Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022

ΓΑΛΛΙΑ Νέα πείρα και δύναμη από τους σημαντικούς απεργιακούς αγώνες

 

Αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ συζήτησε με εργαζόμενους σε διυλιστήριο της «TotalEnergies» και χαιρέτισε το συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Μασσαλίας

 

Από τον χτεσινό χαιρετισμό της αντιπροσωπείας του ΠΑΜΕ στο συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Μασσαλίας
Από τον χτεσινό χαιρετισμό της αντιπροσωπείας του ΠΑΜΕ στο συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Μασσαλίας
Με σημαντική αγωνιστική πείρα και με την πλατιά αλληλεγγύη που εξέφρασαν έμπρακτα μεγάλα τμήματα της εργατικής τάξης της Γαλλίας, αλλά και εκτός συνόρων, εξοπλίστηκαν οι εργαζόμενοι στα διυλιστήρια της χώρας, με τον πολυήμερο και σκληρό αγώνα τους, ο οποίος με τη σειρά του συνέβαλε στην παραπέρα ενίσχυση αγωνιστικών διεργασιών σε πολλούς ακόμα κλάδους.

Κόντρα στην επιχείρηση εκφοβισμού από την κυβέρνηση Μακρόν, που προχώρησε σε επιτάξεις απεργών, αλλά και ενάντια στην επιχείρηση συκοφάντησης που ενορχήστρωσαν η μεγαλοεργοδοσία και τα αστικά ΜΜΕ, οι εργαζόμενοι έθεσαν στο επίκεντρο την ανάγκη συλλογικής πάλης για ουσιαστικές αυξήσεις μισθών και υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων, ενάντια στην ακρίβεια και την αντιλαϊκή πολιτική.

Χτες, την απεργία συνέχιζαν μετά από αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων οι εργαζόμενοι σε δύο διυλιστήρια της «TotalEnergies», σε Γκονφρεβίγ (Νορμανδία) και Φεϊζίν (Λιόν). Σύμφωνα με τη «Figaro», οι αποφάσεις των συνελεύσεων προβλέπουν συνέχιση της απεργίας μέχρι τις 27/10, μέρα που ο όμιλος αναμένεται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα των κερδών του για το γ' τρίμηνο του 2022.

Να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος όμιλος είναι ένας από τους ισχυρότερους στον κλάδο διεθνώς, με τεράστια κερδοφορία, ωστόσο μεγάλο μέρος του προσωπικού δεν έχει καν σταθερή θέση εργασίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τις αμοιβές του. Οπως τονίζουν συνδικαλιστές από τον όμιλο, 1 στους 5 εργαζόμενους είναι «προσωρινά απασχολούμενοι»(«interimaires») και συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου.

Συζήτηση με τους εργαζόμενους στο διυλιστήριο της «Total» στη Λα Μεντ

Την αξία του πολυήμερου αγώνα που δόθηκε στα διυλιστήρια και της περαιτέρω ενίσχυσης συνολικά της αγωνιστικής οργάνωσης των εργαζομένων, της συσπείρωσης σε ταξική γραμμή πάλης, ανέδειξε, χτες, η συζήτηση που έγινε με εργαζόμενους από το διυλιστήριο της «TotalEnergies» στη Λα Μεντ (νοτιοδυτικά της Μασσαλίας), οι οποίοι συναντήθηκαν με την αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ που βρίσκεται από τις αρχές της βδομάδας στη χώρα.

Οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ συναντήθηκαν με τη διοίκηση του Σωματείου CGT Total La Mede. Ο Φαμπιέν Κρος, γενικός γραμματέας του Σωματείου, στην υποδοχή του τόνισε τη σημασία της αλληλεγγύης που έχουν λάβει από εργατικούς φορείς όλου του κόσμου, ώστε να πάρουν κουράγιο οι εργαζόμενοι, οι οποίοι εκτός από τις απειλές κυβέρνησης και εργοδοσίας αντιμετώπισαν και την προσπάθεια ενεργοποίησης του «κοινωνικού αυτοματισμού», η οποία έπεσε στο κενό με τη μεγάλη συμμετοχή στην απεργία στις 18/10.

Μεταφέροντας τον αγωνιστικό χαιρετισμό των εργαζομένων και των ταξικών συνδικάτων της χώρας μας, ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και του Σωματείου Λιμενεργατών ΕΝΕΔΕΠ, τόνισε ότι «είναι πολύ μεγάλη τιμή που βρισκόμαστε σήμερα εδώ πέρα. Μας ενδιαφέρουν οι εξελίξεις που αφορούν τους εργαζόμενους στη Γαλλία συνολικά, αλλά και ειδικότερα στον κλάδο της Ενέργειας».

Στη συνέχεια υπογράμμισε: «Η νίκη μιας μερίδας εργαζομένων θα είναι νίκη για όλους τους εργαζόμενους. Οπότε και την αλληλεγγύη των λιμενεργατών της δικής μας χώρας και συνολικά της εργατικής τάξης της χώρας μας τη μεταφέρουμε εδώ με μεγάλη τιμή και χαρά. Η συνάντησή μας είναι σημαντική γιατί κι εμείς αντιμετωπίζουμε παρόμοια κατάσταση στον χώρο μας. Για παράδειγμα, ένα από τα βασικά αιτήματα που είχαμε κι εμείς από την πρώτη στιγμή ίδρυσης του σωματείου μας είναι να υπάρχει για όλους μόνιμη και σταθερή δουλειά. Το 75% των εργαζομένων ήταν με "ελαστικές" μορφές απασχόλησης το 2014. Πλέον, μετά από 8 χρόνια σκληρού αγώνα και με τη στήριξη των δυνάμεων του ΠΑΜΕ και των ταξικών σωματείων, τις μεγάλες απεργίες που κάναμε τα τελευταία χρόνια, το ποσοστό αυτό είναι πολύ μικρό και στόχος μας είναι να εξαλειφθεί τελείως».

Σημείωσε επίσης ότι με δεδομένη τη σημασία των Μεταφορών, της Ενέργειας κ.τ.λ. ως κλάδων στρατηγικής σημασίας, «έχουμε χρέος και καθήκον ως εργαζόμενοι και ως σωματεία να πάρουμε όλα τα μέτρα ώστε αυτός ο χειμώνας που μας λένε και μας προετοιμάζουν ότι "θα είναι δύσκολος", να μην είναι δύσκολος για μας, να είναι δύσκολος για τις κυβερνήσεις και για τα αφεντικά». Κατέληξε λέγοντας ότι «εμείς φεύγουμε από τη Γαλλία σίγουρα πολύ πιο γεμάτοι και πιο δυνατοί, με σκοπό όλη αυτήν την πείρα να τη μεταφέρουμε και στους εργαζόμενους στη χώρα μας. Με σκοπό τις εστίες αντίστασης και αγώνα να τις πολλαπλασιάσουμε και στη χώρα μας, σε κάθε χώρα».

Θερμή υποδοχή του ΠΑΜΕ στο συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Μασσαλίας

Χτες το πρωί, η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ χαιρέτισε το 58ο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Μασσαλίας (Union des syndicats CGT Bouches-du-Rhone).

Η υποδοχή της αντιπροσωπείας ήταν ιδιαίτερα θερμή, με τους συνέδρους να χειροκροτούν όρθιοι το μήνυμα που μετέφερε στον χαιρετισμό ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

«Εδώ, στη χώρα της Κομμούνας, στη χώρα όπου ιδρύθηκε η ΠΣΟ, στη Μασσαλία του μεγάλου αγώνα στο Γκαρντάν (σ.σ. σημαντικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, όπου οι εργάτες παλεύουν από το 2018 για να μην κλείσει), εδώ στο συνέδριο των εργατών, χτίζεται η ελπίδα. Το μέλλον μας δεν είναι να γίνουμε σκλάβοι του 21ου αιώνα, το μέλλον μας δεν είναι ένας νέος Μεσαίωνας, το μέλλον μας είναι ο αγώνας για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, για μια κοινωνία χωρίς φτώχεια και πολέμους, όπου οι εργάτες θα είναι αφέντες της ζωής τους και του πλούτου που παράγουν», τόνισε μεταξύ άλλων ο Γ. Πέρρος.

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου