεις λόγω καιρού ή λόγω ιού. Που έχουν εξασφαλίσει ότι το κράτος θα πληρώνει ακόμα και τις λάμπες που καίγονται ή τα αιρ κοντίσιον που χαλάνε. Και πότε πότε θα παίρνουν και κάνα δώρο κορωνοϊού… καλή ώρα. (Όχι βέβαια τίποτα ιδιώτες που έχουν ένα μαγαζί μ’ ένα δυο υπαλλήλους). Η συνωμοσία δεν είναι ο ιός. Συνωμοσία και απάτη και κομπίνα είναι η ύπαρξή αυτών των παράσιτων συνωμοτών του κέρδους. 

Συνωμοσία είναι το «σύμπλεγμα» Νoor 1, κανάλια, εφημερίδες, Ολυμπιακός, εργολάβοι, κουμπάροι του πρωθυπουργού. (Ή ΠΑΟΚ, ή ΠΑΟ, ή ΑΕΚ κλπ.). Αλλά δεν είναι παράξενη συνωμοσία. Είναι η συνηθισμένη λειτουργία του καπιταλισμού. Κι αυτή τη συνωμοσία την τρώνε όλοι αμάσητη. 

Συνωμοσία δεν είναι που τα κανάλια λένε ψέματα. Δικά τους είναι, ό,τι θέλουν αυτοί θα λένε. Συνωμοσία είναι όλο το κλίμα που διαμορφώνεται, ώστε «εσύ» να υπηρετείς πιστά αυτά τα ψέματα και να ψηφίζεις αυτούς που τα λένε, την ίδια ώρα που ορκίζεσαι ότι δεν τα πιστεύεις. Και τα εκατομμύρια που δώσαν στα κανάλια, δεν είναι τίποτα καινούριο. Είναι εξαρτήσεις και λυκοφιλίες ανάμεσα σε εκβιαστές και ληστές, που οι μεν εκβιάζουν τις κυβερνήσεις κι οι δε μοιράζουν προνόμια σε καναλάρχες, εφοπλιστές, ιδιοκτήτες ΠΑΕ, εργολάβους, λαθρέμπορους κλπ.

Τέτοιες συνωμοσίες «μικρές» βλέπεις κάθε τόσο. Πάψε λοιπόν απλώς να τις κουτσομπολεύεις στο fb με «αποκαλυπτικά στοιχεία» κι «έξυπνες ατάκες» και ψάξε να βρεις τη φωλιά τους, εκεί που βρίσκεται «η μάνα τους» να την κάψεις. Λέγεται καπιταλισμός κι είναι η μόνη πραγματική συνωμοσία. Στρατεύσου λοιπόν στην υπόθεση αυτής της πυρκαγιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου