Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016

Η ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος ΗΠΑ




ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΗΠΑ


ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ • 31 Αυγουστου 2016 

Το 1919 η ανάπτυξη του εργατικού κινήματος στο εσωτερικό των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και οι επιτυχίες του σοβιετικού κράτους δυνάμωσαν την αριστερή πτέρυγα στο σοσιαλιστικό κόμμα, το σοσιαλιστικό εργατικό κόμμα, τη συνδικαλιστική οργάνωση «Βιομηχανικοί εργάτες της ειρήνης», ακόμη και στην Αμερικάνικη Ομοσπονδία Εργασίας. Μεγάλο ρόλο στην ανάπτυξη της επιρροής της αριστερής πτέρυγας του σοσιαλιστικού κινήματος έπαιξαν τα έργα και οι λόγοι του Λένιν. Με το περίφημο «Γράμμα προς τους Αμερικανούς εργάτες», ο Λένιν φώτισε τα πιο σπουδαία θεωρητικά και πρακτικά προβλήματα του αγώνα τους.

Από τους ηγέτες της αριστερής πτέρυγας πιο αγαπητοί στο λαό ήταν ο Γουίλιαμ Χάιγουντ, ο Τσαρλς Ρούτενμπεργκ και κυρίως ο Τζον Ριντ.
Στις εκλογές για την ανάδειξη της Εκτελεστικής Επιτροπής του σοσιαλιστικού κόμματος, το Μάη του 1919, οι ηγέτες της Αριστεράς πήραν τη συντριπτική πλειοψηφία: Ο Ριντ 17.235 ψήφους, ο Ρούτενμπεργκ περισσότερες από 10.000, ενώ ο επικεφαλής της δεξιάς πτέρυγας Χίλκουιθ συγκέντρωσε μόλις 4.871 ψήφους.

Μπροστά στον κίνδυνο να απολέσουν την ηγεσία, οι ρεφορμιστές, απέκλεισαν πραξικοπηματικά τους εκπροσώπους της αριστερής πτέρυγας από τα κομματικά όργανα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι εκείνη την περίοδο το σοσιαλιστικό κόμμα είχε 104.000 μέλη.


Στις 30 Αυγούστου 1919 άρχισαν στο Σικάγο, οι εργασίες της εθνικής συνδιάσκεψης του σοσιαλιστικού κόμματος. Οι αντιπρόσωποι της αριστερής πτέρυγας, με επικεφαλής το Τζον Ριντ ζήτησαν να πάρουν μέρος στη Συνδιάσκεψη ως εκλεγμένα μέλη της. Ομως η ομάδα Χίλκουιθ ζήτησε τη βοήθεια της αστυνομίας και τους απαγόρευσε την είσοδο.

Την άλλη μέρα, 31η Αυγούστου, οι οπαδοί του Τζον Ριντ ίδρυσαν το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα της Αμερικής, όπου εγγράφηκαν περίπου 10.000 μέλη.

Την επομένη, 1η Σεπτεμβρίου, άλλη μια ομάδα μελών του σοσιαλιστικού κόμματος με επικεφαλής τον Τσαρλς Ρούτενμπεργκ ίδρυσε το Κομμουνιστικό Κόμμα Αμερικής, στο οποίο εντάχθηκαν εργάτες, κυρίως, μη αμερικανικής καταγωγής. Τα μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος Αμερικής έφτασαν τις 58.000 περίπου.

Και τα δυο κόμματα ζήτησαν να προσχωρήσουν στην Κομμουνιστική Διεθνή. Το Μάη του 1921 τα δυο κόμματα ενώθηκαν και δημιούργησαν το Ενιαίο Κομμουνιστικό Κόμμα της Αμερικής, γραμματέας του οποίου εκλέχτηκε ο Ρούτενμπεργκ αν και ήταν στη φυλακή. Το κόμμα παρέμεινε στην παρανομία ως τις αρχές του 1923 οπότε και νομιμοποιήθηκε.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα των ΗΠΑ πρωτοστάτησε στις μεγάλες εργατικές κινητοποιήσεις. Στη φωτογραφία, σύγκρουση απεργών και Αστυνομίας στο Σικάγο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου