Κυριακή 24 Ιουλίου 2022

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ Λόγω... έλλειψης «εξοικείωσης» των «συμμάχων» μένει στον «αφρό» η χρόνια αξίωση της Αγκυρας

 

Δεν έχουν «γνώση» οι «σύμμαχοι» για τις απαράδεκτες αξιώσεις που θέτει η Άγκυρα με ΝΑΤΟικές πλάτες εδώ και δεκαετίες... 
Δεν έχουν «γνώση» οι «σύμμαχοι» για τις απαράδεκτες αξιώσεις που θέτει η Άγκυρα με ΝΑΤΟικές πλάτες εδώ και δεκαετίες...
Πηγή: Eurokinissi

 

Σε δήθεν... έλλειψη «γνώσης» και «εξοικείωσης με το θέμα» από τους «συμμάχους» στο ΝΑΤΟ απέδωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, το γεγονός ότι η χρόνια αξίωση της Αγκυρας για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου - όπως άλλωστε και οι υπόλοιπες απαράδεκτες διεκδικήσεις που θέτει η τουρκική αστική τάξη - βρίσκεται στο τραπέζι των αμερικανοΝΑΤΟικών διαβουλίων που προωθούν επικίνδυνες διευθετήσεις στα Ελληνοτουρκικά με στόχο τη διασφάλιση της «συνοχής» του ευρωατλαντικού στρατοπέδου.

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1 μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, όπου επιβεβαιώθηκε η στοίχιση της κυβέρνησης στα επικίνδυνα αμερικανοΝΑΤΟικά ιμπεριαλιστικά σχέδια στην ευρύτερη περιοχή, ο Ν. Παναγιωτόπουλος σχολίασε τις νέες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μ. Τσαβούσογλου για το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών. «Το ζήτημα αυτό είναι εξωφρενικό να το συζητά κανείς, θα έλεγα ότι δεν έχει και κανένα βάσιμο νομικό έρεισμα», ανέφερε ο Ν. Παναγιωτόπουλος, ωστόσο ισχυρίστηκε ότι «όσο ανόητο, γελοίο, εξωφρενικό και αν το θεωρούμε εμείς, εντούτοις θα πρέπει να το εξηγούμε αυτό σε εταίρους και συμμάχους. Γιατί οι άλλοι, μάλλον όλοι, δεν έχουν την ίδια γνώση ή εξοικείωση με το θέμα»...

Το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών βέβαια δεν είναι... χθεσινό, τίθεται από την Αγκυρα εδώ και δεκαετίες και «νομιμοποιείται» ουσιαστικά με διάφορους τρόπους από τους «συμμάχους», με χαρακτηριστική και την πρόσφατη τηλεφωνική «προτροπή» του Αμερικανού υπουργού Αμυνας Λ. Οστιν προς τον Τούρκο ομόλογό του Χ. Ακάρ οι δύο πλευρές «να διερευνήσουν πραγματιστικές λύσεις σε μακροχρόνιες διαφορές».

Κατά τα άλλα, στο πλαίσιο της γνωστής τραμπάλας μεταξύ «συναγερμού» και εφησυχασμού, η οποία ανεβοκατεβαίνει ανάλογα και με τη φάση των αμερικανοΝΑΤΟικών διεργασιών, ο Ν. Παναγιωτόπουλος απάντησε πως πιστεύει ότι θα έχουμε «ήρεμα νερά» στα Ελληνοτουρκικά το καλοκαίρι, συμπληρώνοντας: «Οπως λένε και στο ΝΑΤΟ ελπίζουμε για το καλύτερο, αλλά προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο. Επομένως διατηρούμαστε σε εγρήγορση. Δεν θα έλεγα σε συναγερμό ή επιφυλακή αλλά σε εγρήγορση».

Σε ό,τι αφορά το θέμα της δρομολογούμενης αγοράς των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35, όπως και το ενδεχόμενο συμμετοχής της Αθήνας στο πρόγραμμα συμπαραγωγής τους, ο Ν. Παναγιωτόπουλος δήλωσε πως η Ελλάδα μπαίνει στο «κλειστό κλαμπ» των χωρών που θα προμηθευτούν τα εν λόγω αεροσκάφη, ανεξαρτήτως εάν θα υπάρξει συμπαραγωγή ή όχι.

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, όπως παραδέχθηκε και σε προηγούμενες δηλώσεις του ο Ν. Παπαγιωτόπουλος, επιβεβαιώνοντας το πραγματικό αμερικανοΝΑΤΟικό υπόβαθρο της νέας πανάκριβης αγοράς των F-35, αυτή «θα συμβάλλει στην (...) στενότερη συνεργασία και διαλειτουργικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων.

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου