Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2021

Τώρα να παρθούν μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων!

 

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

  • Συλλαλητήριο την Πέμπτη 25 Νοέμβρη
  • Ασφυκτιούν τα νοσοκομεία από τις τραγικές ελλείψεις
 

Συλλαλητήριο για τη διεκδίκηση μέτρων προστασίας της υγείας διοργανώνουν Εργατικά Σωματεία της Θεσσαλονίκης, την επόμενη Πέμπτη 25 Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου, κλιμακώνοντας τη δράση τους μπροστά στη δραματική κατάσταση που διαμορφώνεται στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Απαιτούν, μεταξύ άλλων: Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων. Να επιστρέψουν άμεσα στη δουλειά οι υγειονομικοί που βρίσκονται σε αναστολή. Ανάπτυξη νέων σύγχρονων κλινών ΜΕΘ σε κάθε νοσοκομείο. Αμεσο άνοιγμα του «Παναγία» και του Λοιμωδών για την κάλυψη των τεράστιων αναγκών νοσηλείας.

Επίταξη των 120 κλινών ΜΕΘ και 1.000 κλινών νοσηλείας που έχουν οι πέντε μεγάλες ιδιωτικές πολυκλινικές της πόλης. Επίταξη των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων.

Καθολικό πρόγραμμα δημόσιου δωρεάν εμβολιασμού, με εξαντλητική ενημέρωση, πλήρη προληπτικό έλεγχο και σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων στο πλαίσιο ενός ενισχυμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Αμεσα μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία και τα πανεπιστήμια, στις αστικές συγκοινωνίες και στην εκπαίδευση. Επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους, με αποκλειστική επιβάρυνση του κράτους και των εργοδοτών.

Την πρωτοβουλία στηρίζουν τα Σωματεία: Τροφίμων - Ποτών, Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕΠΕ), Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις του ομίλου «Σκλαβενίτης», Εργατοτεχνιτών Χημικής Βιομηχανίας, Υπαλλήλων Συμβολαιογράφων Ν. Θεσσαλονίκης, Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης, Μετάλλου και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης, Λογιστών Θεσσαλονίκης, Εργατοτεχνιτών Ιματισμού και Δέρματος, Κατεργασίας Ξύλου, Εργαζομένων Φαρμάκου - Καλλυντικού, Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσσαλονίκης, Οικοδόμων.

Σύσκεψη από την ΕΝΙΘ

Πλατιά σύσκεψη - συζήτηση για την Υγεία διοργανώνει η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης τη Δευτέρα 22/11 στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και προσκαλεί σε συμμετοχή όλους τους υγειονομικούς και τα σωματεία εργαζομένων της Υγείας, καθώς και όλα τα εργατικά σωματεία, μαζικές οργανώσεις και φορείς, μεμονωμένους συνδικαλιστές.

Στόχος της σύσκεψης είναι να συζητηθούν η πορεία της πανδημίας, τα τεράστια προβλήματα στο ΕΣΥ και οι ελλείψεις σε όλους τους χώρους καθώς και οι άμεσες αναγκαίες λύσεις που πρέπει να διεκδικήσει το κίνημα, με τη διοργάνωση του συλλαλητηρίου στις 25 Νοέμβρη.

Ασφυκτιούν τα νοσοκομεία, δεκάδες οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ

Με δεκάδες διασωληνωμένους ασθενείς εκτός ΜΕΘ, με τη μία μετά την άλλη κλινικές να μετατρέπονται σε Covid, προκειμένου να καλύψουν τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες νοσηλείας και με το λειψό προσωπικό να καταρρέει από την εντατικοποίηση, τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, συνεχίζουν να δίνουν τη μάχη για την προστασία της υγείας του λαού.

Η εφημερία του ΑΧΕΠΑ ολοκληρώθηκε χτες το πρωί με τουλάχιστον 56 νέες εισαγωγές και πολλά ακόμη ύποπτα περιστατικά, με όλες τις κλινικές κορονοϊού γεμάτες, με γεμάτες επίσης και τις 15 κλίνες ΜΕΘ και με τουλάχιστον 6 ασθενείς να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ.

Και στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο όλες οι κλίνες ΜΕΘ είναι γεμάτες και 6 ασθενείς νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι στα χειρουργεία. Οπως καταγγέλλουν υγειονομικοί, εξαιτίας της έλλειψης κλινών ΜΕΘ για άλλες παθήσεις (μόνο 2 διατίθενται) αλλά και εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού και υποδομών, υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση ακόμα και στα επείγοντα χειρουργεία, με αποτέλεσμα αρκετοί ασθενείς που έχουν κάνει εισαγωγή για χειρουργεία (π.χ. σπασμένα ισχία κ.λπ.) εξαιτίας της πολυήμερης αναμονής να κολλάνε ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις και ορισμένοι, κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας να καταλήγουν.

Το «Παπαγεωργίου» ξεκίνησε χτες το πρωί την εφημερία του με τουλάχιστον 41 διασωληνωμένους από τους οποίους οι 24 νοσηλεύονται σε κανονικές κλίνες ΜΕΘ και οι υπόλοιποι 17 σε θαλάμους που βαφτίζονται ΜΑΦ.

Τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομή, που με ευθύνη της κυβέρνησης και των διοικήσεων όχι απλά παρέμειναν αλλά διογκώθηκαν, αναδεικνύει η ΕΝΙΘ, και προειδοποιεί ότι η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης έχει φτάσει στο απροχώρητο.

Οπως αναφέρει, το τελευταίο παράδειγμα της μετατροπής του νοσοκομείου «Αγιος Παύλος» σε μονοθεματικό νοσοκομείο για ασθενείς Covid, αφήνοντας όλη την Ανατολική Θεσσαλονίκη χωρίς νοσοκομείο για όλες τις άλλες παθήσεις, είναι το προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα της μη λήψης των αναγκαίων μέτρων από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.

Σε ό,τι αφορά τις δήθεν νέες κλίνες ΜΕΘ που πρόσθεσε η κυβέρνηση την περίοδο της πανδημίας, η ΕΝΙΘ κάνει λόγο για «κατ' ευφημισμόν καινούριες κλίνες ΜΕΘ, στις οποίες γίνεται προσχηματική και μόνο νοσηλεία με δυσθεώρητη νοσηρότητα και θνητότητα. Λόγω τραγικής υποστελέχωσης, λόγω ενασχόλησης άσχετων ειδικοτήτων με τους ασθενείς αυτούς, λόγω σημαντικής ποιοτικής και ποσοτικής υστέρησης από τις προδιαγραφές».

Σημειώνει ότι «το νέο ΕΣΥ που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση είναι κομμένο και ραμμένο στη λογική κόστους - οφέλους, που μεταφράζεται σε μειωμένη κρατική χρηματοδότηση για την Υγεία ακόμα και μέσα στην πανδημία, συγχωνεύσεις, εντατικοποίηση και "ευελιξία" των εργαζομένων, είσοδος για τα καλά των ιδιωτών μες στα νοσοκομεία είτε με εργολαβίες είτε μέσω ΣΔΙΤ. Η άθλια αυτή κατάσταση φέρει τη σφραγίδα τόσο αυτής όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων, σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις επιταγές της ΕΕ και των μεγαλοκλινικαρχών».

Και απαιτεί άμεση ανάπτυξη νέων και σύγχρονων πραγματικών κλινών ΜΕΘ σε κάθε νοσοκομείο και άμεση πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου και εξειδικευμένου προσωπικού για να τις στελεχώσει. Αμεση επιστροφή των υγειονομικών που βρίσκονται σε αναστολή, επίταξη του ιδιωτικού τομέα κ.λπ.

Κινητοποίηση στον Εβρο

Σε νέα κινητοποίηση προχωρούν την Κυριακή 28 Νοέμβρη, στις 12 μ. στην κεντρική πλατεία, ο Αγροτικός Σύλλογος Ν. Βύσσας Εβρου, μαζί με άλλους φορείς της περιοχής, διεκδικώντας την καθημερινή λειτουργία του τοπικού Ιατρείου με το απαραίτητο ιατρικό - νοσηλευτικό προσωπικό και τον κατάλληλο εξοπλισμό.

Σε κοινή τους ανακοίνωση, οι φορείς τονίζουν πως δεν αποδέχονται την πρόταση του διοικητή της 4ης ΥΠΕ για μερική αναστολή της απόφασης που κλείνει Περιφερειακά Ιατρεία και ΚΥ σε όλη την Ανατολική Μακεδονία - Θράκη, σύμφωνα με την οποία το Ιατρείο θα επισκέπτεται γιατρός 4 ή 5 μέρες τον μήνα.

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου