Κυριακή 24 Ιουλίου 2022

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ Μεγάλες οι καταστροφές από τις πυρκαγιές, «εκτός κάδρου» η ανυπαρξία πρόληψης και μέσων


Επικίνδυνα μέτωπα σε Λέσβο και Ηλεία, μαίνεται στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς

 

Πηγή: Eurokinissi

 

Στο πολύ «ακραίο φαινόμενο καιρικών συνθηκών» με εκρηκτικό κοκτέιλ από ξηρασία, υψηλές θερμοκρασίες και ισχυρούς ανέμους, επιρρίπτει η ηγεσία της Πυροσβεστικής, την ευθύνη για τις καταστροφικές πυρκαγιές που μαίνονται στη χώρα χαρακτηρίζοντάς τις ως «δύσκολες επιχειρήσεις». Έτσι, για άλλη μία φορά μένουν «εκτός κάδρου» οι ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα στο Σώμα, η ανυπαρξία πρόληψης και ολοκληρωμένου αντιπυρικού σχεδιασμού, την ευθύνη για την οποία έχουν τόσο η σημερινή όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, με κατοίκους της Σκιλλουντίας Ηλείας να βλέπουν τα σπίτια τους να έχουν υποστεί ζημιές από τη φωτιά ενώ στη Λέσβο να είναι σε επιφυλακή να σώσουν τα δικά τους καθώς το μέτωπο είναι ανεξέλεγκτο. 

Κατά τη διάρκεια της έκτακτης ενημέρωσης από τον εκπρόσωπο Τύπου του Σώματος για τα μέτωπα που παραμένουν ανεξέλεγκτα σε διάφορες περιοχές, ο εκπρόσωπος τύπου ανέφερε πως «πρώτιστο μέλημα είναι να μην κινδυνέψει πολίτης» αλλά και να «διαφυλάξουμε τις περιουσίες τους και το δασικό μας πλούτο».  

Στον Έβρο, εξακολουθεί -για τέταρτη ημέρα- να καίγεται το Εθνικό Πάρκο Δαδιάς, προκαλώντας μία τεράστια οικολογική καταστροφή στην περιοχή με περίπου 15.000 στρέμματα να γίνονται στάχτη και προστατευόμενα είδη να έχουν χάσει τη ζωή τους. Μετά τις δηλώσεις του υπουργού Πολιτικής Προστασίας Χρ. Στυλιανίδη για «αναπροσαρμογή του πεδίου» και για «καθορισμό των νέων σχεδιασμών», η Πυροσβεστική σημειώνει πως οι δυνάμεις του Σώματος στο σημείο παραμένουν ίδιες ενώ υλοτόμοι καλούνται να φτιάξουν επιπλέον αντιπυρικές ζώνες και να διαπλατύνουν τις ήδη υπάρχουσες μαζί με μηχανήματα και στρατιώτες που έχουν διατεθεί από το Στρατό.  

Από τη Λέσβο (πηγή: stonisi.gr) 
Από τη Λέσβο (πηγή: stonisi.gr)

Στη Λέσβο, το κύριο μέτωπο βρίσκεται έξω από το χωριό Σταυρός, για το οποίο έχει δοθεί από νωρίς το μεσημέρι εντολή εκκένωσης μέσω του «112».  Η Πυροσβεστική, με τις ίδιες δυνάμεις όπως και χθες στο νησί, προσπαθούν να περιορίσουν τις φλόγες με στόχο να μην περάσει ούτε μέσα στο χωριό ούτε στη ρεματιά της περιοχής καθώς η εξέλιξη θα είναι ακόμα πιο δύσκολη αν επεκταθεί στο πυκνό δάσος στα Πλωμαριτοχώρια, νότια του Λεσβιακού Ολύμπου. Την ίδια στιγμή κάτοικοι και εθελοντές στη Βρίσα παραμένουν σε επιφυλακή υπό τον φόβο αναζωπυρώσεων καθώς η καμένη έκταση των περίπου 15.000 στρεμμάτων -σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις- κρύβει πολλές μικρές εστίες. 

Από την Ηλεία (φωτό: Τάκης Φιλιππόπουλος) 
Από την Ηλεία (φωτό: Τάκης Φιλιππόπουλος)

 Αντίστοιχα, ιδιαίτερα επικίνδυνη είναι η πυρκαγιά που έχει εκδηλωθεί στο δήμο Ανδρίτσαινας καθώς καίει μέσα σε κατοικημένες περιοχές και έχει προκαλέσει ζημιές σε σπίτια της Σκιλλουντίας και στα Κρέστενα

Μάλιστα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, υπάρχει εισήγηση για προληπτικές απομακρύνσεις από Κρέστενα, Φρύξα, Σκιλλουντία, Γρύλλο και Βρίνα, μετά την σύσταση για περιορισμό μετακινήσεων σε αυτές τις περιοχές. Ήδη έχει εκκενωθεί προληπτικά μία κατασκήνωση με τα παιδιά που φιλοξενούνταν, να έχουν μεταφερθεί στην πλατεία των Καλυβακίων.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, που πλέον έχει τρία μέτωπα ένα στη Σκιλλουντία και Φρύξα, ένα προς Γρύλλο και ένα προς Μεγάλακου και Βρίνα, επιχειρούν 125 πυροσβέστες με 43 οχήματα και 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων ενώ ρίψεις νερού πραγματοποιούν 4 αεροσκάφη και ισάριθμα ελικόπτερα. 

Πηγή: Eurokinissi

Επίσης πύρινα μέτωπα υπάρχουν σε δύσβατη περιοχή σε δάσος στην περιοχή Τσακατούρα Γρεβενών, όπου επιχειρούν 21 πυροσβέστες με τρία οχήματα και δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας όπου βρίσκονται 35 πυροσβέστες με εννέα οχήματα, ένα πεζοπόρο τμήμα του Σώματος και ένα ελικόπτερο ενώ καλύτερη είναι η εικόνα στην πυρκαγιά στην Πέτρινη Πολιτεία, στο δήμο Φαιστού Ηρακλείου Κρήτης. 

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου