Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2022

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ Τα σημερινά σκοτάδια θρέφουν τα «τέρατα» - Αυτός ο κόσμος θέλει ανατροπή!

 

Αποσπάσματα από την ανακοίνωση της ΚΝΕ για την Παγκόσμια Μέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών (25 Νοέμβρη)

 

Η ΚΝΕ εκφράζει ακόμα μια φορά την αλληλεγγύη της στις γυναίκες, σε κάθε νέα και νέο που βιώνει την πολύμορφη βία στο σχολείο, στη σχολή, στη γειτονιά, στον χώρο δουλειάς, στην οικογένεια.

Καλεί όλες και όλους που οργίζονται, αγανακτούν, με τα αποτρόπαια και φρικιαστικά εγκλήματα κατά των γυναικών, των παιδιών, να δυναμώσουν τον αγώνα απέναντι στους οικονομικούς και κοινωνικούς παράγοντες που γεννούν τους δράστες - «τέρατα» και αφήνουν τις γυναίκες ανασφαλείς, εκτεθειμένες σε πιέσεις, εκβιασμούς, κινδύνους.

***

Στην ανακοίνωσή της για την Παγκόσμια Μέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών (25 Νοέμβρη), με τίτλο: «Βία - εκμετάλλευση - ανισοτιμία μάς γεμίζουν οργή! Ο κόσμος των "τεράτων" θέλει ανατροπή!», η ΚΝΕ τονίζει ότι αποτέλεσμα των πολύμορφων διακρίσεων που βιώνουν οι γυναίκες στην εργασία, στην Εκπαίδευση, στην οικογένεια, σε κάθε πλευρά της ζωής τους «είναι η σεξουαλική βία και κακοποίηση, που φτάνει μέχρι τον βιασμό, τη δολοφονία των γυναικών, την πιο ακραία και χυδαία μορφή βίας».

«Είναι οι αναχρονιστικές, πατριαρχικές κοινωνικές αντιλήψεις και συμπεριφορές για τη θέση της γυναίκας που ακούμε, βλέπουμε, διδασκόμαστε. Από τα σκοταδιστικά θρησκευτικά κηρύγματα μέχρι τα απαράδεκτα τηλεοπτικά, μουσικά σκουπίδια βιασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, καλλιεργούνται παλιά και "νέα" κοινωνικά στερεότυπα για τη γυναίκα, τις σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων», σημειώνει η ΚΝΕ και υπογραμμίζει:

«Είναι η εμπορευματοποίηση κάθε πλευράς της κοινωνικής ζωής, ακόμα και της σεξουαλικότητας. Στον βωμό του κέρδους "ανθίζουν" επίσημα και ανεπίσημα κυκλώματα πορνείας, της κραυγαλέας αυτής μορφής εκμετάλλευσης του ανθρώπινου σώματος, που είναι καταναγκασμός και όχι ατομική επιλογή.

Είναι οι σάπιες "αξίες" του ατομισμού, του εγωιστικού τρόπου ζωής και σκέψης, του δόγματος "ο θάνατός σου η ζωή μου", η υποτίμηση της προσωπικότητας ενός ανθρώπου, ακόμα και της ζωής του. Ολα αυτά γίνονται "μαθήματα ζωής" στα σχολεία, στις σχολές, μέσα από τα ΜΜΕ, τα social media.

Τελικά, είναι το σκοτάδι του καπιταλισμού, της κοινωνίας της εκμετάλλευσης, της βίας, της ανισοτιμίας.

Αυτό είναι το σάπιο οικονομικό, κοινωνικό, πολιτιστικό υπόβαθρο που διαμορφώνει και προσωπικότητες "ικανές" να διαπράττουν αποτρόπαια εγκλήματα και αφήνει τις γυναίκες, ακόμα και τα παιδιά απροστάτευτα.

Στο έδαφος των κοινωνικών διακρίσεων στην κοινωνία της ταξικής εκμετάλλευσης και καταπίεσης, το αστικό κράτος και η αστική εξουσία - όποια κι αν είναι η κυβέρνηση - ούτε μπορεί ούτε θέλει να εξασφαλίσει τα κοινωνικά δικαιώματα σε όλες και όλους, τις σύγχρονες ανάγκες, την αναγκαία κοινωνική πρόληψη και προστασία των γυναικών, των παιδιών. Η πολιτική που ακολουθούν διαχρονικά έχει βάλει τη σφραγίδα της στις τεράστιες ελλείψεις σε υπηρεσίες και υποδομές για πρόληψη και προστασία στις σχολές, στα σχολεία, στις γειτονιές.

Η όποια ευαισθησία της κάθε κυβέρνησης αρχίζει και τελειώνει στα όρια της "αντοχής της οικονομίας". Οσα "εθνικά σχέδια" και "δράσεις" κι αν συντάξουν για την προστασία των γυναικών, των παιδιών, δεν εξασφαλίζουν ένα ολοκληρωμένο επιστημονικό, κοινωνικό σχέδιο για την πρόληψη, την προστασία, τη στήριξη από την πολύμορφη βία και κυρίως τη ριζική αντιμετώπιση των αιτιών που γεννούν και αναπαράγουν τα αποκρουστικά φαινόμενα.

Είμαστε η σπίθα που θα κάνει τα σκοτάδια φως!

Δεν συμβιβαζόμαστε με την "κανονικότητα" της βίας, της εκμετάλλευσης, της ανισοτιμίας.

Καλούμε κάθε νέα και νέο που ασφυκτιά από τη δυσωδία της σαπίλας του καπιταλιστικού συστήματος να μπει στον αγώνα, μαζί με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, για τις σύγχρονες ανάγκες στη μόρφωση, στην εργασία, στη ζωή, για όλες τις οικονομικές και κοινωνικές προϋποθέσεις ώστε η κάθε γυναίκα να είναι ανεξάρτητη.

Για να ανοίξει ο δρόμος για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας - τον σοσιαλισμό-κομμουνισμό, της κοινωνίας που καταργώντας την καπιταλιστική εκμετάλλευση θα απελευθερώσει τις τεράστιες δυνατότητες της εποχής μας και θα τις θέσει στην υπηρεσία των σύγχρονων αναγκών. Εκεί μπορεί να αναπτυχθεί ο νέος τύπος ανθρώπου, γυναίκας και άντρα, με τρόπο ισότιμο. Εκεί μπαίνουν τα θεμέλια για την απελευθέρωση των γυναικών από κάθε κοινωνική ανισοτιμία.

Σε αυτόν τον δρόμο κάνουμε δικό μας "μάθημα ζωής" τις αξίες της συλλογικότητας, της συντροφικότητας, της αλληλεγγύης, του σεβασμού. Χτίζεται πραγματική ασπίδα προστασίας απέναντι στην πολύμορφη βία. Κατακτιέται το θάρρος, η αντοχή, η δύναμη ώστε η κάθε γυναίκα να παλέψει μαχητικά για να αλλάξει τη ζωή της.

Είναι στο χέρι μας! Με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ τολμάμε το μεγάλο βήμα στο μέλλον!».

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου