Πέμπτη 27 Απριλίου 2023

Οδηγός για «χρήσιμους» ευρωβουλευτές και όχι μόνο...

 

Πάνε κι έρχονται οι αναλύσεις αυτές τις μέρες από τα κόμματα του κεφαλαίου και τα αστικά ΜΜΕ για τα «συμπεράσματα» που πρέπει να αντλήσει το αστικό πολιτικό σύστημα μετά και τις καταγγελίες για τον Αλ. Γεωργούλη - οι οποίες επιβάλλεται να διερευνηθούν - σχετικά με την επιλογή και τον τρόπο εκλογής των ευρωβουλευτών. Τα διλήμματα που θέτουν έχουν ως επωδό ότι οι επόμενοι εκλεγμένοι θα πρέπει να είναι «στη γέφυρα της ΕΕ και όχι στο κατάστρωμα», «με επιρροή στα κέντρα λήψης αποφάσεων», πάντα «για το καλό της πατρίδας», δηλαδή των συμφερόντων της αστικής τάξης στον διεθνή ανταγωνισμό, σε βάρος του λαού. Με τα διλήμματά τους, στόχο έχουν μπροστά στην κάλπη να διαστρεβλώσουν τα κριτήρια με τα οποία ο λαός και η νεολαία πρέπει να ψηφίζουν. Αφήνουν με σκοπιμότητα απέξω την ουσία: Ποιανού τα συμφέροντα θα υπηρετούν οι ευρωβουλευτές; Των επιχειρηματικών ομίλων ή του εργαζόμενου λαού; Η απάντηση που δίνουν, είναι αυτονόητα των πρώτων...

* * *

Ας δούμε το παράδειγμα της Ευ. Καϊλή, που «τα έργα και οι ημέρες» της απασχόλησαν ιδιαίτερα την επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα. Παρά την ευρεία προβολή που πήρε το ζήτημα των καταγγελιών για χρηματισμό της από το Κατάρ, πολύ λίγο απασχόλησε το τι έκανε η συγκεκριμένη ευρωβουλευτής στο Ευρωκοινοβούλιο πριν συλληφθεί... Η μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος του ΕΚ ήταν ακριβώς όλα αυτά που θεωρούν κάποιοι ως «πρότυπο». Ηταν η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Επιτροπής για το Μέλλον της Επιστήμης και της Τεχνολογίας STOA (2017- 2022) καθώς και του Κέντρου για την Τεχνητή Νοημοσύνη (C4AI). Ως αντιπρόεδρος, ήταν αρμόδια για τo Ευρωπαϊκό Σύστημα Στρατηγικής και Πολιτικής Ανάλυσης, την Πληροφορική και τις Τηλεπικοινωνίες, την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Ηταν επίσης πρόεδρος της ομάδας εργασίας για τη Στρατηγική Καινοτομίας στην Τεχνολογία Πληροφοριών και Επικοινωνίας (ICT). Στα άμεσα καθήκοντά της ως αντιπροέδρου ήταν οι επαφές αντί της προέδρου του ΕΚ με ευρωπαϊκές οργανώσεις επιχειρηματιών, πολυμερείς οργανισμούς συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών, του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και του ΟΟΣΑ, και στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

* * *

Ηταν επίσης μέλος στις Επιτροπές Βιομηχανίας, Ερευνας και Ενέργειας, Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής, Προϋπολογισμού και στην Επιτροπή για την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Ψηφιακή Εποχή (AIDA). Η ίδια είχε συγκροτήσει το Κέντρο για την Τεχνητή Νοημοσύνη (C4AI) και από το 2019 συνεργαζόταν με το Παγκόσμιο Κοινοβουλευτικό Δίκτυο του ΟΟΣΑ. Δεν πρέπει επίσης να παραλείψουμε ότι το ΝΑΤΟ είχε προφανώς ξεχωρίσει τις ικανότητές της από πολύ νωρίς και για αυτό είχε διατελέσει - αν και νεοεκλεγείσα τότε ευρωβουλευτής - πρόεδρος της Αντιπροσωπείας για τις σχέσεις με την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ (2014-2019). Είχε όμως και βραβεία... Το 2018 βραβεύτηκε ως ευρωβουλευτής της χρονιάς για τις Ψηφιακές Πολιτικές, καθ' υπόδειξη βεβαίως των λόμπι των επιχειρηματικών ομίλων και των ΜΚΟ που κατευθύνουν αυτά τα «βραβεία Βρυξελλών», ενώ το 2020 κατετάγη 1η στην κατηγορία «Διαμόρφωση Ψηφιακής Πολιτικής της ΕΕ» του δείκτη επιρροής VoteWatch. Το δε «POLITICO Europe 2018» την συμπεριέλαβε μεταξύ των «Γυναικών που διαμορφώνουν τις Βρυξέλλες» και μεταξύ των «κορυφαίων ευρωβουλευτών» που «ηγούνται της ψηφιακής επανάστασης».

* * *

Αυτά και πολλά άλλα κάνουν την Εύα Καϊλή ένα ζωντανό υπόδειγμα της αστικής τάξης της χώρας μας για το τι πρέπει να κάνει ένας ευρωβουλευτής για να είναι χρήσιμος για αυτήν, απέναντι βέβαια στον λαό και στα συμφέροντά του. Τα σάπια πρότυπα και κριτήριά τους για βουλευτές, ευρωβουλευτές, δημάρχους κ.λπ. είναι βγαλμένα από τον κόσμο της εκμετάλλευσης, των λόμπι, των επιχειρηματικών συμφερόντων που υπηρετούν. Σε αυτό το έδαφος ακριβώς είναι που επωάζονται και τα αποκρουστικά φαινόμενα της συναλλαγής, του χρηματισμού, του «ο θάνατός σου η ζωή μου», που τσαλαπατούν κάθε δικαίωμα, όπως και αυτά των γυναικών με τις καταγγελίες για τον Αλ. Γεωργούλη. Ο κάθε ευρωβουλευτής, όπως και κάθε εκλεγμένος, υλοποιεί την πολιτική του κόμματός του. Κριτήριο είναι η στάση, οι θέσεις και η ψήφος του στους αντιλαϊκούς στόχους του κεφαλαίου, τους κανονισμούς, τις Οδηγίες, τα ψηφίσματα που ο λαός τα βρίσκει ενάντιά του. Οι ευρωβουλευτές των αστικών κομμάτων όλα τα στρατηγικά νομοθετήματα τα έχουν ψηφίσει κι έχουν μεγάλες ευθύνες.

* * *

Στον αντίποδα οι εκλεγμένοι του ΚΚΕ υπηρετούν τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα, αναδεικνύουν παντού στη Βουλή, στην Ευρωβουλή, στην Τοπική Διοίκηση τον πραγματικό ένοχο, το καπιταλιστικό σύστημα. Αποκαλύπτουν τους αστικούς σχεδιασμούς και επιδιώξεις, τα συμφέροντα των μονοπωλίων και των λόμπι τους, προετοιμάζοντας τον λαό και συμβάλλοντας στην οργάνωση της πάλης του. Βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα στο πλάι των εργαζομένων, των απολυμένων, των ανέργων, των εργατικών - λαϊκών οικογενειών που αδυνατούν να αντιμετωπίσουν την εκτιναγμένη ακρίβεια, τους μισθούς στο ναδίρ, των λαϊκών νοικοκυριών που απειλούνται με πλειστηριασμό, των καταχρεωμένων αυτοαπασχολούμενων, των βιοπαλαιστών αγροτών που βιώνουν το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής, των κατατρεγμένων προσφύγων και μεταναστών που ξεριζώνονται από τον τόπο τους εξαιτίας των ιμπεριαλιστικών πολέμων και ανταγωνισμών που οι κομμουνιστές είναι οι ασυμβίβαστοι πολέμιοί τους ενάντια στην εμπλοκή της χώρας.

* * *

Με αυτά τα κριτήρια ο λαός χρειάζεται να ψηφίσει και στην κάλπη της 21ης Μάη και σε κάθε κάλπη, για να δυναμώσει με ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ τη λαϊκή αντιπολίτευση απέναντι σε οποιαδήποτε αντιλαϊκή κυβέρνηση της επόμενης μέρας, για εκλεγμένους μαχητές και υποστηρικτές του δίκιου του παντού.


Κ. Ε.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου