Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2023

«Παρηγοριά pass»

 

Πηγή: Eurokinissi

 

Για όποιον νόμιζε ότι η ευρηματικότητα της κυβέρνησης για τα κάθε λογής pass είχε εξαντληθεί, από χτες η κοροϊδία «άλλαξε πίστα». Ετσι, μετά το power pass και το food pass, η «παρηγοριά στον άρρωστο» αρχίζει να παίρνει και κυριολεκτική σημασία με το ...dentist pass, δηλαδή πάσο για οδοντιατρικές πράξεις, προφανώς σε ιδιώτες και μόνο για παιδιά 6 - 12 ετών.

Πρόκειται για ένα πακέτο που θα καλύπτει στοιχειώδεις οδοντιατρικές πράξεις και με το οποίο η κυβέρνηση πετάει από πάνω της κάθε ευθύνη για δημόσια και δωρεάν οδοντιατρική πρόνοια με μέριμνα του κράτους, αφού αυτή απλά δεν υπάρχει.

Ταυτόχρονα στέλνει συγκροτημένα πελατεία σε ιδιώτες, αφού οι γονείς που θα ζητήσουν π.χ. δωρεάν καθαρισμό για το παιδί τους, αν διαπιστωθεί κάποια πάθηση, θα αναγκαστούν να πληρώσουν ξανά από την τσέπη τους.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΟΠΥΥ δεν καλύπτει οδοντιατρική περίθαλψη, ενώ τα ιατρεία του με ειδικότητα οδοντιάτρου δεν ξεπερνούν π.χ. τα 65 για ολόκληρη την Αττική. Το αποτέλεσμα είναι η οδοντιατρική περίθαλψη του λαού να καλύπτεται κατά 90% από ιδιώτες. Δηλαδή, οι εργαζόμενοι είτε να πληρώνουν αδρά, είτε να περικόπτουν την αναγκαία φροντίδα.

Οποιος έχει πονόδοντο σήμερα βρίσκει ραντεβού σε μερικές βδομάδες ή και μήνες σε κάποια από τις ελάχιστες δημόσιες δομές, ή πληρώνει από την τσέπη του.

Απέναντι σε αυτήν την εξοργιστική κατάσταση, που αναπαράγεται και χειροτερεύει από την πολιτική όλων των κυβερνήσεων, τροφοδοτώντας την ιδιωτική - επιχειρηματική δράση (και) στην οδοντιατρική περίθαλψη, η ΝΔ διαφημίζει τις «μίνιμουμ» και «στοχευμένες» παροχές, που «κοστίζουν» λιγότερο στο κράτος, στρώνοντας το έδαφος και για τις επόμενες κυβερνήσεις.

Το πιο προκλητικό είναι ότι το λεγόμενο «dental pass» προπαγανδίζεται ως μέτρο προστασίας της υγείας του παιδιού. Πρόκειται για φτηνό αντιπερισπασμό στην τραγωδία με την οποία έρχονται αντιμέτωποι οι γονείς και τα παιδιά τους, ειδικά αυτήν την περίοδο, με την έξαρση των ιώσεων.

Η κατάντια της δημόσιας και δωρεάν παιδιατρικής φροντίδας είναι τέτοια που την περασμένη βδομάδα το Νοσοκομείο Αργους ζητούσε από τις ετοιμόγεννες γυναίκες να δηλώσουν «υπεύθυνα» ότι αναγνωρίζουν τους κινδύνους και ότι ...«αναλαμβάνουν την ευθύνη» να γεννήσουν χωρίς να υπάρχει παιδίατρος στο νοσοκομείο!

Αποτέλεσμα της ίδιας πολιτικής είναι τα χιλιάδες χειρουργεία που εκκρεμούν σε μεγάλα παιδιατρικά νοσοκομεία, όπως στο «Αγία Σοφία», με την κυβέρνηση να καμαρώνει που από 2.900 πριν από λίγο καιρό σήμερα «έπεσαν» στα 2.200 μετά την «εκκαθάριση λίστας», αφού εκατοντάδες γονείς εξαναγκάστηκαν να στραφούν στον ιδιωτικό τομέα. Επομένως, σε κάποιο επόμενο «βήμα» δεν θα εκπλαγούμε αν δούμε και κανένα «χειρουργείο pass», που θα καλύπτει μόνο τα ράμματα...

Τίποτα δεν μπορεί πλέον να κρύψει τη μεγάλη εικόνα της καταστροφικής για τον λαό συνύπαρξης του δημόσιου τομέα με την επιχειρηματική δράση στην Υγεία, που αποβαίνει πάντα σε βάρος του λαού. Από τη μια «τρέχουν» οι ΣΔΙΤ, οι νέες επενδύσεις στην ιδιωτική Υγεία, η λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων ως «αυτοτελών οικονομικών μονάδων» και από την άλλη χιλιάδες ασθενείς ξεροσταλιάζουν σε ράντζα και ουρές σε κάθε εφημερία.

Σε αυτήν την αλυσίδα κάθε κυβέρνηση προσθέτει νέους κρίκους, με τον ΣΥΡΙΖΑ π.χ. να είναι αυτός που εγκαινίασε το πρώτο «δημόσιο νοσοκομείο ΑΕ» στη Σαντορίνη και ξεκίνησε την εφαρμογή του συστήματος DRG's (τεκμηρίωση κόστους για κάθε υπηρεσία του νοσοκομείου) και τη ΝΔ να ψηφίζει τον νόμο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, ο οποίος μετατρέπει τα νοσοκομεία σε «κόμβους» άντλησης πελατείας από τον ιδιωτικό τομέα.

Με αυτήν την αλυσίδα πρέπει να αναμετρηθεί ο λαός, και όχι να νομιμοποιήσει στη συνείδηση του τον συμβιβασμό με τα ελάχιστα, σύμφωνα με τις εγκληματικές αναλύσεις «κόστους - οφέλους» που συνοδεύουν την Υγεία - εμπόρευμα και τις «αντοχές της οικονομίας».

Αξιοποιώντας και την κάλπη, να δυναμώσει το ΚΚΕ, στον αγώνα για κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης, Υγεία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν για όλους. Μόνο έτσι δεν θα «σκορπίσει» και η αγωνιστική παρακαταθήκη των υγειονομικών, χιλιάδων εργαζόμενων και άλλων βιοπαλαιστών στα τρία χρόνια της πανδημίας για την υπεράσπιση της Υγείας του λαού!

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου