Σάββατο 7 Αυγούστου 2021

Ο Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ ΣΤΙΣ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ Το κράτος παίρνει «μηδέν» στην προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού

 


 

Οργή και αγανάκτηση για την απουσία κάθε πρόληψης και την εγκατάλειψη την ώρα της καταστροφής

Επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επισκέφτηκε την Παρασκευή τους κατοίκους των περιοχών που δοκιμάζονται από τις πυρκαγιές

Την οργή τους για την πλήρη εγκατάλειψή τους από το κράτος μετέφεραν οι πυρόπληκτοι της Εύβοιας στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, και στο πολυμελές κλιμάκιο του Κόμματος που επισκέφτηκε την Παρασκευή τις περιοχές που δοκιμάζονται από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Για άλλη μια φορά, χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά βρίσκονται αντιμέτωπα με την πύρινη λαίλαπα, όπως ακριβώς πριν από έναν χρόνο «πνίγηκαν» από τις πλημμύρες, μετά τη νεροποντή που φούσκωσε τον Λήλαντα ποταμό, σε περιοχές του νησιού που είχαν προηγουμένως δοκιμαστεί και από φωτιές.

Στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συμμετείχαν επίσης τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ Γιώργος Μαρίνος, που είναι και βουλευτής Εύβοιας, και Κώστας Παρασκευάς, καθώς και ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ.

Η επίσκεψη ξεκίνησε από τις Ροβιές, όπου η αγανάκτηση ξεχειλίζει, καθώς οι κάτοικοι του χωριού έπαθαν τεράστιες ζημιές. Ο Δ. Κουτσούμπας συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κοινότητας Θοδωρή Κέρη και με εθελοντές πυροσβέστες, ενώ είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει από πρώτο χέρι το μέγεθος της καταστροφής.

Από τα στόματα όλων των πληγέντων ακούγονταν καταγγελίες για την έλλειψη πυροσβεστικών μέσων. «Δεν πέρασε ούτε ένα αεροπλάνο», έλεγαν με παράπονο και οργή οι κάτοικοι του χωριού, καταγγέλλοντας πλήρη εγκατάλειψη από το κράτος. «Μην τολμήσουν» να έρθουν εδώ στελέχη του κρατικού μηχανισμού, έλεγαν χαρακτηριστικά.


Η οργή ξεχείλιζε και στους κατοίκους της Λίμνης, όπως μετέφερε και ο δήμαρχος Λίμνης - Μαντουδίου - Αγίας Αννας Γιώργος Τσαπρουνιώτης, με τον οποίο συναντήθηκε το κλιμάκιο του ΚΚΕ.

Ο δήμαρχος ενημέρωσε ότι μέχρι τώρα έχουν καεί περισσότερα από 265.000 στρέμματα σε όλο τον δήμο. Εξέφρασε την έντονη ανησυχία του ότι τα ενεργά μέτωπα, που υπήρχαν εκείνη τη στιγμή, θα μπορούσαν να απειλήσουν εκ νέου τη Λίμνη, και ζήτησε από το ΚΚΕ να πιέσει για να έρθουν εναέρια μέσα και να ενισχυθούν τα μέσα πυρόσβεσης. «Αν η κατάσταση είναι όπως χθες (σ.σ. 5/8), η φωτιά θα φτάσει μέχρι τη Χαλκίδα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος τόνισε πως χρειάζεται να ληφθεί μέριμνα για τις 300 οικογένειες που έχουν μείνει άστεγες. Τα σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές είναι πολύ περισσότερα, όμως οι συγκεκριμένες οικογένειες είδαν τα σπίτια τους να καταστρέφονται ολοκληρωτικά. Εθεσε ακόμα το ζήτημα των ρητινοκαλλιεργητών, που έχουν πάθει ολοκληρωτική καταστροφή και πρέπει να στηριχθούν, καθώς και την ανάγκη για αντιπλημμυρικά έργα.

Ευχαρίστησε συνολικά το ΚΚΕ για τη στήριξή του στους κατοίκους της περιοχής που δοκιμάζονται, τον βουλευτή Εύβοιας του Κόμματος και τους εκλεγμένους με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Οι περιοχές που βρίσκονται πολύ κοντά στο πύρινο μέτωπο που μαίνεται προς Στροφιλιά ήταν ο επόμενος σταθμός της επίσκεψης του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και της αντιπροσωπείας του Κόμματος.

Στις Ροβιές
Στις Ροβιές
Στην περιοχή Κεράμεια, εκτός από την αγανάκτηση, επικρατούσε και μεγάλη ανησυχία ότι αν δεν ενισχυθούν οι δυνάμεις για να σταματήσουν τη φωτιά, «θα φτάσει μέχρι τη Χαλκίδα»...

Ο Μπάμπης Τσιβίκας, ένας νέος άνθρωπος από την περιοχή, ανέφερε πως «τρεις μέρες τώρα παλεύουμε χωρίς κανένα ουσιαστικό μέσο πυρόσβεσης». Στο σημείο ήρθαν για να σβήσουν τη φωτιά πυροσβεστικά οχήματα με φθαρμένα λάστιχα, με χαλασμένες μάνικες, χωρίς πετρέλαιο.

Τα ίδια έλεγαν και άλλοι εθελοντές πυροσβέστες. Εξήγησαν μάλιστα στο κλιμάκιο του Κόμματος ότι η δουλειά γίνεται δυσκολότερη λόγω του ότι οι πυροσβέστες που επιστρατεύονται από άλλες περιοχές δεν ξέρουν το δάσος.

Τέλος, ο Βαγγέλης Γεωργαντζής, πρόεδρος του Σωματείου Ρητινοκαλλιεργητών - Δασεργατών Εύβοιας, σημείωσε πως «είναι φύσει αδύνατο» ένα μέτωπο 40 χιλιομέτρων να ελεγχθεί με 18 οχήματα και πως πρέπει να στηριχθούν οι ρητινοκαλλιεργητές, γιατί μετά απ' αυτήν την καταστροφή «έχουν τελειώσει».


Στην Κοινότητα Ροβιών
Στην Κοινότητα Ροβιών

Σε κάθε σταθμό της περιοδείας η αγανάκτηση των κατοίκων αποτυπωνόταν στις καταγγελίες τους για την ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού
Σε κάθε σταθμό της περιοδείας η αγανάκτηση των κατοίκων αποτυπωνόταν στις καταγγελίες τους για την ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού

Από τη συνάντηση με τον δήμαρχο Λίμνης - Μαντουδίου - Αγίας Αννας
Από τη συνάντηση με τον δήμαρχο Λίμνης - Μαντουδίου - Αγίας Αννας

Στην Κεράμεια, με τον πρόεδρο των ρητινοκαλλιεργητών Β. Γεωργαντζή
Στην Κεράμεια, με τον πρόεδρο των ρητινοκαλλιεργητών Β. Γεωργαντζή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου